Last news in Fakti

22 Юли, 2022 12:55 5 937 11

Пътуващите от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешение да влизат във Великобритания

  • великобритания-
  • туристи-
  • безконтактно-
  • преминаване-
  • граници

Обединеното кралство планира от 2024 г. да въведе "безконтактно" преминаване на границите на британските летища

Пътуващите от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешение да влизат във Великобритания - 1
Източник: БГНЕС

Великобритания планира от 2024 г. да въведе "безконтактно" преминаване на границите на британските летища, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Какво означава това? То ще позволи на някои пътници да влизат в страната, без да използват електронния паспортен контрол или да разговарят със служител на граничната служба. Вместо това може да им се наложи да изпратят своя снимка на Министерството на вътрешните работи преди пътуването.

Целта на схемата е да се намалят опашките на границата, "като се ускори законното пътуване до Обединеното кралство".

Пътуващите ще преминат през "предварителна проверка", което ще им позволи да бъдат "идентифицирани на границата с помощта на най-новите технологии", заявиха от правителството.

"Като министър на вътрешните работи се фокусирах върху това да си върнем контрола върху имиграционната ни система чрез новия план за имиграцията", заяви Прити Пател.

"Това включва възможността да гарантираме, че имаме граница, която е подходяща за XXI век и която позволява на пътниците да получат виза и да преминат лесно през границата, като същевременно се поддържа националната сигурност."

Технологията за лицево разпознаване би могла да се използва, за да направи тези "безконтактни коридори" възможни, съобщава британският вестник „The Times”. Тя ще изисква от международните пътници преди да излетят да предоставят биографични и биометрични данни, като например снимки на лицата си, чрез новата схема за електронно разрешение за пътуване (ЕТА).

Какво представлява новата схема за електронно разрешение за пътуване в Обединеното кралство?

Като част от плана за трансформиране на граничните сили на Великобритания, Министерството на вътрешните работи възнамерява от 2023 г. да въведе схема за "разрешение за пътуване". Всеки, който желае да посети Обединеното кралство, ще се нуждае от разрешение преди да пътува.

Притежателите на британски и ирландски паспорти няма да трябва да правят нищо, но всички останали ще трябва да кандидатстват за виза или за "електронно разрешение за пътуване".

Всички посетители, които в момента не се нуждаят от виза за влизане в Обединеното кралство, включително тези от ЕС, ще трябва да кандидатстват за ЕТА, което може да струва около 18 GBP (21 EUR). В документ, в който подробно е описан планът на Министерството на вътрешните работи, се казва, че те ще трябва да предоставят биографични и биометрични данни, данни за контакт и да отговорят на кратък набор от "въпроси за пригодност".

Това не е виза, но ще позволи на лицето да се качи на полет и да пътува до Обединеното кралство. Тя ще бъде подобна на американската електронна система за разрешаване на пътувания (ESTA), която беше въведена след терористичните атаки от 11 септември.

Схемата трябва да бъде изпробвана от март 2023 г. с посетители от Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн. Тя може да бъде въведена за останалата част от света преди края на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    25 5 Отговор
    Много им здраве ! Да си вземат маймуните , от колониите !!!
  • 2 венцеремос

    20 6 Отговор
    Няма да пътувам нито в Англия, нито към която и да е държава, населена с англо-сакси.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Ели

    5 0 Отговор
    И колко ще струва визата за Англия?
  • 4 Лост

    20 0 Отговор
    Сега всяка държава от ЕС да направи същото и англичаните да плащат по 22 евро. Това по броя на държавите ще е добре.
  • 5 вива

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "венцеремос":

    За донбас ли се каниш да заминаваш?

    Коментиран от #6

  • 6 Лост

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "вива":

    Защо в Донбас? Ако иска да види индийци и пакистанци може да отиде до Индия и Пакистан.

    Коментиран от #8

  • 7 Тези

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "венцеремос":

    държави, в които няма да стъпваш включват ли страни като Испания, Гърция, Португалия, Кипър, Малта и Франция, в които живеят значителен брой британци?
  • 8 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    ако иска да види индийци, може да излезе от дома си и да гледа комшиите си
  • 9 АВЕ ...И КАКВО ДА

    2 1 Отговор
    ПРАВЯ В АНГЛИЯ....МОЖЕ БИ НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО РОБИ ДА ИМ СЛУГУВАТ....НЕ МЕРСИ....РИНЕТЕ СИ САМИ ОТПАДЪЦИТЕ И Т.Н....НЕ МИ ДРЕМЕ ДАЛИ ЩЕ ИСКАТЕ ВИЗИ ИЛИ БЛА БЛА......
  • 10 Никой

    2 0 Отговор
    Начи щом ще трябва да кандидатствам за Лондонистан макар, че нямам желание да ходя там ,трябва и те да кандидатстват като нас за ЕС за да има баланс западащата страна стояща на стари набези и присвояване,грабежи и те да си вадят международни паспорти и да ходят на и тервюта
  • 11 Антон

    2 2 Отговор
    Добре дошли на Острова на кръвосмешенията и извращенията!!! Гейовете, лезбийките,педофилите ,трансовете ви чакат!
Новини по държави: