Last news in Fakti

29 Юли, 2022 20:23 2 423 15

Световната банка отказа да спасява Шри Ланка от фалита

  • шри ланка-
  • световна банка-
  • готабая раджапакса

По оценки на Световната програма по прехраната на ООН пет от всеки шест семейства в Шри Ланка са били принудени да купуват по-нискокачествена храна, да ядат по-малко или в някои случаи да пропускат изобщо хранене

Световната банка отказа да спасява Шри Ланка от фалита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната банка обяви днес, че няма да предостави ново финансиране на Шри Ланка, ако фалиралата островна държава не проведе "дълбоки структурни реформи" за стабилизиране на сриващата се икономика.

Шри Ланка претърпя безпрецедентен спад. 22-милионното население на страната преживява месеци наред недостиг на храна и гориво, прекъсвания на електрозахранването и бурна инфлация.

През април южноазиатската страна не изплати 51 млрд. долара външен дълг, а по-рано този месец огромни протести принудиха тогавашният президент Готабая Раджапакса да напусне страната и да подаде оставка.

Световната банка заяви, че е загрижена за въздействието на кризата върху населението на Шри Ланка, но не е готова да отпусне средства, докато правителството не започне необходимите реформи, съобщи АФП.

"Докато не бъде създадена адекватна рамка на макроикономическата политика, Световната банка не планира да предлага ново финансиране на Шри Ланка", се казва в изявление на кредитора.

"Това изисква дълбоки структурни реформи, които да се съсредоточат върху икономическата стабилизация, а също и върху преодоляването на основните структурни причини, които създадоха тази криза."

Световната банка заяви, че вече е пренасочила 160 млн. долара от съществуващите заеми за финансиране на спешно необходими лекарства, газ за готвене и хранене в училищата.

Понастоящем Шри Ланка води преговори с Международния валутен фонд за отпускане на спасителна помощ, но според официални лица този процес може да отнеме месеци.

Островната държава е изчерпала чуждестранната валута, за да финансира дори най-необходимите вносни стоки, а хроничният недостиг на валута разпали обществения гняв.

Шофьорите се редят с дни на дълги опашки, за да получат нормиран бензин, а на държавните служители е наредено да работят от вкъщи, за да намалят пътуванията и да пестят гориво.

Според данните от индекса на потребителските цени в Коломбо (CCPI), публикувани днес, през юли инфлацията се е повишила до 60,8 %, което е десети пореден месечен рекорд, а шриланкийската рупия е загубила през тази година повече от половината от стойността си спрямо щатския долар.

По оценки на Световната програма по прехраната на ООН пет от всеки шест семейства в Шри Ланка са били принудени да купуват по-нискокачествена храна, да ядат по-малко или в някои случаи да пропускат изобщо хранене.

Кризата достигна връхната си точка на 9 юли, когато десетки хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на Раджапакса и принудиха президента да избяга в Сингапур и да подаде оставка.

Наследникът му Ранил Викремесингхе обяви извънредно положение и обеща твърда линия срещу "създателите на проблеми", а тази седмица бяха арестувани няколко активисти, които помогнаха за провеждането на масовите демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    11 28 Отговор
    и орките тва ги чака

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Петьо Петров

    31 2 Отговор
    Щом не им помагат там, ще им помагаме в Европа. Имаме и свободни хотелски стаи по Черноморието.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 3 Отговор
    Ами като нямат граница с Русия - никой не се интересува "да ги спасява"‼️‼️‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 133са

    33 4 Отговор
    Меките евро-китки, нама ли да проявят същата солидарност както към урките или ще покажат за пореден път какви мазни лицемера са си.. Същите тия бушони не си мръднаха пръста за Сирия! А иначе се бият в гърдите със смешното си нато...

    Коментиран от #10

  • 6 ТОЧКАТА

    19 4 Отговор
    Положението ТАМ ...е резултат от ПОЛИТИКАТА НА СБ и МВФ!!!!!!!!!!!!!ТЕ взеха тази страна за ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ СИ....РЕФОРМИ срещу ЗАЕМИ!!!!!!!Резултатът е видим.... НО ЗА ТАМ НЯМА ЕВРОСОЛИДАРНОСТ И 45ЛВ/ДЕН!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Рошко

    11 2 Отговор
    Единият от начините да се завладее държава, дълг другият е с меч. С пари напечатани от нищото. ротшилд
  • 8 Моарейн

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    За орките не знам, но много вероятно и нас ни чака същото.
  • 9 Запетайка

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "ТОЧКАТА":

    Дори не знаеш на кой континент е, ма дрънкаш глупости като за 3ма хейтъра.
  • 10 Абе глупчо

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "133са":

    Колко сириеца избягаха към Русия, а колко към ЕС? Колко млрд отпуска Русия за лагерите в Турция, а колко Германия само. Дрънкаш тъпотии на ишлеме.
  • 11 Онзи

    7 2 Отговор
    Световната мафия иска да зароби и Шри Ланка.

    Коментиран от #12

  • 12 Аха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Онзи":

    И за това нв им дава оари... Ех мозъчкооооо...
  • 13 Урсуса

    3 3 Отговор
    ЕС да спасяват !
  • 14 3.14К

    11 1 Отговор
    Тия уж бяха пример за ползване на възобновяема енергия и био земеделие и ето до къде се докараха. По техният пример трябваше да се изхранва и ползва енергия целият свят. Гана е следващата държава, в която се приложи този модел и те сега са на същият хал.
  • 15 Нагледен пример

    1 2 Отговор
    Ето до това води "демокрацията". Тази зима и в България.