Last news in Fakti

9 Август, 2022 13:15 1 457 7

Талибаните се радват, че неверниците напуснаха Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямисти-
  • хайбатула ахунзада-
  • бойци

Година след завръщането си на власт талибаните консолидират влиянието си в Афганистан, като се опират на десетките хиляди бойци, участвали в бунтовническите действия

Талибаните се радват, че неверниците напуснаха Афганистан  - 1
Снимка: БГНЕС

Година след завръщането си на власт талибаните консолидират влиянието си в Афганистан, като се опират на десетките хиляди бойци, участвали в бунтовническите действия. Франс прес направи няколко портрета на бойците в Кандахар, който е център на талибанското движение, както и в столицата Кабул.

Това ислямистко екстремистко движение, създадено през 90-те години на миналия век в района на Кандахар и ръководено сега от лидер, който води отшелнически живот - Хайбатула Ахунзада, взема името си от арабската дума "талиб", която означава студент. Това е свързано с религиозните училища - медресета, където се обучават неговите членове.

"Радвам се, че неверниците напуснаха, и че муджахидините дойдоха на власт", каза в Кандахар 22-годишният боец Шафирула Хобиб.

С автомат "Калашников", преметнат през рамо, върху традиционна роба с шалвари - камиз, с черен тюрбан и брада, той разказа, колко се е зарадвал да види как "ислямисткото правителство се завръща на власт".

Няколко бойци уверяват, че Афганистан вече е сигурно място за първи път от десетилетия.

"Аз съм военен и мога да кажа, че оттогава няма нито един убит афганистанец, което ще рече, че всички са в безопасност", каза 30-годишният Мохамад Валид, пазач в шиитска джамия в Кабул.

По улиците на столицата срещаме бойци, идващи от отдалечени райони, но членовете на движението са основно от етноса пущуни.

Повечето от тях са учили в сунитски медресета в Пакистан и за тях установяването на система, основана на ислямския закон - шариата, е един от най-големите им успехи във войната.

"Всички мъже и жени сега могат да живеят свободно в цял Афганистан", каза 27-годишният боец Ниаматула.

Талибанското тълкуване на шариата налага многобройни ограничения на жените, те са държани настрана от обществения живот, от много постове в държавната администрация и от образованието.

Единственото, за което съжаляват въоръжените талибани, е, че правителството им не е признато на международната сцена.

"Макар че се радваме да видим едно ново ислямистко правителство, е тъжно, че светът все още не ни е признал", каза 22-годишният Матиула Куреши, застъпвайки на поста си на контролно пропускателен пункт в Кандахар.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мнение

    5 2 Отговор
    Дано Бог им даде мир.Стига са се мъчили там.
  • 3 Радио Козяк

    7 0 Отговор
    В България не се радват, защото още са тук!
  • 4 Пиян оповръщан с галоши

    5 5 Отговор
    Те и в пр00сия се радваха като си тръгна макдоналдс и сега ядат кюмур с картошки и така ще е завинаги в пияната дупка
  • 5 КАЖИ КАЖИ

    2 1 Отговор
    .....ама ТИЯ(.....)да кажат КЪДЕ са ИМ блокирани ..Д О Л А Р И Т Е.....😀😀💸💰...в банките НА неверници😀😀като НА ония дето са ИМ съседи НА СЕВЕР☝
  • 6 Китай що не прати армия

    2 1 Отговор
    Да ги изтрепе онея и да се разшири в нова територия..спокоино могат да пратят 5 10 милиона главорези и да ликвидират целата паплач там нема жини деца цивилни военни сичко под ножа що шава
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: