Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 17:35 2 815 38

От затвора – на война! Затворници от Санкт Петербург са загинали на фронта в Украйна, над 200 се бият за Русия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • вагнер-
  • затворници

В медицинската документация на ранените в болницата не фигурират истинските имена на лишените от свобода, а техните прякори и позивни

От затвора – на война! Затворници от Санкт Петербург са загинали на фронта в Украйна, над 200 се бият за Русия - 1
Снимка: Unian

Най-малко трима затворници от санкт-петербургския затвор ИК-7 „Яблоневка“ са загинали във войната в Украйна, воювайки на страната на Русия, а още двама са ранени и се намират в болница в Луганск, съобщи изданието „Важные истории“, което се позовава на близки на осъдените. Предполага се, че затворниците са били вербовани от частната военна компания „Вагнер“.

В медицинската документация на ранените в болницата не фигурират истинските имена на лишените от свобода, а техните прякори и позивни, твърди изданието.

Още новини от Украйна

„Тези хора са напълно извън правния мир. Ако ранените са в болница не с истинските си имена, явно и убитите ще ги погребват с прякори. Възниква въпросът как ще могат да получат някакви пари близките на убитите. Защото ако родството с Иван Иванович може да бъде доказано, как да докажеш, че си наследник на някой си „Глухарче“? По-скоро близките няма да видят пари за смъртта на този човек.“ – коментира адвокатът Леонид Крикун, който е сътрудник на правозащитната организация „Русь сидящаая“ („излежаваща Русия“, б. р.).

В предишни публикации „Важные истории“ съобщиха, че вербовчици от Вагнер са посетили затвора „Яблоневка“ в Санкт Петербург на 1 юли. През нощта на 6 юли от затвора е била изведена първата група осъдени от ок. 40 души. Загиналите и ранените са от състава на тази първа група.

Трудно е да се оцени какъв е броят на вербуваните от „Вагнер“ към момента затворници. „Важные истории“ са установили засега вербовки в 15 затвора в страната, знае се броят на воюващите затворници от 8 от тях – над 200 души. Частната „армия“ им дава заплати от порядъка на 100 до 200 хиляди рубли, допълнителни плащания в случай на раняване и 5 милиона рубли за роднините, ако затворникът-войник бъде убит. Ако след шест месеца война осъденият оцелее, руските власти му обещават помилване и освобождаване от затвора.

„Важные истории“ е разкрило механизма на вербовката на базата на няколко конкретни примера. Един от бойците затворници е Максим, на 21 години, с две присъди зад гърба му. Леля му Оксана е единствената роднина, с която е общувал и, която му изпращала колети в затвора. През февруари т. г. Максим е осъден и изпратен в ИК-7 „Яблоневка“. Оставала му година до излизането, когато леля му разбрала, че е изчезнал от затвора. Звънил ѝ на 3 юли, но тя пропуснала обаждането. На 12 юли на Оксана се обадила сестра ѝ, майката на Максим да пита чувала ли се е с племеника си. Тогава майката предположила, че е в Украйна.

Звънил бил на 10 юли от Ростовска област, но на въпросите и отговарял „Мамо, не мога да говоря.“ Лелята написала съобщение чрез службата за изпълнение на наказание „ФСИН – Писмо“, но получила отговор, че получателят е заминал за друго наказателно заведение. Тогава Оксана разбрала за вербовката на затворници от телеграм канали, намерила хора от същия затвор и се оказали и други изчезнали. Подобни съобщения се появявали още през пролетта, но ставало въпрос за тежки престъпници с големи присъди. Лелята дори казала на Максим „Да не си помислил да се съгласяваш!“

Максим е само един от вербуваните от вербовчиците с черни пагони – служители на Федералната служба за изпълнение на наказанията и ФСБ. Униформените се появявали в затворите в компанията на представител на ЧВК „Вагнер“. Тестват потенциалните кандидати на полиграф, за да разберат дали няма да избягат, като се окажат на свобода с оръжие в Украйна.

Такива екипи са посещавали 15 затвора в Петербург, Мордовия, Адигея, Коми, Краснодар и областите Ленинградска, Нижегородска, Липецка и Воронежка. На първо място интересът е към затворници, които вече са участвали в бойни действия. С приоритет са изтърпяващите наказания за убийство, не се вземат излежаващи присъди за наркотици, изнасилване или педофилия. По затворите е пълно и с военни – един откраднал, другаде спецназовец набил друг спецназовец и му дали 4 години, трети, командир, изнасилил петима войници, дали му 7 години затвор и след 2 години излиза предсрочно. За кандидатите без военен опит се предвижда предварително обучение, разказва „Важные истории“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 про100$$ к!р0 е агент/шпионин

    46 26 Отговор
    Всички правителства в България след 1990 година се назначават от сащ! Не е изненада, че всички назначения по високите етажи на властта са яростни българофоби/русофоби! Не е само това, но са агенти/шпиони на сащ и разрушават обществото с евроатлантическа хомосексуализация!

    Коментиран от #15, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Монгола

    39 21 Отговор
    80 000 престъпници почнаха да се бият в редиците на фашистите от Киев пусна ги и обеща амнистия ако се бият с руснаците и избиват цивилни за пропагандата на Вашингтон.
  • 6 БАЙ КУРТИ

    36 14 Отговор
    То бива пропаганда ама вий се оляхте . Това , че ЗЕЛЕНИЯТ въоръжи и изпрати затворници в окопите и сега обръщате плочата. Да не излезе като фишека за ПУТИН от преди 3 мес че му остават 10/15 дена живот.

    Коментиран от #29

  • 7 Пич

    29 11 Отговор
    Ааа.... не...!!! Това си е ноу-хау на Зеленски !!! И той " гордо " си призна !!!
  • 8 А стига бе

    31 16 Отговор
    Алоооо-май точно Зеленски пусна от затвора рецедевисти и серийни убийци и ги изпрати на фронта...Що толкова лицемерничите? Що за двуличие цари ?

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    22 13 Отговор
    Нещо за пандисчийте, които зеленото прати на фронта? Не ли? Що тъй? Не дават ли отгоре?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дори и така да е

    19 26 Отговор

    До коментар #8 от "А стига бе":

    Украинските затворници така изкупват вината си като се бият за родината и народа си, а каква вина изкупва руският затворник като убива невинни жени и деца само заради кефа на Путин?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахахах

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "про100$$ к!р0 е агент/шпионин":

    Е що тогава всички са били от държавна сигурност
  • 16 Голем смех

    10 2 Отговор
    Армия, та дрънка! Какво разбират от война разни касоразбивачи, наркодилъри, сутеньори, джебчии, сутеньори, ексхибиционисти и тем подобни келеши. Явно са им сменили присъдите на смъртни.

    Коментиран от #19

  • 17 Вече прекалявате

    12 6 Отговор
    Такива глупости как ви ражда главата не ми е ясно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трифон зарезан

    5 0 Отговор
    Руски войници не стига да удължат фронта. Затворник се бие за свободата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Идеята за затворници

    9 4 Отговор
    тръгна от Украйна. Зеленски беше първият който пусна всички затворници, прати ги на улицата с оръжие в ръка, да стрелят по мирното население, защо Зеленски да може, а Русия не???
    Вярно е, че не са квалифицирани, ама затворниците на Зеленски да не би да са завършили военна академия, или пък наемници, които в живота си оръжие не са държали в ръка? Тогава какъв е проблема???
  • 24 ЧУЙ ЧУЙ

    2 0 Отговор
    ПУ.РУ.фамилията е КАТО ОНЯ затворник с СЕДЕМ годишна присъда за(....)на войници
  • 25 Чудно

    11 3 Отговор
    Наемници има в Украйна от цял свят. Те какви са? С 2 висши и с девствен пояс? Я моля ти се
  • 26 Куба

    5 0 Отговор
    Да пратят затворените без съд от Геантанамо директно на фронта.
  • 27 Рико

    3 1 Отговор
    Първата характеристика на престъпника е егоизъм. Той майка си ще продаде, какви "русии" и какви "родини"? Безумието на тази война доведе след себе си низ от безумия.

    Коментиран от #30

  • 28 От страни

    4 2 Отговор
    Тия са мисирки руски не мое да им се верва.
  • 29 От страни

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ КУРТИ":

    Това е един от похватите - това дето го правиш приписвай на другия и после нека да доказва че не е бил той а това си го правил ти - тоя дето се оправдава изглежда по губещ. 8 години укрите ограбваха Донбас, влачеха всичко, клипчета много и тия същите тоалетни чинии и догармата и даже напиканите от децата дюшеци съм виждал ама кат влезнаха русняците те взеха да казват че русняците им взимали нещо. Така и тука с затворниците. Представям си кой глупак ще даде на затворник оръжие и ще го остави зад гърба си по време на бой. Ама платени мисирки и прости безплатни русофоби с удоволствие ще повтарят..
  • 30 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Рико":

    А Рико доведе низ от глупости.....

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рико

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "От страни":

    Затворникът в армията, ще заколи караула, ще изнасили командира, ще обере полковата каса и ще се стопи някъде в дивотията на русията.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо секса

    4 0 Отговор
    Да си бяха останали в затвора!
    Щяха да са живи...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания