Last news in Fakti

25 Юни, 2013 16:40 982 0

Махмуд Абас прие оставката на палестинския премиер

  • палестина-
  • махмуд абас-
  • премиер-
  • оставка-
  • правителство
Махмуд Абас прие оставката на палестинския премиер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Палестинският президент  Махмуд Абас прие оставката на премиера Рами Хамдалах, който прекара начело на кабинета по-малко от месец, съобщи Би Би Си.

Според правителствени източници, премиерът е подал оставката си още в четвъртък, принуден от междуличностен конфликт в своя кабинет.

Хамдалах положи клетва на 6 юни, заменяйки Салам Фаяд, който се оттегли вследствие на продължителен конфликт с палестинския президент.

Оставката на палестинския премиер идва с наближаващото посещение на американския държавен секретар Джон Кери. Той най-вероятно ще продължи натиска върху Палестина и Израел за тяхното повторно сядане на масата за преговори.

Рами Хамдалах обяви оттеглянето си от кабинета още миналата седмица. Той обясни решението си с продължителен спор между него и двама от новите му заместници, без да предостави повече информация по случая.

При своето назначаване вече бившият премиер бе заявил, че неговата администрация ще управлява само в един преходен период, докато се образува правителство на единството.

Палестина е доминирана от две основни партии. Хамдалах срещна подкрепата на членовете на партия Фатах, но и сериозен отпор от Хамас. Фракцията определи процедурата по назначаване на премиера като незаконна, тъй като тя не е продиктувана от желание за създаване на правителство на единството.

Разривът между основните палестински политически сили е изключително сериозен. Той е следствие от размириците през 2007г., когато спечелилата проведените през предходната година избори партия Хамас нападна намиращите се по Ивицата Газа привърженици на Фатах и след седмица на кръвопролития завзе властта над региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА