Last news in Fakti

22 Август, 2022 06:33 1 499 5

Мълния уби колоездач по време на състезание в Гърция

  • гърция-
  • мълния-
  • планина-
  • колоездач-
  • смърт

Инцидентът е станал в планината край Драма

Мълния е ударила участници в състезание по планинско колоездене. Един човек е убит, втори е ранен, предаде БГНЕС, като се позовава на "Катимерини".

Двамата мъже са участвали в състезанието "Шестте върха", което преминава през шестте най-високи върха на планината Фалакро в Северна Гърция, когато мълния е ударила групата бегачи в 4 ч. сутринта на височина 1 340 м, съобщават полицейски служители.

Два спасителни отряда на противопожарната служба се изкачили на планината от близкия град Драма, за да намерят един бегач, на 55 г., вече мъртъв, а друг, на 56 г., сериозно ранен. Раненият бегач е транспортиран със самолет до болница в град Кавала, където властите съобщиха, че е в тежко състояние. Самоличността на двамата не е установена.

Състезанието с дължина 35,7 км е започнало в 19:00 ч. в събота в село Пиргой, на 630 м по склоновете на 2232-метровата планина. Всичките шест най-високи върха на Фалакро в Гърция са високи над 2000 метра; планината се простира и в България.

Времето е било добро при старта на състезанието, но през нощта започнал да вали силен дъжд и пътеката станала кална. Докато удари мълнията, няколко от участващите 55 бегачи са били стигнали до финала в планинска хижа на върха на ски курорта Фалакро. Бегачите имали 12 часа, за да завършат състезанието.

Състезанието е едно от петте и второто по краткост, организирани от 2018 г. насам от Клуба по пешеходен туризъм и алпинизъм "Неврокопи", намиращ се в близкия град Като Неврокопи, под общото име "Замръзнали върхове". Трите най-дълги състезания - 269, 103 и 46 километра (167, 64 и 28,6 мили) - са сертифицирани от базираната в Швейцария Международна асоциация за бягане по пътеки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига бе

    3 0 Отговор
    Ей това не очаквах да прочета!
  • 2 Петков

    6 0 Отговор
    Бягащ велосипедист, от клуба на пешеходците?
  • 3 Дрочера

    4 0 Отговор
    Ей нали все разправят, че шанса да уцелиш джакпот от тотото бил по-голем отколко да те шибне мълния. Е аз от две седмици насам четири фиша съм пуснал и ни един джакпот, а междувременно поне трима души ги удари гледам по новините. Къде е истината?

    Коментиран от #4

  • 4 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрочера":

    Истината е че е въпрос на късмет - и за мълнията и за тотото.
  • 5 Обърках се

    3 0 Отговор
    "Колоездач" и "бегач" едно и също ли е? Пийте по едно кафе за разсънване преди работа.
Новини по държави: