Last news in Fakti

29 Юли, 2022 22:22 2 497 23

Борел защитава газовата стратегия, но не може да прави чудеса

  • жосеп борел-
  • европейски съюз-
  • газ-
  • газпром-
  • петрол-
  • роснефт-
  • русия

Попитан защо Брюксел не е избрал да наложи наказателни мита върху руския газ, за ​​да намали потока от средства към военния сандък на Москва, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено

Борел защитава газовата стратегия, но не може да прави чудеса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отвърна в петък на критиките относно енергийната политика на блока, като каза пред DW, че държавите от ЕС са намалили вноса си на руски газ с 50% от началото на войната в Украйна.

Борел бе попитан дали като отказват да се откъснат изцяло от руската енергия, държавите от ЕС все още финансират военната машина на Русия. "Той (руският внос на енергия) беше 40% преди войната, сега е 20% ... но никой не може да поиска от европейските икономики да намалят доставките на газ за една нощ", каза Борел. "Не можем да направим чудеса."

Въпреки съкращенията на вноса, Европа остава зависима от руската енергия за захранване на своите икономики и домове.

Държавите от ЕС тази седмица се съгласиха да намалят потреблението си на газ с 15%, в случай че Москва спре доставките за Европа в отговор на западните санкции. Мерките за икономии на енергия ще помогнат на енергийните фирми да презаредят съоръженията за съхранение на газ в целия блок навреме за зимата.

Попитан защо Брюксел не е избрал да наложи наказателни мита върху руския газ, за ​​да намали потока от средства към военния сандък на Москва, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено.

Той каза, че страните от ЕС са взели "по-твърдо решение" да "спрат да купуват (руски) петрол от края на годината и сега сме в процес на спиране на закупуването на газ".

Борел каза, че по-нататъшното намаляване на вноса на руски газ ще се случи "бързо".

Главният дипломат на ЕС също отрече твърденията, че икономиката на Русия досега е била относително невредима от западните санкции, докато европейските потребители вече усещат високите сметки за енергия.

"По-важно от това (намаляването на газа) е прекъсването на връзките на руската икономика с останалия свят", каза Борел. "(Руската) военна машина работи не само с пари, но и с технологии", добави той, цитирайки руските танкове, които разчитат на западни компоненти.

Борел каза, че западните санкции сега означават, че руските оръжейни фирми вече не могат да купуват жизненоважни компоненти, "така че няма да могат да построят друг танк като този".

Той каза, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е на път да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до "най-голямата рецесия... от края на Съветския съюз".

Много скоро руският президент Владимир Путин ще "ще трябва да избира между оръжията и маслото за хората", каза Борел за DW.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалка работа

    62 1 Отговор
    Как ще наложиш мито на руссия газ и ще намалиш приходите на Газпром?! Митото го плаща купувача. Ама то от хора, които няма да се къпят и ще ходят да тъмно и студено за да му е гадно на Путин, какво да очакваш.
  • 2 Единственото нещо за което ЕС

    63 1 Отговор
    Мисли как да пусне СП2 в експлоатация. На слепите е ясно, че след 70 години безотказни доставки да наречеш партньора си ненадежден е просто наглост! 70 години те носят на ръце, ти решаваш, ме си мноооого велик и няма да плащаш, и какво точно очакваш като реакция? Кораби пред разтоварищата? От по евтин газ? Защото ти си имал хъб и диверсификация? Ами успех, но ще се научат да плетат на една кука в европата

    Коментиран от #23

  • 3 Евроатлантик

    51 0 Отговор
    Пълни смешници !

    Коментиран от #15

  • 4 Историк

    64 0 Отговор
    Не знам пичове ама ни е спукана работата-управляват ни и у нас и във Европа продажни марионетки нехаещи за обикновенния човек...
  • 5 Адам Хилтън

    50 0 Отговор
    Нали обещаха чудеса? - като американски газ отвъд океана, и норвежки петрол от северния полюс?

    Коментиран от #8

  • 6 Не е в час

    41 0 Отговор
    Пак DW - докога?!
  • 7 Урюрвкос

    44 0 Отговор
    Борел каза, че по-нататъшното намаляване на вноса на руски газ ще се случи "бързо" защото Сименс не са ремонтирали турбината както трябва и руснаците не могат да я използват.
  • 8 пьешу

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Адам Хилтън":

    към северния полюс претенции има едно момше в кремъл. та... ;)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Учуден

    43 2 Отговор
    Много скоро руският президент Владимир Путин ще "ще трябва да избира между оръжията и маслото за хората", каза Борел ...не ви ли прилича това на изказването на Зеленски Много скоро ще си върнем всичко и Крим дори? Дали не шмъркат от същото?
  • 11 Господин Бorel

    35 0 Отговор
    След шест месеца вие ще сте пред дилемата..... Дайте руски газ и петрол защото сме в рецесия икономиката загива гражданите студуват и не се къпят и ...... Ако искате ще си говорим пак след този период от време просто трябва да престанете да се държите като зеленясал мозък. Същото важи и за акушерката.
  • 12 един от многото

    29 0 Отговор
    Така ще е докато пенсионерите не си гледат пенсиите. Само в политиката има вечни хора на хранилката , докато нормален човечец още щом се пенсионира и на втория месец му посочват вратата. Всичко що се пенсионира и да се спасява , никаква държавна работа!
  • 13 Хохо секса

    1 28 Отговор
    Той каза, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е на път да се свие с 10% тази година,
    ....а догодина с още 30% ...и така, докато Русия съвсем изчезне
  • 14 Нека не пречат

    21 1 Отговор
    на отделните държави да се справят с проблема.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не си прав дядка

    34 1 Отговор
    Да беше защитил европейците, когато се съюзихте с Бадън. Да бяхте го убедили, че санкциите, които налагате на Русия ще рикошират в Европа, че всички сте зависими както вече и глупаците го разбраха. Нима си мислихте, че Путин ще изостави руснаците и ще ги обрече на глад и мизерия, както Вие от ЕС направихте с европейците. Лоялен е бил към вас, когато и вие сте били лоялни. Повече от 70г е бил изпълнителен, но вие отнемате всичко с което руснаците трябва да живеят, банки, парите им във европейски и други банки, дори търговията на европейските държави с Русия забранихте. Никого ЕС не защити, а обрекохте европейските държави на студ, глад и мизерия. Дано Байдън и Зеленски Ви се отблагодарят подобаващо, защото от този съюз нищо няма да остане.

    Коментиран от #18

  • 17 Сатана Z

    19 0 Отговор
    Европа финансира войната на Русия срещу НАТО в Украйна.Така е замислена хватката,че да могат и двете страни да се избиват помежду си.Паричният поток няма да спре ,както и газовия.Защото не трябва да притискаш противникът си в ъгала до отчаяние, защото не знаеш на какво е готов.

    Z
  • 18 От страни

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не си прав дядка":

    Ти грешиш като мислищ че Байдън не знае или не разбира кво става с Европа - ТАКЪВ БЕШЕ ПЛАНА!!!
    Това е план на САЩ и Англия по ратурането на ЕС. Германия, Франция, Италия фалират, парите претичат в САЩ а отломъците на ЕС отват в ново ЕС начело с Англия, но само "ядрото" а ние "младоевропейците" отваме в боклука. Но ще стане друго вместо ЕС ще се създаде нова империя Австро-Унгария която ще е приятел на Русия (Курц в Австрия ще се върне). Предполагам де.
  • 19 Токсик

    22 0 Отговор
    Европа се управлява от невменяеми фашисти и вече няма никакво съмнение!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЕК им гръмнал бойлерът

    18 0 Отговор
    Има огромно разминаване между политическия "елит" като тоя, и народите на Европа. Резултатът от такива несъответствия ще са масови бунтове през зимата.

    Коментиран от #22

  • 22 Ники

    0 7 Отговор

    До коментар #21 от "ЕК им гръмнал бойлерът":

    Масови бунтове по скоро ще станат в прехвалената ти РФ. Там вече имаше едни след едно подобно военно фиаско на царя им. Е за 100 гадини нищо не е научил новия им цар
  • 23 Да дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Единственото нещо за което ЕС":

    Ще им трябват много дантели.
Новини по държави: