Last news in Fakti

26 Август, 2022 16:17 8 818 121

Докато цените на горивата в Европа чупят рекорди, край Санкт Петербург всеки ден се изгаря газ за $10 млн.

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 1

Заводът е разположен в близост до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", по който се транспортира газ до Германия по морското дъно

Докато цените на горивата в Европа чупят рекорди, край Санкт Петербург всеки ден се изгаря газ за $10 млн. - 1
Снимка COPERNICUS SENTINEL/SENTINEL HUB/PIERRE MARKUSE

Докато цените на енергията в Европа растат, Русия изгаря огромни количества природен газ. След като проучва сателитни снимки, аналитичната компания Rystad Energy стига до заключението, че руски завод за втечнен природен газ близо до финландската граница изгаря гориво за 10 млн. долара всеки ден. Според експертите този газ преди е бил изнасян за Германия.

Анализът на Rystad Energy, цитиран от Би Би Си, показва, че новият завод за втечнен природен газ (LNG) на "Газпром" в Портовая, северозападно от Санкт Петербург, изгаря около 4,34 млн. кубически метра газ всеки ден.

Първите хора, които забелязват пламтящите факли, са жителите на финландски граничен район това лято.

Заводът е разположен в близост до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", по който се транспортира газ до Германия по морското дъно.

Доставките по този тръбопровод са спрени от средата на юли. Руснаците обясняват това с технически проблеми, но Германия твърди, че това е чисто политически ход, предприет в отговор на западните санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

Още през юни обаче наблюдателите отбелязват значително увеличение на топлината, генерирана от централата - вероятно поради изгарянето на газ.

Този начин на изхвърляне на "излишния" газ е често срещан в рафинериите. Обикновено това се прави по технически съображения или заради безопасност. Мащабът на изгарянето в Портовая обаче е изненада за експертите.

"Никога не съм виждала такова изгаряне в завод за втечнен природен газ", казва д-р Джесика Маккарти, експерт по сателитни данни в университета Маями в Охайо. - През юни наблюдавахме огромен факел, който не е изчезнал и горенето остава на същото необичайно високо ниво."

Мигел Бергер, германският посланик в Обединеното кралство, обяви, че усилията на Европа да намали зависимостта си от руския газ "оказват силно въздействие върху руската икономика". "Те нямат къде другаде да продадат газа си, така че трябва да го изгарят", предполага той.

Марк Дейвис е главен изпълнителен директор на Capterio - компания, която се занимава с намирането на начини за избягване на допълнителното изгаряне на газ. Той твърди, че гигантският факел край Санкт Петербург не се е появил случайно и вероятно решението за изгаряне на газ е взето по оперативни причини.

"Често операторите се опитват по всякакъв начин да избегнат спирането на производството, опасявайки се, че пускането му в действие може да се окаже технически трудно или скъпо. Вероятно това се е случило и сега", казва той.

Други експерти смятат, че става дума за техническите трудности, които се срещат при обработката на големите количества газ, преминаващи през "Северен поток 1". "Газпром" може би е възнамерявал да използва този газ за производство на втечнен природен газ в новия завод, но вероятно компанията е имала проблеми с преработката му и най-безопасният вариант сега е да го изгори.

Възможно е това да е резултат и от търговските санкции, наложени от Европа срещу Русия в отговор на нахлуването в Украйна. "Този вид продължително изгаряне може да означава, че им липсва някакво оборудване", казва Еса Вакилайнен, професор по енергетика в университета LUT във Финландия. - Поради търговските санкции Русия не може да произвежда висококачествени вентили, необходими за преработката на нефт и газ. Може би някои клапани са счупени и не могат да ги заменят".

"Газпром", който е собственик на завода, не коментира.

Учените твърдят, че всеки ден, в който газът се изгаря на факел, увеличава разходите и въздействието върху околната среда. "Макар че точните причини за изгарянето не са известни, обемите, емисиите и местоположението на факела са видимо напомняне, че Русия доминира на енергийните пазари в Европа", казва Синдре Кнутсон, анализатор в Rystad Energy. - Посланието не би могло да бъде по-ясно: ако иска, Русия може да намали цените на енергията за един ден. Газът, който иначе би преминал през "Северен поток 1" или алтернативни тръбопроводи, се изгаря."

Първо, цените на енергията в целия свят скочиха, след като бяха отменени карантинните ограничения, наложени по време на пандемията от коронавирус. Изведнъж всички се нуждаеха от големи количества енергия, което постави доставчиците в безпрецедентно затруднение.

Цените отново се повишиха през февруари тази година, след като Русия нахлу в Украйна. Европейските правителства започнаха да търсят начини да намалят зависимостта си от Русия, която дотогава доставяше 40% от газа, използван в ЕС.

В резултат на това цената на газа от алтернативни източници се повиши. Някои страни от ЕС, като Германия и Испания, вече прилагат мерки за икономия на гориво.

Учените са загрижени и за въздействието върху околната среда.

В същото време експертите напомнят, че изгарянето на газ е много по-щадящо от простото освобождаване на метан - основен компонент на природния газ и мощен фактор за затоплянето на климата. Русия често прибягва до този метод: по данни на Световната банка страната е на първо място в света по изгаряне на газ.

Но освен факта, че всеки ден факелът в Портовая изхвърля в атмосферата около 9000 тона CO2, има и други сериозни проблеми, свързани с него, включително големи количества сажди от изгарянето.

"Особената опасност от изгарянето на газ в арктическите ширини е, че отделяните сажди се разпространяват на север. Там те се утаяват върху снега и леда и значително ускоряват топенето", казва професор Матю Джонсън от университета Карлтън в Канада. - Според някои широко цитирани документи горенето е основен източник на отлагане на сажди в Арктика. Затова всяко увеличаване на изгарянето в този регион е особено нежелателно."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айдии

    59 177 Отговор
    Газ има пара няма.Туй дето Путин го направи на руснаците и най големия им враг няма да може.

    Коментиран от #46

  • 3 Бензиностанция без клиенти

    50 149 Отговор
    Руснаците изгарят по всички направления!

    Коментиран от #47, #76

  • 4 Не е редно

    50 121 Отговор
    При горене се трови въздуха, покачва се температурата. Много тъпа работа.

    Коментиран от #17, #85

  • 5 Леле мале?!

    54 127 Отговор
    9000 тона въглероден отпадък на ден! Рушляците освен да правят поразии, за друго не ги бива...

    Коментиран от #52, #77, #78, #89

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сократ

    180 32 Отговор
    И така да е, вас какво ви засяга? Газът си е техен. Ще правят с него каквото си искат.

    Коментиран от #20

  • 8 изкукуригал

    152 25 Отговор
    като не искате да го плащате по добре да го изгори а вие да мизерствате американофили
  • 9 КОТарАК

    31 74 Отговор
    тя газта не е вечна/петрола също-според руски изчисления след 40 години свършват и настава романа глад-те и сега са зле , тогава не ми се мисли
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Свобода от руZкия нашественик!

    63 30 Отговор
    Груба сметка за цената на 12 години герберски евроатлантизъм:
    1. АЕЦ Белене - 1.2 млрд лв загубено дело плюс поне 800 млн заради възстановяване на проекта
    2. Турски поток - 3 млрд лв
    3. Непоискани трансграничните такси за Трансбалкански газопровод заради Турски поток - 2 млрд лв
    4. Предоставена от ЕК, но непотърсена от Газпром компенсация за над 2 млрд лв
    5. Забавен интерконектор с Гърция - поне 2 млрд лв
    6. Нарочно забавена модернизация на армията, за да се поддържа ремонта на руски самолети в Русия - поне 1 млрд лв
    7. Пропуснати ползи от сделката за БТК, където държавата не упражни своя контрол при продажбата й на ВТБ Русия - поне 300 млн лв
    8. Поддържане монопола на Лукойл - поне 10 млрд непостъпил акциз и данък печалба
    9. Продажбата на Булгартабак на ВТБ Русия, вместо на стратегически инвеститор - поне 400 млн лв
    10. Невъзстановени депозити на държавни компании заради ниска събираемост от КТБ- 1 млрд лева
    Общо: над 20 млрд лева

    Коментиран от #64

  • 12 Първокласник

    73 12 Отговор
    Който плаща получава. Без пари може и да гори.
  • 13 Руzко-българска мафия

    23 64 Отговор
    Ето и доказателството че служебните играят в полза на Газпром. Престанали са да подават заявки към Газпром и така не изпълнява договора, с което осуетяват иск за пропуснати ползи. И отварят мегдан за насрещен иск от Газпром по клаузата вземи или плати. Само за 25 дни Радевия кабинет нанесе щети за милиарди. Как мислите , дали е “безплатно?”
    Министърът лъже, че се съветва с юристи за казуса с арбитражното дело, защото НЯМА юрист или юридическа кантора по света, която да посъветва клиент да се разбъбри толкова бетотговорно по темата в медиите. Което няма как да не бъде използвано от отсрещната страна.
    Ако е имало съвет, то той е бил единствено : "Млъкнете".
  • 14 Бай Манчо

    75 5 Отговор
    Наложете им нови санкции :)))))
  • 15 ха ха

    45 30 Отговор
    Да благодарим на зеленясалите, които ни натикаха в лапите на мечката с газа. Затриха енергетиката на Европа и ни оставиха на руски газ. Сега поне Путя да пусне метана, че да се затопли Земята. Когато жертваш свобода за зелен свят, оставаш и без двете. Нали така, зеленичките?...

    Коментиран от #26

  • 16 Българка

    17 81 Отговор
    Хора у нас подготвят пълзящ преврат и не е без дългата кремълска ръка. Преди минути предателят- продажник Слави официално поиска референдум за президентска република, а не за парламентарна. Сега стана ли ясно, че Радев в съучастие с ИТН и шайката ГЕРБ-ДПС свалиха правителството на Петков, което обяви война на корупцията и поиска България да се оттърве от кремълския ботуш за зависимост

    Коментиран от #40, #43, #104

  • 17 Проззз

    58 4 Отговор

    До коментар #4 от "Не е редно":

    Невежество по добре изгаряне отколкото изпускане в атмосверата след като няма къде да се съхрани.Добивът на газ не като водата да затвориш крана когато си искаш.

    Коментиран от #24

  • 18 Гъди Гъц

    56 1 Отговор
    Какво подскачате, това е положението. Миналата зима съм виждал у нас пелетни горелки на царевица. Килограм царевица е по-евтин от килограм пелети. Изумен съм ама производителите казват, че ако си продават царевицата и купуват пелети са на загуба.

    Коментиран от #33

  • 19 Баста

    24 12 Отговор
    Горим газ и ще гризнем мамуля.
  • 20 И твоето шкембе

    7 37 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    си е твое, но не го изпразваш къде да е, за да тровиш околните. А може и да не ти дреме за околните, за околната среда.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Преминаващ оттук

    62 7 Отговор
    Имат Стайков, могат да си позволят всичко. А ти като нямаш можеш само да завиждаш и да ги плюваш руснаците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Първо

    4 19 Отговор

    До коментар #17 от "Проззз":

    си оправи правописа, че след това казвай кой е невеж. На два реда - пет грешки.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 КОНТРАТА

    46 7 Отговор
    Фантастика. Помпите които изтеглят газта от земята се намаляват да помпят по малко. Руския газ никога няма да свърши горите в Сибир постоянно го образуват.

    Коментиран от #106

  • 26 Пинокио

    43 2 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Готино нали сега сте в лапите на орлите.Танкерите с втечнен газ ще бълват и в ЕС ще е благодат.
  • 27 Калитко

    42 3 Отговор
    Аз се чудя защо е толкова горещо, пък то било от горелката! Путин иска да промени климата на Земята!
  • 28 Слънчев вятър

    31 3 Отговор
    Отказът да се отглеждат чушки по вика на Брюксел носи не по-малко трагични загуби.
  • 29 Ганъо

    17 3 Отговор

    До коментар #24 от "Първо":

    Показали са ти кошарата ще намериш вратника.Професоре не сме в час по граматика.

    Коментиран от #36

  • 30 Волният ездач

    4 27 Отговор
    Джудже е войвода на племето на оркете.
  • 31 Проззз

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Първо":

    Твоите колко са умнико.

    Коментиран от #38

  • 32 Бесен _Азовец

    43 6 Отговор
    По-добре газът да изгори, отколкото да бъде подаден към еврофашистите!

    Коментиран от #37

  • 33 Да дааа

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гъди Гъц":

    И тази зима ще е така.
  • 34 Слънчев вятър

    35 2 Отговор
    Брюкселската бюрокрация играе на руска рулетка, сменя падналите мъртви и увеличава калибъра на пистолетите.
  • 35 Тиква

    8 37 Отговор
    Скоро ще почнат да го пият заедно със самогона. Продаднала държава.

    Коментиран от #42

  • 36 Не е редно

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ганъо":

    Не сме, но уважавай българския език. Слаб език=слаба мисъл.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 До Проззз

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "Проззз":

    Нито една.

    Коментиран от #111

  • 39 Иванов

    25 2 Отговор
    Има гори нема мръзне
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Виждал ли си цените в магазина или вечеряш в...контейнера, сладур?;)

    Коментиран от #103

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Слънчев вятър

    39 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тиква":

    За съжаление консумацията на алкохол в България расте бързо и възлиза на 13 литра на човек годишно. Между другото, това е с два литра повече, отколкото в Русия (където потреблението намалява вече седма поредна година).
  • 43 Само питам

    37 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":



    Какъв е проблемът? САЩ са Президентска република. Нали много им се кефите?



  • 44 Жоро

    3 24 Отговор
    Май ще глобяваме рашките за замърсяване.
  • 45 ссср

    36 1 Отговор
    Газа си е техен и ще правят каквото си искат с него.
  • 46 емигрант

    34 5 Отговор

    До коментар #2 от "Айдии":

    И какво точно им направи? Те живеят 100 пъти по добре от теб. Мога да ти снимам последната ми сметка от юни на квартирата ми в Русия за ток , газ , вода и смет - 650 рубли , ти си ги сметни колко прави в български лева и после си направи сметка ти колко даваш на месец. Умишлено я запазих и донесох в България да им затварям устите на такива дървени философи като теб. Бензина и дизела са им 48 рубли , колко ти е на теб бензина и дизела ?

    Коментиран от #51, #87, #108

  • 47 гост

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бензиностанция без клиенти":

    Не ги мисли тях , ама вие българите ще изгорите зимата със сигурност.

    Коментиран от #53, #57

  • 48 А50

    31 4 Отговор
    Copocнята сама се отказа от партньорство с Русия, а тя беше много щедра, сега ще прави с газа си каквото иска, а Европа ще затваря заводи един след друг. Така става защото пренебрегват уроците на историята

    Коментиран от #50

  • 49 Винету

    9 11 Отговор
    Идиоти, сър!
  • 50 спестовник

    6 16 Отговор

    До коментар #48 от "А50":

    брей,богата територия имат ватниците!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хахаха

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Леле мале?!":

    СО2 и вода...това ли е страшният въглероден отпадък? :))))
    знаеш ли колко тона СО2 има бутилките кока кола? :)))

    Коментиран от #109

  • 53 Пъци

    2 11 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Ами ние българите не сме изгоряли столетия без вашия газ,но ако вие нямахте газ и нефт за продаване?
  • 54 СССРБарета

    27 4 Отговор
    По-добре да го изгаря отколкото да го дава на тези неблагодарници!!!
  • 55 Михубу

    3 22 Отговор
    Щом не са срутили кладенците, значи още се надяват някой да се излъже да си купи. Ама като гледам стават все по-малко. Хората и бизнеса бързо се преориентираха към други алтернативи и купувачи на тези цени няма.
  • 56 Георги

    17 6 Отговор
    Пак простотии.
    Глупости на таркалета. ))
    Кой ще гори толкоз газ?! Гладна кошка просо сънува.))) так е при нас за съжаление.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ежко

    21 3 Отговор

    До коментар #51 от "Пъци":

    Средна заплата в Москва -93 000 рубли.В големите градове като Петербург,Владивосток 50-55 хиляди.По- малките градове като Воринеж 40-45 хиляди.Чисто, след данъци и осигуровки.За селата не знам......Така,че май-май са по добре от нас:)

    Коментиран от #90

  • 59 Иван

    23 2 Отговор
    Ето малко факти:) Дългосрочният договор на Германия с Газпром е на цена от около 240 долара за 1000 кубо/метра. В момента цената на борсата е 2900 - 3200 долара за 1000 кубо/метра. Ако са останали мислещи хора, излиза че и да продават десет пъти по-малко газ в Европа, Гапром е на печалба. Всъщност това се вижда и от официалните отчети на Руската банка. Не разбирам защо ни дразните, хем печелят повече, хем си горят газта както искат. Хем извинете за израза "Духаме супата". На никой не правим услуга като замо ние и три страни обезпечени с газ, не си плащаме в рубли. Продукта си е техен "подяволите", могат и за диаманти да си го продават. Нима вярвате, че може да окрадете ядрена държава?

    Коментиран от #65

  • 60 Европа

    18 2 Отговор
    Вода гази , жадна ходи !
  • 61 Рая

    3 24 Отговор
    След 1-2 години Русия няма на кой да си продава по-голямата част от газта и петролните продукти, защото ЕС, с цената на лишения, ще успее да се освободи от руския енергиен монопол. Колкото и да купуват Китай и Индия, няма да купуват колкото ЕС. Какво ще стане тогава в Путиландия, защото икономическите последици от войната в Украйна и наложените от ЕС, САЩ, Великобритания, Австралия, Япония и т.н. развити икономики ще докарат русия до глад???

    Коментиран от #66

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 четете

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Свобода от руZкия нашественик!":

    Четете и мислете.
  • 65 убиват

    2 13 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Ванка така е , но избиват хора и завладяват чужда територия.И още там не ги искат!.Посрещат ги подобаващо.

    Коментиран от #88

  • 66 Слънчев вятър

    8 1 Отговор

    До коментар #61 от "Рая":

    Империята отвръща на удара
  • 67 В.В.П.Някой чупи рекорда

    7 1 Отговор
    НЯКОЙ ПАДА ЗАД БОРДА..ПРОДЪЛЖАВАЙ НАПРЕЕЕЕЕД ТТУКА ИМА СИ РЕД..
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Така ще е,

    2 13 Отговор
    като никой не иска да им го купува !
  • 70 Химик

    14 0 Отговор
    АнаДолчо,при изгаряне на газ НЕ СЕ ОТДЕЛЯТ САЖДИ! Май само си чувал за природен газ, но никога не си го дори помирисвал!

    Коментиран от #72, #112

  • 71 Илия

    10 0 Отговор
    Понякога трябва да не печелиш днес, за да спечелиш утре като продаваш на двойна цена !
    Не сте ли виждали промоции в магазина ?
    Това е промоция, граби народе :)
  • 72 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #70 от "Химик":

    По-добре не го мериши, че ако не е овкусен няма да разбереш, че го дишаш ...
    Иначе при горенето освен H2O и CO2 се отделят и азотни оксиди макар и в малки количества. Така, че матана пак замърсява!
  • 73 Това е положението

    11 2 Отговор
    Газа си техен и могат да си позволят да го горят, а ние стягаме колана, защото си въобразяваме, че ще им накривим шапката по този начин.

    Коментиран от #80

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Слънчев вятър

    13 0 Отговор
    Този газ е недемократичен. Няма от какво да се тревожиш.
  • 76 Слънчев вятър

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бензиностанция без клиенти":

    Легенди и митове на древна Гърция.
  • 77 Слънчев вятър

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Леле мале?!":

    Един Боинг поглъща толкова кислород за един час полет, колкото четиридесет хектара гора са разпределени за една година.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Кокоркиро

    12 2 Отговор
    Като излязат хората на улиците,ще изядете санкциите с целофана.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Поне веднъж

    1 5 Отговор

    До коментар #78 от "Шляхтиц":

    сложи емайлиран бял съд на котлон с метан и ще видиш , какво качество е руският газ !

    Коментиран от #91

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 го шо

    4 0 Отговор
    нека точенето на слюнка започне сега!
    нали, партнерс? ;)
  • 84 Гарантирано от Буци

    3 2 Отговор
    Груба сметка за цената на 12 години герберски евроатлантизъм:
    1. АЕЦ Белене - 1.2 млрд лв загубено дело плюс поне 800 млн заради възстановяване на проекта
    2. Турски поток - 3 млрд лв
    3. Непоискани трансграничните такси за Трансбалкански газопровод заради Турски поток - 2 млрд лв
    4. Предоставена от ЕК, но непотърсена от Газпром компенсация за над 2 млрд лв
    5. Забавен интерконектор с Гърция - поне 2 млрд лв
    6. Нарочно забавена модернизация на армията, за да се поддържа ремонта на руски самолети в Русия - поне 1 млрд лв
    7. Пропуснати ползи от сделката за БТК, където държавата не упражни своя контрол при продажбата й на ВТБ Русия - поне 300 млн лв
    8. Поддържане монопола на Лукойл - поне 10 млрд непостъпил акциз и данък печалба
    9. Продажбата на Булгартабак на ВТБ Русия, вместо на стратегически инвеститор - поне 400 млн лв
    10. Невъзстановени депозити на държавни компании заради ниска събираемост от КТБ- 1 млрд лева
    Общо: над 20 млрд лева
  • 85 го шо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не е редно":

    май неостър си ти. при изгарянето на природен газ се отделят въглероден диоксид и вода.

    Коментиран от #101

  • 86 ГруЮ

    5 1 Отговор
    Текат ли ви лигите, а?
  • 87 Чудесно

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "емигрант":

    Айде прати ми снимката на фактурата, но да не пропуснеш и датата и годината да снимаш. После ми прати снимки от моловете и автосалоните с новите цени.

    Коментиран от #93

  • 88 Верно ли

    14 2 Отговор

    До коментар #65 от "убиват":

    Украйна не е чужда територия за руснаците, а в момента всичко там се разпродава от нео-фашисткото им правителство на американски корпорации. А "всичкото" е наследено от бившия СССР. Така че айде стига сълзи и сопо.и. Каквото си повикало, такова се обадило!
    Колкото до газта - руснаците могат да си правят с нея точно каквото си поискат!

    Коментиран от #92

  • 89 мац писи писи

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Леле мале?!":

    Абе ок а ЕС ВСИЧКО Е ОТ ХАРТИЯ , клечки за уши от хартия ,сламки от хартия ,вСИчко се прави от хартия да не пвц че е по екологично ами тази хартия от къде идва бе джендър от въздуха?Руснаците игаляри за 10 милиона на ден имат горя на аглосаксонците ли да го дават за без пари .....свърши тая съпа
  • 90 Интересно

    1 7 Отговор

    До коментар #58 от "ежко":

    Ми що не идеш там да живееш? На Путин му трябват мужики.

    Коментиран от #97, #114

  • 91 Верно ли

    9 1 Отговор

    До коментар #81 от "Поне веднъж":

    Що, с краварския как е? Сигурно мирише и на рози, а?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Слънчев вятър

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Чудесно":

    Бихте ли искали да получите снимка на Sanna Marin топлес с газов пистолет.

    Коментиран от #96

  • 94 Да питам...

    6 1 Отговор
    А в ЕС да не би да го пият или също го горят! Тука сажди НЕМА!
  • 95 Браво !

    10 1 Отговор
    Руснаците си подготвят барбекюто за печене а различни западни псевдо експерти обясняват, колко са зле и всеки момент ще фалират и какви непоправими щети ще нанесе това барбекю на Северния и Южния полюс. Истината е, че ще им се вкочанясат стафидките на тия знайковци!
  • 96 Забравен си

    0 6 Отговор

    До коментар #93 от "Слънчев вятър":

    Запази я за себе си и любимият ти лидер. Айде със здраве. И си чакам фактурата. Без значение колко ще въртиш и сучеш
  • 97 Газовик

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Интересно":

    А на зеленио му трябваш ти, да си делкате линиите!

    Коментиран от #102

  • 98 Ваксиниран3002

    2 5 Отговор
    Рушляци, сър.
  • 99 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    9 1 Отговор
    ФАКЕЛА СЕ ПРАВИ ЗА ДА СЕ ПОДЪРЖА РАБОТНО
    НАЛЯГАНЕ В ГАЗОПРОВОДА
    ....
    НА МНОГО МЕСТА ГО ПРАВЯТ ПО СВЕТА
  • 100 Варненец

    3 9 Отговор
    Забелязвам сериозни плащания от мутрафанова, към тролове и към слугинажно правителство, това не е за добро. Щом и факти са се включили и трият всичко антирушляшки коментари.
  • 101 Отделя се

    1 4 Отговор

    До коментар #85 от "го шо":

    въглероден двуокис, сяра, метан, топлина. Все приятно канцерогенния работи за озоновите дупки.
  • 102 Че кой е казал

    4 4 Отговор

    До коментар #97 от "Газовик":

    Че искам да ходя при зеленото или както там му викате. Или само на вас троловете всички които не са съгласни с вас и когато ви гърмят опорките и веднага пращате при зеленото. Що не ме пратиш при краварите и пропадналия запад, където са всички руски олигарси и деца на кремълските орки?

    Коментиран от #110

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Правилно. По добре да се изгаря, от колкото да се дава на евроатлантическите психопати. Нервно болните трябва да се къпят със студена вода за да имат лечебен ефект.

    Коментиран от #113

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Жададык

    4 2 Отговор
    Имат-горят...ойропа да му мисли с 18 градуса максимум на закрито и къпането веднъж месечно. Нали санкции, ала -бала, явно работят. Идиоти.
  • 108 Лъжеш, като рушляк.

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "емигрант":

    Вчера гледах по телевизията един се оплакваше, че само разходите по комуналката са му над 7000 рубли. При 12000 пенсия. Излъчваше пълно отчаяние. На него ли да вервам или на твоите измишльотини.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Газовик

    7 0 Отговор

    До коментар #102 от "Че кой е казал":

    Ама ти що пращаш "таралежко" в Русия? Човека кротко и културно ти обяснява, че в момента обикновения човек живее по добре във "фалирала" Русия, отколкото в европейска България. И колкото да ти плащат грантаджиите, трябва да признаеш това за вярно, защото е факт! А на мен не ми плащат! Но ако знаеш, че ще плащат, казвай къде и кога, защото съм скъсал въжето и събирам от няколко месеца стотинки за хляб. Нищо, че от европата се грижат за такива като мен, ама само такива като теб кусате и тия като кокорко и про100то! Кажи не се притеснявай, няма да ти се карат соросчетата, че си помогнал на бедняк. Може и филм да направят за теб! Да, ама друг път!!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 До химика

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Химик":

    Ако някой се е надишал достатъчно с метан, то той вече не е сред живите !
    Метана няма мириз !!!
    Лютивата меризма се добавя изкуствено, за да се разбира че има изтичане на газ !
  • 113 Проззз

    5 0 Отговор

    До коментар #105 от "Павел пенев":

    В процеса на своето горене природният газ изгаря без да отделя отпадни продукти,
  • 114 ежко

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "Интересно":

    Щото не ни искат заради такива като теб, дето редовно се опитват да ни пращат там,бе!Ние сме вражеска страна.Забрави ли? Те и в ЕС не ни искат -само за метачи, щофьори и кофражисти ни взимат, щото техните не искат да бачкат това!Ти какво си мислиш?Че като отидеш инженер и веднага ще те направят шеф в Електрисити дьо Франс ли?
  • 115 Демократ

    2 5 Отговор
    Изгарят газ,за да замърсят въздуха с поредното си чудовищно изпълнение и да покажат на света какви изроди са.С газта ще продължават да рекетират и измъчват света,за да докажат,че те ще се разпореждат със съдбата на суверенните държави,съседни на Русия.В момента Путин разрушава Украйна, откъсва Русия от света, командва Беларус,окупира територии в Армения,Чечня,Узбекистан,тормози Казахстан и Азербайджан.Докога световните организации ще търпят този безчинстващ престъпник и ще чакат международния съд да се произнесе?

    Коментиран от #119, #121

  • 116 Тони

    0 0 Отговор
    Тук е като зоологическата градина много клети но само тъпири,
  • 117 Лили

    3 0 Отговор
    АКО ИСКАТ. ИМАТ СИ, ГОРЯТ ГО. И ВОДА СИ ИМАТ, И ДЪРВЕСИНА. И ,КАКТО СЕ ОКАЗА, И ХАРАКТЕР.
  • 118 ТОВА НЕ Е ГАЗ И НЯМА КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА

    1 1 Отговор
    ПЪК И ДРЕМЕ И НА РУСИЯ ЗА БОКЛУКА - ИЗГАРЯ СЕ И ТОЛКОЗ ! ВАЖНОТО Е НИЕ ДА МРЪЗНЕМ ЗИМАТА ЩОТО НЯМАМЕ РУБЛИ , РИИШ ЛИ ! ВАЖНОТО СА ЕВРОЦЕННОСТИТЕ , ГЕИПАРАДА , И ОБРАТНАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КАСТА !
  • 119 КАЖИ НЕЩО ЗА СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ БЕ !

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Демократ":

    ЩЕ ГО ЗАБРАВИМ , ДАВАЙ !
  • 120 Бате Иво

    2 0 Отговор
    Ми да гори бе
    Нали искат да се откажат от руския газ
    Какво им пука че руснаците го горят ей така
    Ама то някак си да е нашто
    Хем газ без пари хем санкции
    На мен ако ми бяха замразили 600 милиарда в европейски банки немедленно врътвах кранчето
    Кво ми пука че Ханс Пиер и Винченцо ще мръзнат
    И че ще са без работа щото завода в който работят е без газ
    Тия така наречени политици съм сигурен че разбират че спрямо Русия да се води колониална политика не става
    Ама за едното его и по заповед на САЩ ще съсипят Европа
    А иде зима
    То и за загубата на Хитлер обвиняват генерал Мраз ама лично според мен причината са руснаците
  • 121 Бате Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Демократ":

    Да речем че сме съседи в квартала
    Ама не се имаме хич
    В в моя двор има мушмула
    А на тебе много ти се ядат мушмули
    Ама ги искаш без пари
    Ама миналата година ходи до общината защото втората ми мушмула не че с нещо ти пречеше ама просто да си се докажеш
    И аз трябваше да я отрежа
    Е йок мушмули
    Ако искаш на пазара на десеторна цена
    Добър апетит
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания