Last news in Fakti

22 Юли, 2022 14:55 1 082 30

Половината от руските шпиони в Европа са изгонени след инвазията в Украйна

  • руски-
  • шпиони-
  • украйна-
  • изгонени-
  • европа

каза шефът на британското външно разузнаване МИ-6

Половината от руските шпиони в Европа са изгонени след инвазията в Украйна - 1
Източник: Shutterstock

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна, каза шефът на британското външно разузнаване МИ-6, Ричард Мур, на конференция по сигурността в САЩ, пише британският вестник "Гардиън".

Мур каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл, цитира news.bg.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията.

"Така че в цяла Европа приблизително половината-около 400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие, са експулсирани", каза Мур. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират в полза на Русия в Европа."

Това е първият път, когато МИ-6 излезе публично с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено работят под прикритие в посолството на своята страна. Само малцина дългогодишни шпиони - така наречените нелегални - се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция - 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство изгони 23-ма през 2018 г. след отравянето на Скрипал и се предполага, че те не са били заменени.

Мур каза, че двама нелегални са били разкрити, включително руснак, представящ се за бразилец, който се е опитал и не е успял да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Мур каза, че вярва, че войната в Украйна е "кампания, която може да бъде спечелена" от Киев и че Русия "все по-трудно ще се снабдява с човешка сила и материали през следващите няколко седмици", тъй като войната се насочва към критична фаза, преди времето да се промени.

Шефът на британското разузнаване изглежда намекна, че Украйна, с подкрепата на нарастващи количества западни оръжия, ще се опита да организира контраатака през следващите седмици. "Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара", каза той.

Мур каза, че е съгласен с колегата си в ЦРУ Уилям Бърнс, че няма никакви доказателства, че Путин страда от сериозно влошено здраве. В ранните фази на войната имаше спекулации, че руският президент е болен от рак или друго сериозно заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на ЦРУ, че Китай не доставя на Русия оръжия, защото Пекин се тревожи от удара на западните икономически санкции, но каза, че смята, че "ако можеха да осигурят оръжия и да им се размине, биха го направили".

Той каза, че Китай "набира скорост", за да разбере какви поуки може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада досега. "Твърде рано е да се каже какви поуки ще си извлекат от злополуките на Путин", каза Мур и повтори предишно предупреждение, че Пекин не трябва да подценява решимостта на Запада да защити Тайван от всеки опит за насилствено обединение.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    19 4 Отговор
    Хе-хе половината били изгонени демек знаят сите шпиони защото се разхождат с табели кой какъв е, ама изгонили само половината.
  • 3 Пич

    13 4 Отговор
    А бе , няма ли да ви пуска най после ковида по английски ?! Всички сте с възпалени мозъци !!!
  • 4 любопитен

    7 3 Отговор
    Половината добре, а другата половина кога?
  • 5 нормално

    15 7 Отговор
    В цяла европа управляват соросоидни подлоги. Що другаде по света не гонят руски дипломати?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    9 7 Отговор
    Ха ха ха ..Има много ,,хубаво,, интервю на съдия Наполитани със Скот Ритер ..,в края той сподели ,че Путин е наясно,че има цивилни ,,спец служби,, на САЩ в ОКРАИНА ,че руските са ,,достатъчно добри,, да ги ,, елиминират,, ,но той не ги ,,закача,, ,защото си има военна дипломатика и ,че те нито ще спрат хода на операцията , нищо не са способни да им попречат..

    Коментиран от #21

  • 8 А затова

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Ли Бразилия осъжда рашистки шпионин на 15 години в панделката . Нали си приятелски държави хахахага
  • 9 Пеци

    10 4 Отговор
    Има още за гонене в посолството на Рашистан.КВо стана Мутрафанова в последно време мълчи, искаше да късаме.

    Коментиран от #13, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рушляк

    10 5 Отговор
    В България има не само руски шпиони ,има и български работещи за копейки . За всички предатели , трябва директно в кауша .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Има има

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Пеци":

    Мутрофана ,вече не иска да си тръгва . Нали много лаеше ,че ще си тръгва. Ама кой иска да се връща в оная кочина Раша .
    Бързо и мина желанието да си ходи.
  • 14 смерш

    9 3 Отговор
    Всички руски дипломати са агенти на КГБ.А агентите на КГБ са бандити.
  • 15 Дедо

    7 7 Отговор
    Малииии, знаят ги всичките, изгонват половината, другите не ги пипат, па се перчат като пуяци. Бе що не си признаете, че я карате на слука като наш Киро, дето обяви за шпионка и кака Мара чистачката в руската детска градина. Де що е политик "демократ" все е гола вода.
  • 16 Явор

    3 7 Отговор
    еми ред е на американски и английски такива да бъдат изритани!
  • 17 Дамаджони Уокър

    5 10 Отговор
    А английските и американските кога?????
  • 18 незнайко

    5 11 Отговор
    Руските шпиони изгонени а на тяхно място идват още от САЩ !!! Европа вече не е самостоятелен континент !!! Европа е КОЛОНИЯ на САЩ !!!
  • 19 РУСИЯ....ШПИОНИРА НИ ПО БРАТСКИ

    8 2 Отговор
    Никъде не ги обичат руснаците.....особено в бившите соц страни
  • 20 Шляхтиц

    4 2 Отговор
    А защо само половината, другата половина кога ?????????
  • 21 Шляхтиц

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Умишлено не ги закачат, за да могат чрез тях да подават фалшива информация и да объркват врага. Освен това, като ги оставят необезпокоявани, научават какво възнамерява врагът.........

    Коментиран от #27

  • 22 Ами сега

    3 2 Отговор
    кво ще праят руснаците само със тридесет иляди шпионина?
  • 23 Имитираме

    0 3 Отговор
    Вярност чрез неразумна дейност.
  • 24 начи ясна е работата

    2 1 Отговор
    шпионажа е демоде, усетих аз хумора отдавна, кат почнаха да излизат читави шпионски комедии, че нещата отиват към развлекателната индустрия, ама си траех....
  • 25 пътешественик

    1 1 Отговор
    в Рупите в музея на Ванга, прочетох последното и послание, всеки може да го види, и там пише "не се шпионствайте"!
  • 26 Байчо

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пеци":

    Какво стана ли? Мутрафанова остава. Херо си тръгна

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бобо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Байчо":

    Значи така както си го написал, верно са половината
  • 29 Ха ха

    3 6 Отговор
    А другата половина я знаехте и все пак я оставихте да работи, а че Украйна ще спечели войната, само вие ли си вярвате. Значи Украйна 60 милиона и няма оръжие, моли се на цял свят да и помага, Русия има три пъти повече население и модерни оръжия и все пак тя щяла да загуби. Дрън-дрън та пляс

    Коментиран от #30

  • 30 Хо хо

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    Ами точно - дрън дрън, та пляс. Русия има "модерни" оръжия,които няма с какво да произвежда, докато Украйна има цялоро оръжие на Европа и Америка. Да Русия има 3 пъти повече хора, ама мобилизация не може да направи, защото хората не искат да се бият за Путин, докато всеки украинец е готов да защитава страната си !
    Та значи за целия сват е ясно, че Украйна ще спели войната. На неб не ти ли е още ясно това ?
Новини по държави: