Last news in Fakti

25 Юли, 2022 22:52 14 501 74

Беглецът Груевски: България има план да създаде от Северна Македония втора българска държава на Балканите

  • никола груевски-
  • християн мицковски-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски

Бившият премиер живее в Унгария от 2018 г., след като успя да напусне Северна Македония, където срещу него бяха заведени няколко дела, по които вече има присъди за злоупотреба със служебно положение и незаконно финансиране на партията

Беглецът Груевски: България има план да създаде от Северна Македония втора българска държава на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Чрез опити за промяна на историята и произхода на македонския език и нация България ще се опита да създаде от Македония втора българска държава на Балканите. Не е проблем гражданите да се наричат ​​македонци и езикът македонски, ако се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, тяхната история е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, преследване и мъчения в СФРЮ нацията е преименувана от българска на македонска, а историята и езикът от български на македонски“, пише на фейсбук страницата си бившият премиер на Република (Северна) Македония Никола Груевски.

Според него "македонско малцинство в България не може да бъде прието, защото би противоречало на тази цел" и докато преди това България не е настоявала за вписване в конституцията на Република Северна Македония на "българско малцинство", сега плановете са променени, заради преценката, че това ще помогне за по-лесно и бързо изпълнение на българския план, "особено ако има контрол върху учебниците по история в училищата и университетите, книгите на македонските учени историци, които ще бъдат написани в бъдеще, документалните и игрални филми и сериали, които ще бъдат заснети, както и ежедневните публикации в македонските медии, контролирани чрез формата, наречена "език на омразата", всичко това формално контролирано, чрез процеса на присъединяване на Македония към ЕС".

Според Никола Груевски целите са дългосрочни, както дълъг ще бъде и процесът на присъединяване на страната към ЕС, а дали този план ще се осъществи, зависи от хората в Република Северна Македония, от политическите елити в страната и тяхното единство по националните въпроси, политиките, които ще водят, тяхната независимост, готовността за рискове и натиск, уменията на дипломацията и международните партньорства и съюзи.

С поред него с последните решения на правителството и парламента да приемат предложената преговорна рамка, са създадени "солидни предпоставки" за реализирането на този план на България, а Договорът за приятелство не е бил подписан до 2017 г. (т. е. по време на управлението на Груевски) тъкмо поради опитите на неговото правителство "да елиминира подобни предварителни условия в текста на договора, "който е в основата на договорените и приети през последния месец документи".

Груевски разсъждава, че и без тези документи България, като страна членка на ЕС, е можела да проблематизира присъединяването на Република Северна Македония към съюза, за да постигне целите си, но така би влязла в конфликт с много държави вътре в ЕС, докато сега "има създадена база и натискът върху България от други страни членки на ЕС и от САЩ в полза на Северна Македония би бил много по-труден и с по-малко аргументи".

"Членството в ЕС трябва да остане във фокуса на всяко правителство на (Република Северна) Македония, но с последните решения на правителството се създадоха предпоставки за огромни други рискове от национален характер, които ще изискват много повече усилия и бдителност в бъдеще, което може да бъде основа за нови пречки по пътя към членство в ЕС", пише Груевски, като уточнява, че за предложената преговорна рамка не могат да бъдат упреквани нито ЕС, нито Франция, защото правителството в Северна Македония само е потърсило ЕС за решаване на проблема с България.

"Разбира се, управляващите знаеха, че когато ЕС решава проблем между страна членка и страна извън ЕС, механизмите в ЕС са такива, че не може да се очаква държавата членка да бъде в по-неблагоприятна ситуация", пише Груевски, според когото най-накрая критиците му са разбрали от какво е защитавал страната, когато некоректно и нечестно са го обвинявали, че съзнателно блокира пътя на Република Северна към ЕС.

"Последните два месеца беше много тъжно да се види борбата, усилията, съпротивата, противопоставянето, но и безсилието на излъгания македонски народ спрямо намеренията и решенията на една власт, която е загубила или се е отказала от суверенитета на страната и не решава самостоятелно дори най-важните национални въпроси", пише Груевски.

Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ живее в Унгария от 2018 г., след като успя да напусне Северна Македония, където срещу него бяха заведени няколко дела, по които вече има присъди за злоупотреба със служебно положение и незаконно финансиране на партията, а след последното дело съдът постанови да бъде конфискувана централата на ВМРО-ДПМНЕ.

Днес настоящият председател на опозиционната партия Християн Мицкоски публикува на фейсбук профила си информация, че е в Будапеща и е разговарял с премиера на Унгария Виктор Орбан, а от СДСМ коментираха, че Мицкоски е там, "за да получи инструкции от патрона си" Никола Груевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кол. Ю

    108 5 Отговор
    Този пич е прял с гъби. Б трипа още не го е пуснал
  • 2 456

    115 3 Отговор
    И този го гонят бесовете.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оракул

    100 4 Отговор
    Груевски ще трябва да си търси скоро друго обежище. След подписване на предпресъединителните договори, унгарския Буда ще трябва да го предаде.
  • 5 Росен

    149 7 Отговор
    Не че България ще се опита , България ще го постигне, защото тези исторически факти са още много пресни и е невъзможно да се скрият. Освен ако македонците не изберат да станат албанци .
  • 6 ГруховСКИ

    113 6 Отговор
    каква държава сте вие създадена 1944г. от сталин, със съучастието на "нашите" комунисти???? И ЗАЩО 80% от северно не знам какви сте/тя Гърция още сто пъти ще ви прекръсти/ сте със Българско гражданство???
  • 7 Рашавия

    96 10 Отговор
    Крадлив, осъден, избягал - поредното руско мекере, което сега пък се опитва да създаде конфликт мужду България и Северна Македония.
    Да ви прилича на някои болгари?

    Коментиран от #11

  • 8 горски

    93 4 Отговор
    България /българските политици/ не могат да спрат разпада на българската държавност,камо ли да моделират процеси в друга държава.Този македонски криминал,просто прави пропаганда за вътрешна употреба.
  • 9 Бойко Борисов

    107 5 Отговор
    Македония е българска... Колегата Един Рама много добре го каза: Северна Македония е Западна България!!!

    Коментиран от #18, #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    29 7 Отговор

    До коментар #7 от "Рашавия":

    Прилича ми на Слави.

    Коментиран от #19

  • 12 Липсва плановик

    57 3 Отговор
    "Плановата" икономика беше в БГ до 1989г. Сега планове няма– има послушание, взаимозависимост с едни...БГ в момента няма кадърно правителство, чакаме отново избори (без подходящи претенденти за управляващи– просто всички се изредиха, показаха си рогата и си изкараха кирливите ризи). Кой го е еня за втора държава, като не може да се справи с първата?
  • 13 чичо стамат шумов

    88 0 Отговор
    Мен не ме интересува дали са марсиански или лунни македонци.Важното е ,да си признаят ,че историята на СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗАПОЧВА ОТ 1945 Г

    Коментиран от #68

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да се съберем 20 човека

    51 1 Отговор
    И тоя да отидем в Унгария и да си го откраднем! Да си го докараме тук малко да ни "погостува" па после да го закараме в Западна България да му вземат мерките!
  • 17 Иван

    46 1 Отговор
    Да създаде? Не можеш да създадеш нещо, което вече съществува.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кой е по по най ?

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    кой от двамата е по дрогиран , а ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван Асен II се завръща в България

    19 1 Отговор
    През 1217 г., след 10-годишно изгнание, Иван Асен II се завръща в България с дружина руски наемници, вероятно бродници,2 за да си върне бащиното наследство – българския царски престол. Според източниците той се придвижва с хиляда лодки, вероятно по течението на Сирет, Прут или Днестър, а след това нагоре по Дунав.3 Цар Борил своевременно се укрепява в Търново, но след седеммесечна обсада, столицата бива превзета, а узурпаторът Борил е свален от трона и ослепен.4 През пролетта на 1218 г. за цар на българите е провъзгласен Иван Асен II.

  • 23 Иван Асен II се завръща в България

    17 1 Отговор
    Иван Асен II се завръща в България - КАРТА НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

  • 24 Еех тия лъжци и пропагандьори...

    26 0 Отговор
    Такива политици са за доживотка
  • 25 24601

    37 0 Отговор
    Значи Груйо иска да предпази измисленяците от истината и е готов да получи закрила от Виктор за тази работа 😂😂😂
    Какъв патриот 🥳🥳🥳
  • 26 Диамантената ръка

    25 2 Отговор
    Това е положението, вариантите за всеки са два, или ЕС, или СССР...
  • 27 Тоя

    12 1 Отговор
    Не преде !
  • 28 Публикувайте

    28 0 Отговор
    Родословието на този и всеки родоотстъпник.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 по добре

    2 6 Отговор
    федерална република българия
    отколкото големи и неосъществени надежди и война на балканите. бърз достъп до черно море, икономически и политически нарстване в щатите федерална република българия. нормални отношения между щатие равни права и контрол във федерацията

    Коментиран от #39, #45

  • 31 Егати смешното четиво

    22 1 Отговор
    Поредният гюбреядец дето се прави на умен
  • 32 УМЕН

    20 3 Отговор
    Има план, може, създава. Това го правим от 1500 години и очевидно успешно. Какъв е проблемът, титова хунзо?
  • 33 Рушляк

    20 7 Отговор
    Любимеца на българския Рушляк,Виктор Орбан само какви индивиди защитава хахаха
    Браво на Орбан хахаха
    Че пази такива Българо мразци .
    Ама нашия рушляк го обича Орбан .представяме си какво мисли той за България - Орбанчо
    Хахаха
  • 34 КОй

    16 0 Отговор
    Оххх божеееее, България сама себе си не може да оправи, а какво оства да иска да създаде втора държава. От къде тоя ресур, трябва да си продадът вси1ки имения по чужбина за тая цел, да не са луди.Като могат да крадат без никой нищо да им прави.А нашите ушанковци през това време се кланят на кадира и са готови с хлб и сол да го посрещан, но не и да се вдигант срещу маймуните на паветата.
  • 35 Станимир

    20 0 Отговор
    Глупости. Тоя Груевски да не е слънчасал? Създава напрежение между двете държави.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хан Крум

    5 3 Отговор
    Тия ако знаят колко сме трагични ...
  • 39 Част от представянето

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "по добре":

    "Книгата е написана със съдействието на консултанти от Република България, Република Сърбия, Република Македония, Република Косово, Република Черна гора."
  • 40 Каква Българска Държава

    27 0 Отговор
    Що се плашите, нали няма българи в Македония според вас, или има и са репресирани и преследвани и вие страх.
  • 41 На тоя Грую

    15 0 Отговор
    Баща му е българин и се е отказал от сино си оти ОН е врл македонец.
  • 42 Той груйчовСки

    12 1 Отговор
    Мисли, че всички са като него и сърбоманите, които вече направиха от македония-южна бановина, от което произтичат днес проблемите
  • 43 Ком

    20 0 Отговор
    За какво и е България територия населена с национални предатели.
  • 44 1020

    12 0 Отговор
    Тоя пък! България не може да се оправи със себе си, за Макидония има планове!
  • 45 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "по добре":

    А защо България ?...За да няма пак караници не е ли по добре да бъде Федерална Балканска Република ( ФБР ) ?!

    Коментиран от #46

  • 46 Федералната балканска

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българските турци":

    Се счупи, югославията, в която 4млн сърби репресираха 8млн други етноси

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българските турци

    4 1 Отговор
    Ха едните ха другите ... все ще има комплексни или алергични да репресират другите различни...Това са Балканите...колкото да рипаме и подскачаме и двете ситуации са не-из-ле-чи-мии ! ! !...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 уточнение

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Бат Пешо":

    Не съм забелязъл обикновенните макета да ни мразят.
    Ма щом ти казваш.
  • 56 Банкя

    7 0 Отговор
    И тоя не го сюуша главата. Кой ви иска, бе? Вас ще ви претопят албанците, докато се ослушвате в шубраците. Защото сте много "умни".
  • 57 Скорпи

    12 1 Отговор
    Груев,няма нужда от втора България...една си е достатъчна,просто трябва да подадете документи за присъединяване...никак не боли...
  • 58 Дългият

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Скопие":

    Браво..освен български разбираш и италиански...ти си полиглот бре.....
  • 59 Ал Тъпоне

    9 1 Отговор
    Груйо, да ти река аз живея в България от доста време и според мен България няма никакъв план, дори и за самата себе си, а камо ли за някой друг!
  • 60 чичо стамат шумов

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "Луди всякакви":

    ѝго

    ? Вазов, съвременникът го е нарекъл "иго". Аз не се смятам за потомък на роби! Моите предци не са били притежание на никого, работили са и са имали собственост, можели да пътуват и търгуват, плащали са данъци. Не казвам, че турското владичество е било добро или търпимо, но не е било робовладелство. Докато баш при "освободителите" е имало крепостничество и хората са били продавани, отстъпвани и т.н. Та няма лошо историята да се очиства от лъжи и чужди тези- и нашата, и на северомакедонците
    10:52 26.07.2022


    Тълковен речник
    ср., само ед. Положение на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява. Робство, гнет. Турско иго.====================================================================================================Ние с теб нямаме никакво право да определяме дали е робство или владичество по простата причина ,че не сме родени и расли в онази епоха.Левски, .Ботев и много други възрожденци и революционери са писали за ТУРСКО РОБСТВО.Те така са го чувствали и мисля ,че трябва да им се доверим.
  • 61 Име

    0 0 Отговор
    А ние българите защо не го знаем това? Ти да видиш.
  • 62 Георги Джагаров

    5 2 Отговор
    Земя като една човешка длан...
    Но по-голяма ти не си ми нужна,
    Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
    че е от кремък твоят стар Балкан.

    Какво, че виха вълци и чакали
    из твоите полета и гори?
    С онез, които бяха с теб добри,
    ти бе добра, но злите не пожали.

    Земя, като една човешка длан...
    Но счупи се във тази длан сурова
    стакана с византийската отрова
    и кървавия турски ятaган.

    Търговци на тютюн и кръв човешка
    продаваха на дребно твойта пръст,
    но паднаха под теб с пречупен кръст,
    че беше малка ти, но беше тежка.

    И стана чудо: смертю смерт поправ,
    усмихнаха се чардаклии къщи
    и заплющяха знамена могъщи,
    и път се ширна – радостен и прав.

    Сега цъфтиш! Набъбва чернозема
    под ласкавите български ръце,
    дъхти на здравец твоето лице
    и нова песен вятърът подема

    Земя, като една човешка длан...
    Но ти за мен си цяло мироздание,
    че аз те меря не на разстояние,
    а с обич, от която съм пиян!

    Коментиран от #71, #74

  • 63 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    ШИЗОФРЕНИК ...............................................ЗАТВОРНИК .......................................................
  • 64 Свети Марко Тотев

    1 1 Отговор
    Макето е слънчасъл!Водете го на лекар!6568
  • 65 Анте Павелич

    2 0 Отговор
    Груйо и Бойко са партия по съвеЦка милиционерска линия. Случайно някой да си спомня, че перачът на парите му - Орце Камчев, бе предложен от Захариева за почетен консул на България и само публичното възмущение на македонските българи развали калимерата. А и същият този Орце "купи" Токуда за 28 млн.€
  • 66 Милен

    0 2 Отговор
    А коя е червата българска държава? Тази,закоято намеква беглецът е все още подчинена на Русия.Няма отърваване. А Груевски защо избяга при Орбан?
  • 67 Луно, луно, земльо македонска...

    4 1 Отговор
    А Унгария защо не екстрадира този толкова добър човечец, да го вазелинизират в затвора в Скопие?
    Маке крaдливо, Втора българска държава на Балканите е имало преди 900 години! И в нея е влизала територията на измислената ти държавица! Чети бе, маке, пък после се опитвай да умуваш!
  • 68 Втори БГ-държавник

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "чичо стамат шумов":

    Много грешиш, чичо Стамате! Историята на СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ започва от 2019 година, а не от 1945!
  • 69 На прав път е грYйчо!

    2 0 Отговор
    След като се справихме блестящо със северозападнаЛА България, време е да направим същото и с югозападнаЛА!
  • 70 Северен Мак е Доналдс

    2 0 Отговор
    Цитат от Уикипедия:
    "В Северна Македония има ... и 16 планини, високи над 2000 m."
    вЕрвайте ми!
  • 71 Джагар Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Георги Джагаров":

    Безумна комунистическа "поезия". Да беше ни запознал и с "Балада за комуниста" на другаря Андрей Веселинов?
  • 72 122

    1 0 Отговор
    Все по-отчаяно сръбските лекета се вкопчват за мантрата че ще побългаряваме македонците.няма как да побългаряваш нещо което е българско!!!но проблемът на сръбските престъпници управляващи в момента СМ е наближаващото време, когато трябва да обяснят на поданниците си ЗАЩО са крали чужда история /българска и гръцка/ ЗАЩО са изтезавали тероризирали и избивали стотици хиляди българи ЗАЩО крият до ден днешен архивите на тайните си служби и кого са обслужвали с тази фалшифицирана история и тази злобна антибългарса пропаганда.няма къде да избягате от тези въпроси и това ще ви е края, в Унгария, Сърбия, Москва, стягайте куфарите и да ви няма!!!!
  • 73 Борислав

    1 0 Отговор
    Ами по-добре българска каквато си е била отколкото албанска както направиха халбанците с Косово,. Те това се стремят.
  • 74 Борислав

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Георги Джагаров":

    Браво
Новини по държави: