Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Август, 2022 15:04 7 116 68

Какво се случва в Русия след убийството на Даря Дугина

  • даря дугина-
  • русия-
  • убийство-
  • украйна-
  • александър дугин-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • фсб-
  • гру-
  • руслан трад

Във военните кръгове в момента са недоволни, че Русия не използва цялата си военна мощ срещу Украйна

Какво се случва в Русия след убийството на Даря Дугина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Убийството на дъщерята на руския ултранационалист и философ Александър Дугин Даря продължава да повдига редица въпроси. Руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че убийството е разкрито и посочи виновник - украинска гражданка, която заложила взривното устройство в колата на Дугин, а след взривът била избягала в Естония. Преди официалната позиция на руските служби за убийството обаче отговорност за нападението пое и едно антикремълско движение от Русия - Националната републиканска армия.

Според експерта по изследване на безопасността към Лабораторията за дигитални разследвания на Атлантическия съвет Руслан Трад е малко вероятно която и да е от тези две версии за убийството да е достоверна. “Извършването на подобна атака изисква много сериозна подготовка”, казва Трад. Според него нито заподозряната и обвинена от ФСБ за убийството може да е действала толкова мащабно, нито пък партизанската организация, която сама поема отговорност за атаката.

Още новини от Украйна

Партизанските организации имат влияние, но не толкова голямо

“Истина е, че във вътрешността на Русия има организирана съпротива - групи от руснаци, които се организират от Полша или Прибалтика и са срещу Путин. Една част от младото население не желае да бъде вкарвана в армията и това недоволство се използва”, казва експертът. Според него Националната републиканска армия, която има функционираща мрежа в Русия, все пак не е достатъчно мащабна организация, за да организира подобна атака. “Дълбоко се съмнявам те да стоят зад атаката”, казва Трад.

Едно от най-важните места, които се следят в момента, е социалната мрежа Телеграм, обяснява експертът. Огромна част от руснаците получават информация за войната именно оттам. Някои от публикациите в Телеграм достигат до над 2 милиона души в Русия. Това е и мястото, където веднага проличава, че убийството на Дугина ще бъде инструментализирано.

“Може би 2-3 часа след новината за атаката, в руските канали в Телеграм вече имаше кампания, която обвинява Украйна. Самата руска армия също започна много по-силен обстрел в дните след нападението”, коментира експертът. Обвиненията, че убийството на Дугина е външна операция, вече достигат и до българските проруски канали в социалната мрежа, казва още той.

Вътрешна заповед?

Според Трад обаче е далеч по-вероятно нападението срещу Дугин, довело до смъртта на дъщеря му, да е вътрешна заповед. По думите му в кръговете около Путин в момента има много голямо напрежение. “В последно време ФСБ са най-големите губещи в това противоборство. Така наречената „Операция в Украйна“ вече минава изцяло през ГРУ (Главното разузнавателно управление на Русия, б.а.), а то си оспорва с ФСБ (Федерална служба за безопасност) влиянието и близостта до Путин”, казва Трад. Експертът припомня също, че още през март Кремъл започна да атакува ФСБ. Тогава ръководители на петия отдел на ФСБ, който води чуждестранните операции на агенцията, съответно и тази в Украйна, бяха арестувани и досега са все още под домашен арест.

“Отдавна има слухове, че Дугин говори пред Путин срещу ФСБ – твърдейки, че те са виновни за резултатите в Украйна. А Путин навярно се влияе от него. Както Распутин е бил някога с влияние в царския двор, така стоят нещата днес и с Дугин. Това притеснява апарата за сигурност, защото те нямат доверие в Дугин. Силовиците по принцип гледат с голямо недоверие на такива личности”, коментира Трад. “Може чашата да е преляла”.

“Моделът на случилото се е много познат. От 1990-те години, с идването на Путин, се случват подобни неща”, коментира Трад. През 1999 година две експлозии в Москва убиват и раняват стотици. За атаките са обвинени “чеченските терористи”, но редица историци и журналисти обвиняват службите за тези атаки. “Поддръжниците на Путин никога няма да го признаят, но има разследвания, които го доказват”, казва експертът.

Убийството ще се използва

Във военните кръгове в момента са недоволни, че Русия не използва цялата си военна мощ срещу Украйна, коментира Трад. “Сегашното убийство ще се използва, защото Дугин е символ за повечето руснаци. Сега ще се говори за отмъщение”. Самият Александър Дугин вече призовава за ответен удар, като дори пише в Телеграм, че “копнее за нещо повече от отмъщение и възмездие”.

Най-притеснителното е, че в по-голямата част на Русия хората не виждат проблем с войната, даже напротив, казва Трад. Според него случилото се с Даря Дугина също ще захрани подкрепата на тези хора за агресивната война срещу Украйна. “Масово хората, дори роднини на убити, казват “тези загинаха в битка с фашизма”. Има процент от тези, които може би са притеснени да изразят истинското си мнение, но такива неща се споделят и в лична комуникация. Те вярват, че режимът в Киев мрази руснаците и иска да ги избива”, коментира експертът. “Повечето хора имат битови проблеми с руската държава, не идеологически. Опозицията съществува, но тя не е масова. Всички, на които гласът им може да бъде чут, вече не са в Русия”.

Въпреки това в момента има няколко неща, които тормозят Русия, коментира Трад. “Първото нещо са саботажите на руска територия - палежи на наборни комисии, казарми, стратегически обекти. Това се случва буквално из цялата страна”, казва експертът. “Другият проблем са операциите на украинските групировки в пограничните региони като Брянск и Белгород. Третото нещо са атаките по Крим”.

Колко дълго ще продължи войната

Докато висшите етажи на властта подкрепят Путин, войната няма да приключи, смята Трад. Според експерта кръгът, който е най-близо до руския президент, продължава да вярва във всичко, което Русия прави в Украйна. “Има няколко оценки във военните кръгове за това как ще продължи войната и едната от тях е за поне 5 години”.

Според Трад се очаква в деня на украинската независимост (24 август) да започнат делата срещу пленените войници от “Азовстал”. Членовете на украинския Азовски батальон вече бяха обявени от Руския върховен съд за терористична организация, което означава, че е възможно да се стигне и до смъртни присъди, коментира експертът. “За Зеленски и Украйна това ще е червена линия. Ако това се случи - преговори изобщо няма да има”.

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    36 50 Отговор
    Една идея към украинското правителство: Като ответна мярка, за деня на Украйна, може да обесят Медведчук...
    Приятеля на Путин. Това ще е и сигнал към Путин!!!

    Коментиран от #33

  • 2 отговора по-горе

    35 53 Отговор
    „Дугина беше легитимна мишена, предстои физическата смърт на Путин“
  • 3 Милиционери на водка

    33 56 Отговор
    Кремълските милиционери разбраха че ще загубят войната и се чудят как да ерозират подкрепата за Украйна..същото е и със запорожкото аец..да убеждават руските офце че украинците могат да трепят хора по избор от кръга на путин е направо смешно
  • 4 Лост

    38 7 Отговор
    Цялата статия в шест думи - или е така, или е иначе.
  • 5 ⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷

    50 12 Отговор
    Убийците на дъщерята на философа Александър Дугин Дария най-вероятно вече не са живи. Телата им обаче все още могат да бъдат намерени. Това мнение изрази политологът Евгений Сатановски в своя канал.

    Сатановски: извършителите на терористичната атака срещу Дугини вече са ликвидирани
    Експертът смята, че извършителите на подобни терористични атаки обикновено се елиминират, за да няма как да се свържат с убийците.
  • 6 Гадно

    19 14 Отговор
    какви са тея опосуми на снимката ?!?

    Коментиран от #13, #40

  • 7 00014

    33 11 Отговор
    Прочетох до Атлантическия съвет и .... толкова.
  • 8 Пич

    63 36 Отговор
    Случи се това , че всички видяха , колко низко са паднали укрите !!! . Този нечовешки акт , втрещи дори козяшките съюзници на Украйна , и се наложи да се оправдават с небивалици , за руски партизани !!! Западните народи бяха потресени , от това нечовешкио деяние !!! Наркомана мисли за достойно , да воюва с деца ???!!! Защото изказват позиция , различна от фашистката !!!

    Коментиран от #29, #57

  • 9 Черна земя

    47 53 Отговор
    Путин ликвидира момичето за да пробва да увеличи подкрепата за войната си.КГБейски трик опит да накара родителите да разменят живота на децата си за прогнила бяла Лада.Черна земя обитавана от люде с черни души.
  • 10 Голем смех

    25 27 Отговор
    Случва се това, че чакат, кой ще е следващия. Всички са парализирани от страх.
  • 11 Само да вметна

    29 3 Отговор
    А защо няма снимка на разложените трупове в театъра в Мариапул .
  • 12 Дойче

    40 25 Отговор
    Кой
    Превзе райстага помните ли,стига сте писали глупостите естествено че Украйна е виновна и според моето скромно мнение много укро ястреби трябва да си пазят семействата за в бъдеще

    Коментиран от #27, #34

  • 13 хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гадно":

    родата ти
  • 14 Ташунко Сапа и винету

    18 33 Отговор
    Путин трябва да избяга при ким чен ун и оттам да ръководи.
  • 15 е ми

    22 24 Отговор
    след като руското ПВО се окъка на Моста който поправяха, сега и ФСБто се окъка. Следващия да се готви... да ...вие Вовка Шеломов.
  • 16 Жани От Вова

    6 7 Отговор
    Примитиви
  • 17 Дедо Поп

    20 9 Отговор
    Всичко на този свят се връща и се плаща от някого. Може би идва времето да се сбъднат мокрите сънища на либералите- троцкисти, Путин да си отиде. Но дали няма и да се сбъднат и нощните кошмари, на негово място да дойде Дугин или човек като Лукашенко или Фурсов.
  • 18 Илиев

    30 27 Отговор
    И това доживяхме, в русия да има партизанско движение. ,,Партизан за бой се стяга, мята пушка на рамО,,. Това государство е пред закриване.

    Коментиран от #20, #66

  • 19 Луд народ, много по-луд

    27 36 Отговор
    от нацистите в Германия. За руският народ не трябва милост, защото с мълчанието си и с подкрепата си за вайната в Украйна, той СЪУЧАСТНИК във всички престъпления!
  • 20 Както е тръгнало

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Илиев":

    И в България ще има партизанско движение
  • 21 ТаУмВзе

    39 9 Отговор
    Не се наиграхте, да танцувате на чужд гроб и Скръб ей! Толко струвате! Бог да я прости жената и светъл път.

    Коментиран от #41

  • 22 Дойче веле

    36 17 Отговор
    Царете на лъжата колкото и да плюете Русия скоро ще дойде времето когато за всичко ще плащате с лихвите
  • 23 оня с коня

    22 26 Отговор
    Досега руснаците спокойно сядаха вечер пред Телевизора С КЕФ,от където им се обясняваше колко велика е руската Армия и как Денацифицира наред в Украйна.да ама това време на Спокойствие свърши и ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ да усетят Ужаса от Терористична дейност НЕСРАВНИМО ПО-МОЩНА от времето,когато Чеченците вилнееха в Метрото,Театъра и още десетки Обществени места ,като резултатът бе Стотици загинали цивилни .
  • 24 Матей преображенски

    24 12 Отговор
    Тия западни трубадури на ултра-фа-шизма се из-тре-па-ха да оборват разкритията на руските разследващи,по горещи следи,с безспорни доказателства ,не с догадки.Когато се появи новината ,веднага заявих ,че е украинска диверсионна акция,с далечен психологически прицел,да потъпчат руския дух,национален подем,вероятността беше на 90%,останалото за американски или английски служби,всъщност вероятно и те са замесени,така че съм познал на 100 процента.И тази статия на дв ,както винаги е пълна с баснословни лъ-жи и инсинуации,какво да ги коментираш,един огромен хикс по диагонал.

    Коментиран от #30, #59

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да живее великия японски народ.

    10 16 Отговор
    На летището в Крумово са базирани 8 американски изтребителя ф - 22 раптор ,всяка вечер те ни пазят от руснаците и патрулират на височина 20 километра в небето над България и Румъния - заслушайте се и ще чуете ревът на двигателите им.
  • 27 Наблюдавал

    19 23 Отговор

    До коментар #12 от "Дойче":

    Ако не беше подкрепата на САЩ ,руснаците щаха да превземат райхстага НА КУКОВО ЛЯТО!!
  • 28 Жани От Вова

    3 2 Отговор
    Вчера два бомбардировача B - 52 under прелетяха ниско над Тутракан.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Миткалото

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Матей преображенски":

    Ей, добре че си ти!
    Без теб какво ли щяхме да правим?!
  • 31 Бурятин

    11 11 Отговор
    Ами то ясно .КГБ бейски номера . Трепят хора без да им мигне окото . Да върви пропагандата .
  • 32 зъб

    14 7 Отговор
    ко става европо ...еврото падна под долара след 20 години време...и ние в киреча ...докато САЩ командват Европа жална ни майка...американците няма да спрат дотук...лошо...
  • 33 Пеци

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    И да думата кримския мост, да изтрелят няколко ракети по Кремъл и една по мавзолея на адаша на Путлер С праздником!
  • 34 Бай Яни

    7 12 Отговор

    До коментар #12 от "Дойче":

    3 дни американци и англичани със техните съюзници гледоха как тез ушанки превземаха една зграда. Над 300 шипанзета испратени при свети Петра. Не чети само русска летиратура.
  • 35 А бе, дурачок

    11 11 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тая рашистка пропаганда ти е изпила мозъка...
  • 36 Доротея

    13 7 Отговор
    Целта на този, който го е извършил, може да разчетете в подзаглавието! Някой се стреми да събуди заспалия руски боен вековен инстинкт, когато се нададе зов - ,,Бият нашите"! И ордата стигна до Париж!
  • 37 Все по-ясно става,

    11 9 Отговор
    Че някой здравата е подвел Путлер за да се хване с тая обосрация. Чува се, че военните вече са почнали заден ход. Достатъчно са затънали в блатото и повече не искат да хабят жива сила и скъпо въоръжение...

    Коментиран от #47, #67

  • 38 Въртят и сучат

    15 9 Отговор
    Западняшките идеолози се усетиха,че прокситата им настъпиха мотиката,тоест извършиха държавен тероризъм,като убиха човек заради убеждения и идеология. Това отваря опция и на Русия дя трепИ заради идеология и възгледи... А в такъв случай редичката или колоната от либерастни врачки и лапацала е доста дълга с укри,поляци,англета,германета и гринговци. Затова сега въртат и сучат... та партизани,та вътрешни борби - бла,бла,бла.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 КАКВИ КАКВИ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гадно":

    .....ВЕСТИТЕЛИ НА РУ.ИЯ СВЯТ.....😱😱
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сссссс

    9 6 Отговор
    Никаква милост за тези комунисти всеки който следва режимът на жужко трябва да се затрие от този свят по най лошия и не хуманен начин.
  • 43 Никой

    7 7 Отговор
    Факт е ,че в черепа на българския путинофил има така наречени " резонатори " тоест кухини. Обявяването и писането на неверни факти може да увеличи обема на тези кухини." ПИЧ " е необходимото доказателство на ментално увреден путинист. " Този нечовешки акт, втрещи дори козяшките съюзници на Украйна " " Западните народи бяха потресени от това нечовешко деяние " край на цитата. Какъв менталист?Че орките нахлуха и започнаха да избиват без причина деца, жени мъже,да разрушават детски и родилни домове, цивилни жилища,училища и културни ценности.ТОВА КАКВО Е ? ЧОВЕШКО ЛИ Е ?
  • 44 Що некой генерал не забоде пръсти

    5 4 Отговор
    В очите на жужето ако преди визита не му се отнемат оръжия и ножове...може с 2 пръста да го очисти като му бръкне в очите
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ася

    10 6 Отговор
    Аз съм майка и радетел за мир ,но наглостта на САЩ и търпението на Путин ме изумява! Мир за всички ,но САЩ ако са решили да унищожат Русия ,Путин би трябвало да каже ,ако ще мрем ние ще мрете и Вие! Провокациите на САЩ са нагли?

    Коментиран от #60

  • 47 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Все по-ясно става,":

    Ти чуваш руските военни, че са дали заден ход? Това ти каза ,,Наполеон" от съседната ти стая ли?
  • 48 Хахаха

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "Уфф":

    Да убиваш искаш само ти. Никой не иска в Русия да убива украинци. Убиват само укрофашаги.
  • 49 СЕГА ЩЕ УМИРАТ ОТ СТРАХ

    7 0 Отговор
    ХОДЕНЕТО ПЕША Е ЗДРАВОСЛОВНО,НО ПЪК ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ СНАЙПЕРИСТ.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 То и от страх се умира

    7 4 Отговор
    Новата болест в Русия е страховата невроза. Да те е страх и от шумките, сами си го пожелахте. Честито.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 бог започва да си връща

    5 5 Отговор
    малко по малко, забавя но не забравя, преследвачите станаха преследвани.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ха ха ха

    6 2 Отговор
    Нищо лошо няма в денацификацията на нацистката и други руски нацисти , та нещата на добре вървят , това се случва .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Геренски

    6 3 Отговор
    Руските служби за сигурност подготвят серия от терористични атаки в собствената си страна с масови жертви сред цивилното население. Всичко това се прави, за да се оправдае обществената мобилизация и да се подхрани антиукраинската истерия.

    По подобен начин беше подготвяна руската общественост за войната в Чечения.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 456

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ася":

    Гледай си манджата, че ще загори.
  • 61 любопитен

    3 2 Отговор
    Портизанско движение в Русия, това да не е нещо от сериала "Ало,ало"?

    Коментиран от #65

  • 62 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Случва се , че от тук нататък руските нацисти ще бъдат по етапно денацифицирани , където и да се намират по примера на духиева .

    Коментиран от #64

  • 63 ПУТИНОФИЛИ,ПРОУМЕЙТЕ:

    2 0 Отговор
    Дугина е убита от руските спецслужби,защото баща й критикува Путин че не е достатъчно жесток във войната срещу украинците.
  • 64 Ха ха ха,да уточня:

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ха ха ха":

    Прав си,но в случая украинските спецслужби не са замесени в убийството. Техен представител заяви че няма смисъл да рискуват хора и финансови ресурси за второстепенни мишени като Дугин или дъщеря му.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Игор Стрелков - Гиркин

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Все по-ясно става,":

    Бившият военен министър на "ДНР",полковник в оставка от ФСБ и яростен радетел за унищожаването на Украйна кратко и ясно констатира: "Спецоперация провалилась,мъй обосрались."
    Изказванията на Стрелков можете да прочетете в канала му в Телеграм,както и в youtube.
  • 68 филип ейджи

    0 0 Отговор
    само в главите на английските инструктори може да се роди,, републиканска армия,,!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания