Last news in Fakti

23 Август, 2022 22:15 3 505 58

Поразителните прилики Младич - Дугин

  • александър дугин-
  • даря дугина-
  • русия-
  • ратко младич

Александър Дугин е почти архетип на путинската епоха, подобно на Кремъл, той изглежда се връща към 19-ти век, дори когато се стреми да проектира 21-ви

Поразителните прилики Младич - Дугин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През пролетта на 1994 г., третата година от Босненската война, Ана, дъщерята на босненския сръбски генерал-лейтенант Ратко Младич, взима пистолет от стаята на баща си в Белград - специалния сребърен пистолет, с който той възнамерява да отпразнува раждането на първото му внуче - и се застрелва в главата. Тя е на 23 години, пише The Spectator.

Твърди се, че Ана Младич не е била на себе си, откакто се е върнала от учебно пътуване в Москва, където или е прочела във вестник за военните престъпления на баща си в Сараево, или е била уведомена за тях от състуденти. Нейното самоубийство е нещо, с което Ратко Младич - осъден на доживотен затвор през 2017 г. за геноцид - никога не можа да се примири, повтаряйки си, че била убита от опозицията. Едно от последните му действия, преди да бъде екстрадиран в Хага през 2011 г., е да отиде и да поднесе цветя на гроба ѝ.

Хърватската писателка Славенка Дракулич, в глава за смъртта на Ана в книгата си за балканските военни престъпления и престъпници - "Те никога не биха наранили и муха", спекулира какво се е случило с Ана през тези няколко дни в къщата на Младич. Тя казва, че това е единственият път, когато е изпитвала състрадание към генерала - масов убиец. "Младич най-накрая изпита болката, която беше причинил на хиляди хора в Сараево, Сребреница и Горажде. Но може ли да е същата болка? Може ли касапинът да изпитва същите чувства като жертвите си? Да, защото болката на родител, който е загубил детето си, е универсална."

Доживотната му присъда, заключи тя - тази, от която не можеше да избяга - наистина започна в този ден. Главата е озаглавена "Наказани от боговете".

Сега, в друга славянска война три десетилетия по-късно, Александър Дугин, московски "прорицател", провоенен историк и "философът на Путин", загуби дъщеря си - 29-годишната Даря Дугина. Обстоятелствата бяха много различни, но също толкова опустошителни. След като присъства на културен фестивал с Дугин в събота вечерта, прибирайки се сама в неговото 4x4, тя беше взривена в колата от бомба. Вероятно бомбата е била предназначена за Дугин - "Това, което не убива мен, убива друг", туитира Дугин с несъзнателно пророчество миналата година. Много малко вероятно е, въпреки пискливите уверения на ФСБ, бомбата да е поставен от украинката Наталия Вовк. Както и при Младич, спекулациите променят много малко относно самото събитие. И Ана, и Даря, по различни начини, са косвени жертви в "кариерите" на бащите си.

Колкото и да е трагично, това е само последното от странни събития в живота на Дугин - който е пълен с тях. "Бунтовник-дисидент, симпатизант на фашизма с китара, съветски твърдоглавец, полемичен журналист, професор по социология, геополитически гуру, строг патриарх, православен старообрядец" - спокойно може да се каже, че Александър Дугин е изпозлвал всеки шанс през 60-годишния си живот.

Дугин е почти архетип на путинската епоха. Подобно на Кремъл, той изглежда се връща към 19-ти век, дори когато се стреми да проектира 21-ви. Приличайки на покойния си съименник Александър Солженицин, Дугин е също толкова суров и брадат, същата неспокойна смесица от национализъм и православно християнство, но без възвишените оправдателни произведения на фантастиката, които Солженицин създава.

Всеки, който иска да разбере моралната шизофрения от годините на Путин - смесицата от бруталност и странна религиозност, опитът да използва всички начини за мобилизиране на подкрепа, захващането на режима към метафизична основа за своите геополитически и вътрешни престъпления, може да си направи лошата услуга да изучава този човек - дори и негови снимки. Изглежда, въпреки цялото си колоритно минало, той се представя като от икона на Свети Спиридон. Трудно е да се сетим за друга нация - освен може би Сърбия на Младич - която да произведе подобно лице.

В книгата си "Черен вятър, бял сняг", отчасти разказ за кариерата на Дугин, писателят Чарлз Клоувър - негов познат - не спестява разнообразния кариеризъм на Дугин и зловещата смесица от влияния - нацизъм, болшевизъм, нумерология, окултизъм. И все пак неговият обект също изглежда като харизматичен, щедър с времето си и с едва доловимо чувство за абсурд. Дугин, каквито и да са неговите доктрини, е интересен за наблюдение и никога не е скучен за четене. И все пак той бе малко известен, извън кръга на руските "сектанти", до миналата седмица - дори руски приятели често не знаеха кой е той. Това, което го постави на картата - и доведе до вълна от статии "Кой е Дугин?" в международната преса - несъмнено е преждевременната смърт на дъщеря му в събота вечер.

Повечето статии оттогава ви дават един вид "най-големите хитове на Дугин". Получаваме ултранационалистическото му минало и влиянието му в Кремъл като геополитически "мислител". Виждаме месианския, егоистичен путинизъм на Дугин - "Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим" - и забележката, с която той е най-скандален, от 2014 г.: "Украйна трябва или да бъде заличена то лицето на Земята и възстановена от нулата или хората трябва да си я вземат ... Мисля, че убивай, убивай и убивай. Без повече приказки. Това е моето мнение като професор".

Това бе коментар, заради който той загуби поста си в Московския държавен университет. Това очевидно отиваше твърде далеч, твърде незавоалирано изявление за намерения, за фигура с връзки с Кремъл. И все пак дъщеря му Дария, поразително подобна на външен вид на баща си и описана от Путин в понеделник като "мила, любяща, симпатична и открита... руски патриот", изглежда не е чувствала подобни задръжки. Полк "Азов", каза тя в интервю, са "нехора... вече не са хора, тяхната идеология е смъртта"; "колективният Запад" беше "либерална нацистка цивилизация". "Путин беше прав да потуши антивоенните протести: "Когато страната е във война, трябва да има абсолютно единство... Има решение, има акт на воля и той трябва да бъде изпълнен." Във всички тези изявления не знаем, дали е говорила искрено или се е опитвала - малко прекалено много - да угоди на баща си.

Нищо от това обаче не е причина някой да убива Дугина, нито пък да плаче за нейната смърт. Децата често са доминирани или в плен на родителите си и растат далеч от тях. Хората могат да променят мнението си или да преоткрият и изкупят себе си, като изборът, за съжаление, вече не е отворен за Даря Дугина. Размишлявайки върху загубата на баща ѝ, чувствата на злорадство, съжаление и "наказана от боговете" - мисли, които със сигурност присъства във всички, освен в най-преданите атеисти - блъскат и във вас.

"С всички средства мразете несправедливия човек", пише Солженицин, духовният прародител на Дугин. "Но щом той бъде свален, щом първата бразда на самосъзнанието минава по лицето му, докато той се строполява на земята - пуснете камъните! Той се завръща при човечеството без чужда помощ."

Хубави думи, но прав ли е Солженицин? Далеч от това да бъде наказан от смъртта на дъщеря си, Младич се премества в Сребреница, където година по-късно наблюдава екзекуцията на повече от 7000 босненски мюсюлмани за един ден. А Дугин, Дугин бе твърде бърз да обвини "украинското нацистко правителство" за това и да призове за подновяване на военните усилия на Русия. Виждаме, че старците с бради, колкото и строго да се взират, колкото и да са чели или да се опитват да пленяват с мъдрост, могат също толкова да грешат и да са грешни, колкото всички, а дъщерите им често разбират твърде късно.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    45 29 Отговор
    Хайде на пропага дата... Но за поразителните прилики между Сорос и Хитлер?

    Коментиран от #46

  • 2 Тази замени Жириновски

    29 29 Отговор
    и каза, че след Украйна следват Балканите.

    Коментиран от #54

  • 3 Съмнителна работа

    36 29 Отговор
    Покажете снимките от погребението.Има много съмнителни неща.Уж взрив,уж колата изщоряла а момичето си е цяло в ковчега.Мирише на фалшива кгб история.
  • 4 Лелее

    32 24 Отговор
    Поредната мозъчна иария представена за анализ
  • 5 Хахаха..

    39 33 Отговор
    Не проумяхте ли че на Запад от Сърбия започва Империята на Лъжата и Омразата към Славяните и Православието?!
  • 6 Путинофил

    34 25 Отговор
    Брежнев направи от бг селяните граждани. Докара ги в градовете. Затова русофилията е широко разпространена в тази територия.

    Коментиран от #11

  • 7 Ани Лингус

    32 18 Отговор
    поразителнити прилики на жалката западна пропаганда - винаги е от дембели за дембели

    Коментиран от #45

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Слънчев вятър

    17 33 Отговор
    Дугин е изключителен, дълбок и вдъхновяващ философ, победител на голямата шахматна дъска.

    Коментиран от #16

  • 10 от друг ъгъл

    25 20 Отговор
    Бля, бля внушения за да оправдят теростичното планирано убийство на цивилна, невъоражена жена, извършено от украинските служби!
    Долни инсинуации и манипулации!
  • 11 00014

    29 8 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Лъжеш! Бай Тошо направи това. След като направи труда на селянина много евтин, селянинът се принуди да мигрира към града, където и заплатите са по-високи и го няма тежкият труд на полето - за стотинки. Знам го от баща ми.

    Коментиран от #17

  • 12 БИТОВ ПИЙЯНИЦА ОТ ШЕРЕМЕТИЕВО

    24 15 Отговор
    .....ШЕЙСЕТ ГОДИШЕН....А ИЗГЛЕЖДА НА 78.....И СЕГА КВО ....КАТО ИЗТРЕЗНЕЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ЩЕ РАЗБЕРЕ КВО МУ СЕ СЛУЧИЛО😱ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ НЯМА ДЪЩЕРЯ КОЯТО ДА Я ЗАКАРА ДО ОЛТАРА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ЗЕТ С КОЙТО ДА СЕ КАРАТ СМЕЯТ ДА ГЛЕДАТ МАЧОВЕ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВНУЦИ И ДА ЧУВА ДЯДО БАБО ЧЕ НЯМА ЖИВОТ НЯМА .....ИМА ИЗХОД И ТОЙ ГО ЗНАЕ.....ДОБРИЯ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ „МАКАРОВ”☝
  • 13 Справедливия

    37 32 Отговор
    Никога, никога не вярвайте на Русия! Това е една от най-мракобесните държави! Не е случайно, че сега приятелските ѝ държави са Иран, Сирия, Северна Корея ... СЪРБИЯ! По време на Пражката пролет 68 съсипват Чехия, 12 години преди това Унгария... Нас Българите винаги са ни мачкали и крали... На императора му е време да си ходи... може и при другия олигофрен Ленин... в Мавзолея... Лошото е, че Руснаците са некви пустиняци без мозък... Чакам българо-руските трлове да ме нападнат... давайте платеняци... На нормалните хора, желая хубава вечер! Някъде в Украйна това не се получава...

    Коментиран от #19, #21, #39, #44

  • 14 Национализма - последно убежище на нациз

    21 15 Отговор
    И двамата са едни и същи нацистки гнусари - руски и сръбски, и получиха кармично възмездие.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Проверено и доказано!

    21 12 Отговор

    До коментар #9 от "Слънчев вятър":

    Духин е стар изветрял тиквоч, който отдавна е скъсал с реалността, подобно на ученика си Путйо, мдаа

    Коментиран от #55

  • 17 Дечко,

    18 11 Отговор

    До коментар #11 от "00014":

    ако не беше Брежнев, бай Тошо нямаше да го има. Вие русофилите сте ампутирани откъм мисловна дейност на причинно- следствените връзки.

    Коментиран от #28, #33

  • 18 КОНТРАТА

    16 13 Отговор
    Поразителни прилики между Сорос и Гьобелс!
  • 19 Българка

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Справедливия":

    Ей справедливия, плащаш ли данък върху тролския надник?

    Коментиран от #25, #36

  • 20 Ден

    14 15 Отговор
    Екзекуция за автора на статията.

    Коментиран от #27

  • 21 Хахахаха

    13 12 Отговор

    До коментар #13 от "Справедливия":

    За да си наистина справедлив трябва да кажеш никога да не вярват и на Украйна.Те са си един народ с руснаците и имат обща история.Когато Еленски каже "евакуация" значи е предаване в плен.Родини са си,еднакви са,нямат разлика.Украинците и сега се пробват да ни мачкат и крадат.Скъсват се от обиди.

    Коментиран от #30, #42

  • 22 Само Еритрея

    14 6 Отговор
    гласува в ООН "ЗА" Русия. Дори сърбите се въздържаха.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 нееее

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    мандръсате безплатно пустиняка 😁
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 питон

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ден":

    мишле кажи здрасти
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гаварит мацква

    10 7 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    има македонска нация.значи има и украинска 😉
  • 31 одран_плъх

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен _Язовец":

    яш му главока
  • 32 значи

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Ден":

    ще има русофилски тикви по коловете

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Справедливия

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Мила госпожо, долу цитирам Вашия въпрос, който... признавам, че не разбрах...

    "Ей справедливия, плащаш ли данък върху тролския надник?"

    Аз за жалост плащам огромни данъци към държавата! Съжалявам, но Държавата не е обичаната БЪЛГАРИЯ! Но тя дъжвата знае много добре как да ме работи! Я ще ми пусне ПП дружеството Василев и Петков, после Спецов да ми търси под га,за ми.... а сега и душегубеца Радвев с русолявчевия му кабинет...

    Та, Вие хубава Госпожо... за какво точно ме питахте, че не разбрах?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Винкело

    4 4 Отговор
    "... възвишените оправдателни произведения на фантастиката, които Солженицин създава."
    Вие сте луди за вързване.
  • 42 Справедливия

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Съжалявам, че не съм бил разбран правилно! Вие вероятно сте млад човек, за когото история отпреди 100 години е нещо досадно. Съгласен съм! Имам дете на 8 години и се надявам.... и се надявам.... надявам.... Нормалните хора ме разбраха! Бог да пази България!

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Слънчев вятър

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Справедливия":

    Чехия и Унгария са верни съюзници на Хитлер. За това те бяха наказани и станаха военна плячка за Сталин. Русия не хареса Майдана в Прага през 1968 г. Не можете да говорите с Москва през вашингтонския мегафон.
  • 45 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ани Лингус":

    Звачи в источна европа живеят работливите.
  • 46 Дракулич

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Филип":

    Ти кажи нещо за приликата между Хитлер и Путлер.

    Коментиран от #48

  • 47 Воеводата

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Справедливия":

    Респект за казаното !
  • 48 Слънчев вятър

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Дракулич":

    Тук говорят за зейналата бездна пред Европа. Ръбовете на тази бездна стават все по-стръмни и горещи всеки ден.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Абе

    9 3 Отговор
    Аз не забелязах никаква емоция на лицето на тоя душевно-болен, докато говореше за убитата си дъщеря ! Ако някой е забелязал такова нещо, моля да ми каже (пък бил той и путинофил) !
  • 54 Слънчев вятър

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тази замени Жириновски":

    Жириновски, като агресивен популист, никога не се е смятал за философ.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания