Last news in Fakti

11 Юли, 2022 08:11 856 4

Иран съобщи за нов технически напредък в обогатяването на уран

  • уран-
  • техеран-
  • иран-
  • обогатяване на уран-
  • ядрена програма

Страната продължава да развива ядрената си програма

Иран съобщи за нов технически напредък в обогатяването на уран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран съобщи за нов технически напредък в обогатяването на уран. Страната продължава да развива ядрената си програма, докато преговорите за възстановяване на ядрената сделка от 2015 година остават блокирани, предаде БНР.

Според доклад на Международната агенция за атомна енергия ислямската република е започнала да захранва каскадата от усъвършенствани центрофуги в подземния си завод във "Фордо", модернизиран наскоро за по-ефективна работа. Това техническо подобрение дава възможност по-лесно да се променя конфигурацията на каскадата и бързо да се минава от едно на друго ниво на обогатяване.

Международната агенция за атомна енергия съобщи миналия месец, че Иран разполага с 43 килограма уран, обогатен до 60%, което доближава страната до обогатяване от 90 на сто, необходимо за направата на бомба. Техеран твърди, че програмата му е за мирни цели. Миналия месец Иран изключи над 20 камери за наблюдение от различни обекти, свързани с ядрената енергия, в цялата страна, които Международната агенция за атомна енергия следеше.

Проблемът се очаква да бъде дискутиран по време на предстоящите посещения на американския президент е Джо Байдън идната седмица в Израел и Саудитска Арабия "Моето правителство ще продължи да увеличава дипломатическия и икономическия натиск, докато Иран не се подготви отново да спазва споразумението, също както съм готов да направя аз", написа държавният глава на Съединените щати вчера в статия за "Вашингтон поуст".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 0 Отговор
    Иран и Северна Корея постоянно под санкций. Едните обогатявар уран, другите изстрелват ракети. Май трябва и ние да попаднем под международна изолация, та ега тръгнем да се опраеяме
  • 2 Херо Мустафа

    1 10 Отговор
    След некой друг ден Щатите така ше ви обаготят с уран по главите, че ще се пренаситите...

    Коментиран от #4

  • 3 Отлична новина!

    11 1 Отговор
    Светът има нужда от Иран, въоръжен с ядрено оръжие!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.