Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 15:53 2 031 47

Версията за украинска следа в случая "Дугина" е неправдоподобна

  • даря дугина-
  • русия-
  • украйна-
  • убийство-
  • александър дугин

Киев отхвърли руските обвинения, според които една украинка следяла, а после ликвидирала Дугина

Версията за украинска следа в случая "Дугина" е неправдоподобна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия обвинява Украйна, че стои зад извършеното близо до Москва убийство на руска журналистка, дъщеря на интелектуалец, смятан за приближен на Владимир Путин - хипотеза едновременно възможна и неправдоподобна според западни специалисти по разузнаването, пише БТА.

Двайсет и девет годишната Даря Дугина, убита в събота при експлозията на кола бомба, бе дъщеря на ултранационалиста Александър Дугин, пламенно поддържащ нашествието на руските сили в Украйна.

Още новини от Украйна

Киев отхвърли руските обвинения, според които една украинка следяла, а после ликвидирала Дугина и избягала в Естония. Но претендира, че е способен да извърши нещо подобно: "Можем ли да прехвърлим в Русия 400 грама тротил? На теория, да. Можем ли да направим бомба? Да", заяви пред АФП висш представител на украинските служби, пожелал анонимност.

Но "какво бихме спечелили? Никой в Украйна всъщност не знае кой е Дугин. Кой би могъл да мрази дъщеря му? Няма никакъв смисъл да я убиваме", добави той. Откакто Русия завзе през 2014 г. полуостров Крим, Украйна имаше достатъчно време да развие нелегални мрежи в съседната страна.

"От месец март съм на мнение, че в Русия е разположена украинска структура - логистична и (. . .) оперативна), твърди Жералд Арбоа, експерт по разузнаването от френската Национална консерватория за изкуства и занаяти (CNAM).

"Способни са"

Киев разполага също с "американски и британски съветници". Но за такъв проект "е трябвало да се проведе разузнаване, да се проследи (мишената) и да бъде изпратен екип, за да изпълни задачата. Сам човек няма как да осъществи разузнаването и оперативната част", добавя той, споменавайки за възможна подкрепа от руски опозиционни групировки.

Наистина, операция от този род става още по-сложна в условията на открита война. "Убийството на Дугина е извършено в Москва, където би било невероятно трудно да проникнат украинските служби", отбелязва Колин Кларк, научен директор в Центъра "Суфан", мозъчен тръст, базиран в Ню Йорк.

Той смята тази хипотеза за неправдоподобна, макар да признава: "Украинските специални сили или разузнавачите навярно са способни да извършат такова нападение". Експертите посочват още, че убийството на дъщерята на човек, безспорно подкрепящ руския президент Владимир Путин, но не задължително твърде влиятелен, работи в полза на господаря на Кремъл. Всъщност то може силно да отблъсне хората в Русия и при нужда допълнително да ги мотивира в случай на обща мобилизация в Русия.

"Не изключвам Дугина да е убита от руснаците с оглед да развият войната в Украйна по неконвенционален начин", заявява пожелал анонимност източник от френската разузнавателна общност.

"Манипулация"

Но едно целево убийство - а тук става дума за млада жена - би опетнило имиджа на украинския президент Володимир Зеленски, залагащ на натрупания капитал от симпатии, за да получи от Запада военната помощ, от която се нуждае за отпор срещу силите на Москва.

"Не виждам какъв е смисълът за украинците да предприемат такава твърде сложна за организиране операция. И не виждам как американците и британците биха допуснали това", уверява Александър Гринберг, анализатор от Института за сигурност и стратегия в Ерусалим (JISS).

"Всичко това прилича на манипулация на руската Федерална служба за сигурност с цел да бъде отслабен Киев. Още повече че Дугин няма реално влияние в Кремъл", допълва той. Колин Кларк потвърждава, че за едно знаково убийство Киев със сигурност би избрал друг вид обект, и подозира, че става дума за операция "на друга организация" - може би намираща се в Русия. При всяко положение руските обвинения са безсъдържателни, заявява Александър Папеманюел, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания и експерт по разузнаването.

"Повод за изненада е това повествование, осигурено много бързо от руските служби. По принцип при едно политическо убийство разследванията отнемат много повече време", констатира той, споделяйки наблюдения за твърде активна руска и проруска пропаганда във връзка с темата от събота насам.

Натан Сейлс, съветник по разузнаването на Центъра "Суфан", се въздържа да коментира конкретния случай, но признава, че гледа "скептично" на руската версия. "Знаем, че в миналото режимът на Путин е убивал руски граждани в интерес на някакъв свой извратен вътрешно- или външнополитически дневен ред", казва той пред АФП. (БТА)

(Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    35 19 Отговор
    Версията неправдоподобна, но верна!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Признайте си укри!

    32 18 Отговор
    Вие я убихте...!!!
  • 5 Неправдоподобна ли?

    33 11 Отговор
    Напротив, показва определен почерк, който украинските служби ползват от много време. Вижте няколкото взривени коли в Киев, в които загинаха преди години журналисти и политически фигури. В момента го прилагат донякъде успешно в Херсонска и Запорожка област срещу военната администрация. От предотвратените атентати става ясно, че извършителите са се съгласили единствено заради парите, не от патриотизъм, или поне така заявяват.
  • 6 Фалшива история

    15 34 Отговор
    Абе гледам снимки от погребението дъртия фашист се хили все едно не погребва дъщеря си ами я жени.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Да,бе

    19 21 Отговор
    Що не взривиха например Лавров руските служби,че ефекта щеше да е огромен,а!Смешен анализ защитаващ укрофашагите.

    Коментиран от #21

  • 8 Гост

    16 24 Отговор
    Твърде достоверни размисли...коя е Дугина че да я убиват..версията на Кремъл издиша...
  • 9 Бесарабски българин

    23 15 Отговор
    Да си кажем истината, ако Сащ и ЕС бяха на мястото на Русия( въоръжена с оръжия, които на запад само мечтаят), щяха да бъдат заличени вече и нямаше да има живот нито в ЕС, нито между Мехсико и Канада.

    Това е разликата между православна държава и последователите на сатаната Сащ и като цяло Запада.

    Коментиран от #17

  • 10 ПО–НЕПРАВДОПОДОБНА ЛИ Е

    25 11 Отговор
    от лъжите, че руснаците сами се стреляли по себе си в ядрената централа... А има снимки на охранителни камери, паспорти 3 на брой, даже като казахстанка, разкази на очевидци, на които е платила за гаража, обяснявала, че наема гаража за чичо си....и.т.н. Да се яви в полицията в Москва с най-добрите лондонски адвокати като е невинна. Те американците ще платят. Ако е жива. Защото такива като нея ги ликвидират след използване
  • 11 филип ейджи

    23 7 Отговор
    по същия начин взривяват, обучените в англия украинци, несъгласните с диктатора зеленски!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 УКРИТЕ СА ТЕРОРИСТИ

    25 11 Отговор
    Взривиха много от легендарните командири на Донбас. Не можаха да ги убият на бойното поле, но сложиха бомби в колите им

    Коментиран от #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТаУмВзе

    14 9 Отговор
    Окраинчето нацист терорист, да си Чака Отговор Брутал! Z
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бесарабски българин

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Кажи си адреса и ще дойда да видим какъв доктор си...

    Коментиран от #22, #46

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дугина

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да,бе":

    Що ги .бът на почивки.А тая к. вироглава...
  • 22 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бесарабски българин":

    Ако дойдеш,....надали ще си тръгнеш...
  • 23 Лалето

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "д-р Гълъбова":

    Д-р Гълабова, моля изпратете санитари да не си посегне човека.Бъдете великодушна с него и не стягайте каишите много да не му останат белези.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЧАКАЙ ЧАКАЙ

    3 2 Отговор
    .....ама за КОЯ СТАВА въпрос....да не някоя лекарка....учителка.....възпитателката В детска градина...🤔......учен попълнил още квадрати НА менделеев таблицата??????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 След атентата Копейкин

    7 8 Отговор
    По три пъти на ден залягал под джипа си .Търси нещо.
  • 28 хахаха

    17 8 Отговор
    1. ако е така, защо на сайта миротворец снимката на Дугина е задраскана и до нея пише - ликвидирана?
    2. ако тая украинка е невинна, защо веднага след убийството заминава за Естония? До граничния пункт, където е преминала, са 910 км...
  • 29 го шо

    16 6 Отговор
    самото заглавие показва каква е целта на парцалчето. но за да се напише ето това:
    "Никой в Украйна всъщност не знае кой е Дугин.",
    си трябва бая дебелоочие.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Еднополюстният свят свърши

    15 5 Отговор
    Голямата американска лъжа продължава! Не се спира пред нищо!

    Коментиран от #34

  • 32 Империя на лъжата

    7 13 Отговор
    Версията на ФСБ е нескопосана . Никой не и вярва.
    А и самото "разкриване" за 2 дни говори за друго.

    Руснаци са я убили . Подобни неща се случваха и преди Чеченската война , а .ФСБ бяха заловени на място да поставят взрив.
    Няма толкова долно племе.
  • 33 Наблюдателен

    4 10 Отговор
    Погребението на Дугина повдигна още повече въпроси.

    В отворен ковчег . Да ,но при такъв пожар в колата ,тя трябваше да е изгоряла до скелет.

    Има версия ,че Дугина е жива ,а всичко е инсценировка ,а в ковчега е била восъчна фигура.
  • 34 Фильо

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Еднополюстният свят свърши":

    Ней баш свършил ,ама ако отидеш на другия полюс , ей тогава ще свърши
  • 35 yaйтнойз

    3 1 Отговор
    Македонската трансгалактическа компания има пръст тука
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 4 Отговор
    В София трябва да се вдигне памятик на Дугина!
    А баща й би бил истински президент на България - строг, но справедлив!

    Коментиран от #44

  • 38 Професора

    8 6 Отговор
    Руснаците не са говорили за трутил обаче фашистите знаят че е оолзван тротил. Фашистите се издадиха сами. Руснаците казаха взривно вещество може дае С4, ТНТ, Семтекс, Трутил и мн други.

    Коментиран от #40, #42, #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 глеЙте снимката, и посочените дати,

    5 6 Отговор
    на издаване на документа на заподазряната, рожденната дата, възраста по документ, и на снимката, уж млада жена ама на 43 години, да не говорим за лицевия образ, нормално е двете половини на лицето да са различни, ама на изображението от документа са - неестествени, а по униформата, ризата и вратовръзката са направо изчертани геометрични линии, ситуацията е жалка, сякаш го е сътворил, гимназист изучаващ графичен дизайн! аве дали тайнствените съветски служби не правят скрити метани на запада и желание за неофициален контакт, щот кат гледам "елита" кремълски едва ли ги вижда тез недостатъци във инфото....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ал Бунди

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "УКРИТЕ СА ТЕРОРИСТИ":

    Хахахаха..че ти искаш шербет и пастички ли да ги гощават. А рашистите как убиха Джохар Дудаев, а?
  • 44 Да ти кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За пореден път доказваш, че компота в главата ти е прокиснал...
  • 45 Некой си

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Професора":

    Глупости на търкалета. Това, което казваш, е пълна глупост и ако е истина, доказва че руските служби са абсолютни некадърници( което не е далече от истината). Да се установи какво е било взривното вещество е въпрос на минути. След като бъдат взети проби. А да казваш че досега нямат дори на идея какво е то..абе вицът ти не е смешен, да знаеш!
  • 46 Северозападнал

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесарабски българин":

    А де, а де..а по-спокойно бе, свирчо. Да не набараш мечка с рунтави гЪрди....
  • 47 Чичо Тони

    1 1 Отговор
    Всякакви обяснения кой има интерес и кой няма (Украйна или Русия) са безсмислени защото има и трета страна. Украинското държавно и военно ръководство НЕ контроира своите паравоенни формирования. А от тях можеш да очакваш абсолютно всичко, включително и да вкарат страната във война, което се и случи. Та там, според мене, е заровено кучето. Същото важи и за обстрела на АЕЦ-а и за инсценировките с убитите цивилни и т.н.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания