Last news in Fakti

28 Юли, 2022 12:15 856 0

Правозащитници осъждат използването на "репресивни техники" срещу опозиционери в Мароко

  • мароко-
  • близкия изток -
  • северна африка-
  • репресии-
  • жерналисти-
  • опозиция

Осъдени за престъпления от общ характер, редица журналисти и опозиционери в Мароко са били обект на "репресивни техники" от страна на мароканските власти с цел да им се запуши устата

Правозащитници осъждат използването на "репресивни техники" срещу опозиционери в Мароко  - 1
Снимка: Shutterstock

Осъдени за престъпления от общ характер, най-вече сексуални, редица журналисти и опозиционери в Мароко са били обект на "репресивни техники" от страна на мароканските власти с цел да им се запуши устата. Това съобщи в публикуван днес доклад базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Франс прес.

"Властите използват цял наръчник с тайни техники, за да потискат опозиционерите, полагайки същевременно усилия да запазят ненакърнен имиджа на Мароко като страна, спазваща правата" на човека, обяснява Лама Факих, директор на организацията за Близкия изток и Северна Африка, цитирана в комюнике.

Тези техники формират репресивна екосистема, целяща не само да обуздае критичните гласове, но и да всява ужас сред всички потенциални изобличители на мароканската държава, посочва неправителствената организация.

В документа от 141 страници правозащитниците подробно анализират случаите на осем журналисти и опозиционери, изброявайки "процедурните нарушения, опетнили разследването на тези дела", представляващи фактически "маскирани политически атаки". В хода на разследването си "Хюман райтс уоч" е разговаряла според доклада с 89 души в Мароко и извън страната.

Сред най-известните случаи са тези на Омар Ради и Сулайман Раисуни - двама независими журналисти, осъдени на апелативна инстанция през 2022 г. съответно на 6 и 5 години затвор за "сексуални посегателства" (първият и за шпионаж). Друг журналист - Тауфик Буашрин - получи 15 години затвор за изнасилване и поробване на хора с цел експлоатация. И тримата отхвърлят обвиненията, заявявайки, че са преследвани заради критиките им срещу властта. Властите отричат и уверяват, че правосъдието е независимо.

"Хюман райтс уоч" твърди, че процесите срещу опозиционери често се провеждат при "тежки нарушения на правото на редовна и справедлива процедура". В тази връзка се споменава "продължителното и немотивирано" предварително задържане под стража на Ради и Раисуни в течение на една година - максималния срок, предвиден в мароканското законодателство.

Организацията изтъква също, че правосъдието е отказало да призове свидетелите, поискани от защитата, "без разумни мотиви"; произнасяни са били присъди в отсъствието на обвиняемите, например срещу историка и правозащитник Маати Монджиб.

В доклада се споменава и за "свирепи кампании за очерняне" в медии, "които се равняват по мароканските служби за сигурност" - сайтовете "Шуф ТВ", "специализиран в скандални клипове и статии"), "360" и "Барламан".

Този "тормоз и сплашване" е съпроводен с "дигитално и видеонаблюдение", по-специално чрез шпионската програма "Пегас", разработена в Израел, посочва НПО-то.

"Хюман райтс уоч" препоръчва на мароканските власти да отхвърлят тези методи, използвани срещу журналисти, правозащитници и активисти на гражданското общество, призовава ги "да спазват правото на мирно изразяване и на частен живот".

В отговор на запитване в парламента относно "практиките на някои чуждестранни правозащитни организации" министърът на правосъдието Абделатиф Уахби отговори, че Мароко приема наблюденията им, но "отрича да се използват злонамерено доклади за политически цели".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА