Last news in Fakti

16 Юли, 2022 06:09 1 875 22

Байдън повдигнал въпроса за убийството на Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник

  • джо байдън-
  • мохамед бин салман-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги

Американското разузнаване смята, че Мохамед бин Салман вероятно е наредил убийството на журналиста през 2018 г.

Байдън  повдигнал въпроса за убийството на Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън каза, че е повдигнал въпроса за „възмутителното“ убийство на журналиста Джамал Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

„Казах много откровено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права, противоречи на нашата същност и на моята същност“, заяви Байдън. „Аз винаги ще се застъпвам за нашите ценности“, каза той.

Американското разузнаване смята, че саудитският престолонаследник, наричан накратко МБС, вероятно е наредил убийството на Хашоги през 2018 г.

Байдън заяви, че де факто лидерът на Саудитска Арабия “по същество е казал, че не е лично отговорен за това“. „Аз показах, че мисля, че е“, заяви президентът на САЩ.

Байдън също така обяви, че американските миротворци ще напуснат остров Тиран в Червено море до края на годината. По думите му това е било договорено по време на „добра поредица от срещи“, които той е имал в Джеда.

Миротворците бяха разположени на острова съгласно споразуменията от 1978 г., довели до мирния договор между Израел и Египет. Тиран се намира между Саудитска Арабия и Египет в стратегически район, водещ към израелското пристанище Ейлат.

За изтеглянето на американските миротворци беше необходимо съгласието на Израел, а сделката е поредното свидетелство за затоплянето на отношенията между израелците и саудитците.

Байдън каза, че с принц Мохамед също така са обсъдили енергийните въпроси и че очаква „по-нататъшни стъпки“ от Саудитска Арабия, която е водещ производител на петрол, в тази област в идните седмици.

Като кандидат за президент Байдън беше казал, че кралството би трябвало да бъде превърнато в „парий“ на международната сцена заради убийството на Хашоги. При посещението си сега той заяви, че не съжалява за този коментар.

Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която засилва връзките си с Русия и Китай.

Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът помежду им с докосване на юмруци предизвика реакции на възмущение. Според критици президентът е изоставил обещанията си във връзка с правата на човека, особено що се отнася до убийството на Хашоги.

„Първото докосване с юмруци между президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от ръкостискане – то беше срамно”, заяви Фред Райън, издателят на в. „Вашингтон пост“, за който работеше убитият саудитски журналист.

Годеницата на Хашоги, Хатидже Дженгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би казал той на Байдън по повод срещата му със саудитския престолонаследник: "Кръвта на следващата жертва на МБС е върху твоите ръце".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа: "Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи". "Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме", допълни той.

Байдън се срещна също така със саудитския крал Салман. На срещата не бяха допуснати журналисти, но саудитските власти разпространиха видеозапис, на който президентът се ръкуваше с монарха в присъствието на принц Мохамед. По-късно Байдън и саудитският престолонаследник проведоха среща в по-широк състав с участието и на съветници.

При посещението на Байдън САЩ и Саудитска Арабия обявиха споразумения в редица области, включително за сътрудничество в 5Джи и 6Джи технологиите и киберсигурността.

Вашингтон също така приветства саудитското решение за отваряне на въздушното пространство на кралството за граждански полети за и от Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1111

    30 4 Отговор
    По отношение на близкия изток сащ вече са трета цигулкя. Там се разпореждат русия и турция. Сащ загубиха там от своята арогантнос и глупост, изцяло несъобразена с новите реалности външна политекя. Това изявление подкрепя няписаното. Така се говори, когато са ти тръшнали вратата пред носа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СЕСЕСЕРЕ

    19 5 Отговор
    КАШОГИ ИЛИ ОЩЕ КАШЪГЧЪ Е ТУРСКИ ГРАЖДАНИН ЖУРНАЛИСТ УБИТ ЗА ДА НЕ РАЗКРИЕ ДАЛАВЕРИ......бог да го прости а убийците ще горят в АДА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Керът

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ - ДРЪНЕ":

    Ти вратата на здравия разум отдавна си я отворил и сега там е и празно, и самотно...
    😂😂😂😂😂😂
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Газовик

    6 1 Отговор
    Да бе! Повдигнал? Той ножичките едвам си повдига, че ходи в паници, та ще повдига въпроса с Хашоги! Едно е заглавието, друго пише после! Темата е ясна! Да дават арабите нефт, че нещата загрубяха! Сега ще видим, колко са хитри арабите!

    Коментиран от #22

  • 22 БББ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Газовик":

    Той отговора е ясен: подали са искане за влизане в БРИКС. Египтяните също. Миналата седмица бяха Иран и Турция.
    С други думи президента им с памперс, а сега и цялата държава.