Last news in Fakti

18 Юли, 2022 21:55 4 186 8

Заплаха за Европа! Колапс на Етна може да предизвика катастрофално цунами в Йонийско море

  • италия-
  • йонийско море-
  • вулкан-
  • етна-
  • сицилия

През февруари 2022 г. вулканът Етна отново изхвърли масивен висок дванадесет километра стълб от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия

Заплаха за Европа! Колапс на Етна може да предизвика катастрофално цунами в Йонийско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вулканът Етна в Сицилия, най-големият активен вулкан в Европа, се плъзга на изток в морето и учените се опасяват, че може да предизвика катастрофално цунами, пише "Грийк рипортър".

Учените са загрижени, че бавните движения, които са били измерени на югоизточния хълм на Етна, могат да ескалират и да доведат до частичното му срутване в морето.

Подобно събитие би изложило на риск Сицилия и Йонийско море, тъй като отломките биха навлезли в околните води, което вероятно би причинило опустошителни вълни.

Въпреки това изследователите, които наблюдават мястото, казват, че всичко, което могат да направят засега, е да "държат под око" активния вулкан, тъй като няма начин да се каже дали това ускорение ще дойде след години или векове.

Предишната работа се фокусира само върху надземния компонент на Етна, но събирането на новите подводни измервания потвърди, че движението се дължи на гравитацията, действаща върху неговия нарастващ и нестабилен склон.

"Можете да мислите за бавно свлачище в момента - 4 см за 15 месеца, така че се движи много бавно, но има опасност да се ускори и да образува свлачище, което се движи много бързо към морето", коментира д-р Морелия Урлауб от Geomar Helmholtz Center for Ocean Research.

"Ние наблюдаваме Етна от около 30 години, но 30 години са нищо в сравнение с възрастта на Етна, който е на 500 000 години", каза тя.

"Може да се случи след 10, 100 или 100 000 години - не можем да кажем", заключи тя.

Имайки предвид това, тя каза, че засега е много важно да продължим да наблюдаваме вулкана и да се опитаме да добием представа какво ниво на движение може да показва неизбежен колапс.

От 2000 г. насам Етна е имала четири странични изригвания, а именно през 2001 г., 2002 до 2003 г., 2004 до 2005 г. и 2008 до 2009 г. Изригвания на върха се случиха 8 пъти - през 2006 г., 2007 до 2008 г., през януари до април 2012 г., през юли до октомври 2012 г. декември 2018 г. и отново през февруари 2021 г.

През февруари 2022 г. вулканът Етна изхвърли масивен висок дванадесет километра стълб от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия.

Учени от италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV) в Катания казват, че дейността е съсредоточена върху поток от лава на югоизточния склон на планината. Според италианската агенция за гражданска защита пепелта от изригването е покрила близките градове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тук ли си?

    9 0 Отговор
    Тук съм. Хубаво. Там стой.
  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    28 0 Отговор
    И КВО СТАНА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ СДЕЛКИ???МНОГО ОКИСИ, МНОГО РЕВАНЕ, МНОГО РЕКЕТ!СЕГА...ВЪГЛИЩА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЕЧКИ, ДРЪВЦА, НЕ СТИГА ТВА, АМИ И ЕТНА ЩЕ СЕ НАДИГНЕ...И КВО ШЕ МУ НАПРАЙТЕ НА ВУЛКАНЯ???ШЕ МУ П...Е НА...НА ВСЯКЪДЕ Е ПЪЛНО ОЩЕ С МАСКИ И ПАК СЕ КОКОРЯТ ДА НИ МАСКИРАТ...ДЕ...А И МОТУЦИТЕ

    Коментиран от #5

  • 3 Taka така

    14 2 Отговор
    Божа работа, много грешници има и затова, надявам се сащ също да отнесат някое наказание за жестокостите извършени по цялата земя.
  • 4 Везувий

    7 0 Отговор
    На италианците няма да им е за сефте
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Селския

    5 1 Отговор
    Да зашият една голяма маска, да му я турнат, заедно с един мега, гига, супер, дупер бустер и под карантина до 5726г.............
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Японеца

    7 1 Отговор
    Еврогейският парламент да наложи санкции на Етна! Изригванията замърсяват в пъти повече от нашата дейност! Зелените умници, къде са?
Новини по държави: