Last news in Fakti

5 Август, 2022 18:00 2 699 27

Русия забрани на западните инвеститори да продават банкови дялове

  • русия-
  • инвеститори-
  • владимир путин-
  • банки-
  • дялове

Русия забрани на инвеститори от така наречените неприятелски страни да продават дялове в определени стратегически бизнеси и банки до края на годината

Русия забрани на западните инвеститори да продават банкови дялове - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия забрани на инвеститори от така наречените неприятелски страни да продават дялове в определени стратегически бизнеси и банки до края на годината, съобщава агенция Ройтерс. Това стана ясно от указ, подписан от президента Владимир Путин в петък.

Забраната, която влиза в сила незабавно, се отнася за разработването на нефт и газ в Сахакин-1 в Далечния изток на Русия. Нейният оператор, големият американски ExxonMobil (NYSE: XOM), заяви тази седмица, че е в процес на прехвърляне на своя дял от 30% на друга страна.

Указът също така забранява на инвеститори от недружелюбни страни да продават дяловете си в споразумения за споделяне на продукцията, които, освен Сахалин-1, включват проекта Сахалин-2 LNG (втечнен природен газ) и петролното поле Харяга, както и в руски банки, сред други активи.

Списъкът с банките трябва да бъде изготвен от правителството и централната банка за одобрение от Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    32 49 Отговор
    Абе много независима тая Русия бее? То само американски фирми на руската земя, ама иначе независима била! Хахахаха.

    Коментиран от #9, #13

  • 2 фен

    48 13 Отговор
    Защо Русия не изгони всички американски фирми , който са там .... да видим какво ще стане , не намеквам,просто предлагам .

    Коментиран от #7, #15, #22, #26

  • 3 Мирото

    33 49 Отговор
    Руските жалкари всячески се стараят да запушат дупките по пробитото корито Москалия, ама нема да стане - то потъва безвъзвратно....

    Коментиран от #18

  • 4 Тити

    17 14 Отговор
    Ауууу нали да голямата работа а какво излезе.
  • 5 Кремльов

    6 12 Отговор
    Много важно!
  • 6 Тоя

    24 35 Отговор
    Тоя много добре зане че руснаците за нищо не стават и са пълни некадърници барабар с него.
  • 7 Кпсс-Бкп

    14 15 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Те сами си тръгват.
  • 8 Д Петров

    21 35 Отговор
    Правилно! Нека се научат, че в първобитна държава като рушия НЕ се инвестира!!!
  • 9 Петьо Петров

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Няма нито независими държави, нито суверенни. Това са само поредните "демократични" клишета, както самата демокрация. И колкото по-бързо го разбере човек, толкова по-голям шанс има да си остане мъж, жена или дете. Иначе рискува да се превърне в поредното изделие на поточната линия, наречено "То".

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    12 28 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Не не. Това е измишльотина на русофилите, че видиш ли, тая държава била независима, а оная била зависима. Писах, много пъти, че няма независими държави. Даже и вражеските държави, са зависими една от друга. Но, те не та не. Ако не сме в ЕС и зависими от ЕС, ще сме зависими от Русия. България, не може да бъде независима. Това не е 15 век. Сега държавите търгуват една с друга. Как ще си независим? На кой ще продаваш и от кого ще купуваш? Как го мислят русофилите, не става ясно. Както виждаш и Русия е зависима от Америка и ЕС, така и обратно.

    Коментиран от #12

  • 12 Петьо Петров

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    Не знам дали разбираш колко е измислена вербалната война м/у демократи и русофили. Представи си хипотетично, че нямаме враг. Срещу кой ще плюем и кого ще мразим. Защото колкото и да се лъжем, светът има нужда от омраза и враг. За пред населението. Но няма нужните ресурси за консуматорското малцинство. и се почва демократизирането...или опазването на своето.
  • 13 Хехехе

    10 14 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Русия забрани на западните инвеститори да продават банкови дялове!
    Ама иначе до сега американците си трайкаха...!
  • 14 ам кво ще ги правят дяловете

    7 12 Отговор
    тез дето имат акции в руската оръжейна промишленост - примерно, ам всяка икономика разчита на всекидневна активност и закупуване, що не си мълчи двойника? - то до тук добре, ама кой веке ще инвестира в руски активи?
    след таз изцепка - тия на коя планета живеят...... или може би ще арестуват виновните....
  • 15 БазаДанни

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Чети.
    Пише че находищата са в процес на разработване.
    След като ексон ге разработят ще ги изгонят какта рено, японците и т.н.
  • 16 Експерт

    23 14 Отговор
    На час по лъжичка бавно но сигурно запада поема руското дръвце!

    Коментиран от #17

  • 17 Истината

    9 18 Отговор

    До коментар #16 от "Експерт":

    Докато се усетиш и ти и фашистка Русия ще сте гризнали дрэвцето, "експерте"!
  • 18 Ще го ядат алчниците

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Мирото":

    Няма нормален инвеститор който да си хвърли парите в пияната кочина, само корупционни схеми са там
  • 19 който посмее да продаде дялове,

    6 1 Отговор
    ще бъде изпратен на фронта въ щрафните батальони..... от лидери, които не знаят какво е редова военна служба - справка - уики биографии
  • 20 Гого

    10 5 Отговор
    Напълно закономерен ход. Световната икономика беше преплетена. В Русия работеха Рено-Нисан, Мак Доналдс и т.н. След санкциите те напуснаха. Сега и Ексон. Но все пак в една стратегическа сделка да се продават дялове е опасно и затова Путин налага забраната. Не се говори, коя е тази трета страна, но ако е някой нарко картел, какво ще стане. Някои работи не могат да се случат просто така. А че Русия ще победи в икономическата война няма съмнение. Вече всички говоря за започналата рецесия в САЩ. Началото на рецесията в ЕС и засилване през 2023. А Русия? Някой да е чул за рецесея в Русия? От западни анализатори? Май няма. Така, че хурката ще я яде запада и САЩ и след края на рецесията света ще бъде различе. Без военнота и икономическа доминация на САЩ и изгряването на могъществото на евразийската икономика. А ние? Ние пак сме с късата клечка в ръка.
  • 21 Хе йе

    1 2 Отговор
    Аха... Ок... Пука ми ло лазало джуджето. Продадено.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Контра спец

    1 3 Отговор
    Богатата и независима Раша не може да преживее напускането на западните компании и реве
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    Руските санкции не са ментета, като западните.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Защото западните фирми са добре дошли да спонсорират Русия. Ако не искат, нека си тръгнат. Някои опитаха, но бързо, бързо се върнаха.
  • 27 Гост

    2 0 Отговор
    А нашите смешници не могат едни цени на бензина да контролират. Не могат или не искат?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания