Last news in Fakti

27 Август, 2022 13:39 1 181 13

Пушачите са се увеличили значително през пандемията

  • тютюнопушене-
  • пандемия-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пушачи-
  • цигара-
  • цигари

Става въпрос най-вече за бивши пушачи, които отново са се върнали към вредния навик

Пушачите са се увеличили значително през пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Делът на пушачите в Германия се е увеличил значително през пандемията от новия коронавирус, показва проучване, цитирано от ДПА, предаде БТА.

Над една трета (34,5 процента) от хората над 14-годишна възраст в страната пушат, сочат резултатите от Германското изследване за поведението на пушачите (ДЕБРА), което продължава и в момента. Преди пандемията да избухне в началото на 2020 г., делът им е възлизал на около 27 на сто, показва представителното проучване на тенденциите сред населението що се отнася до тютюнопушенето.

Директорът на ДЕБРА, епидемиологът Даниел Коц, определи това увеличение като плашещо. Той го обяснява най-вече с бивши пушачи, които отново са се върнали към вредния навик заради стреса и тревогите, причинени от пандемията. По думите му в Германия обаче се запазва тенденцията на нарастване на броя на младите хора, които никога не пропушват. Нещата не са стояли така през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

"Обнадеждаващо е, че все по-малко млади хора пушат", каза и Кристина Румел, директор на Германския център по проблемите на зависимостите. Тя добави, че "за съжаление, при възрастните се наблюдава точно обратната тенденция". Румел е сред хората, които твърдят, че държавата не прави достатъчно за борба с тютюнопушенето чрез енергични мерки за превенция. "По контрол върху тютюна и тютюневите изделия Германия изостава в международно отношение", заяви тя. "Примерът на Нова Зеландия показва, че нещата може да стават и по друг начин: там в дългосрочно бъдеще продажбата на цигари ще бъде напълно забранена. Освен това трайното намаляване на употребата на тютюневи изделия трябва да залегне като водещ приоритет в здравната политика на Германия", призова Румел.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    6 2 Отговор
    Да са живи и здрави !
  • 2 Супер

    5 3 Отговор
    Са като останат без газ зимата, ше нагънат и на пиенье, направо са пропаднали.
  • 3 Калитко

    10 1 Отговор
    Нали сте бедни бе,от де тогава по 6лв на ден за цигари?
  • 4 ха ха

    2 1 Отговор
    Никотинът предпазва от коронавирус. На някои хора, само това им остана, като порок, ако го откажат ще трябва да им поникнат крилца:)))))
  • 5 Станко

    8 3 Отговор
    От както ги спрях съм друг човек. Не мога да разбера защо съм бил толкова кух, да ги пуша тези фашкии. Добре , че не бяха мкого на брой. Сега изпитвам само отвращение към тях. И 60лв. спестени за други работи, а не отрова.

    Коментиран от #6

  • 6 Купи

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Станко":

    Ли си Ферари ?!
  • 7 Тонката

    5 1 Отговор
    "Вреден навик"....Ами забранете продажбата на цигари....Или увеличите цената на €50/100лв за кутия...Що не го правите, а само лаете, че са вредни и опасни...Направете нещо по въпроса....Вредни и опасни за здравето продукти, не се продават в магазините!
  • 8 112

    3 2 Отговор
    Отиваме в големи и не големи магазини И кво виждаме. Мръсен, но 2 бутилки алкохол цигари 2 кутии и нещо дребно хляб и завито, 40 лева И с жените е същото. Купети си прах и се изперете, че вуните, има хора с тежки ринити алергии. И от запад българи наши, спрете тмтюна. Не можели. А родителите ви 40 г като не пушат, да не би да им е зле. Спестили са пари, стаите, стените не са опушени. Намалете ги пине, 2,3 цигари на ден, а вие по 2,3 кутии на ден, семейство пушите. Някои пушат пият охолен живот живеят, откъде им идват парите никой не казва нищо, а само газ газ кво ни еня, квото за всички газ ток, това и за нас. Промиват ни мозъците с тоя газ.
  • 9 И какво?

    6 5 Отговор
    Много не пушеха, а умряха. Не е проблема в цигарите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ганю

    3 3 Отговор
    Вие си целувайте и спете с пепелници не ми дреме
    я налапайте ауспуха на колата и не надишайте здравата като ви се пуши
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    1 2 Отговор
    Като им кажеш, не пушете и ти отговарят, поне не употребяваме наркотици, то цигарите що мислите, че не са наркотик. Добре че навън в коли е забранено и пушат на двора извън къщите. Тук пушат вън от магазина. Кво трябва да се направи да ги спрат завинаги. Освен само позитивни неща да се пишат в чата.
Новини по държави: