Last news in Fakti

15 Юли, 2022 15:31 1 445 8

Пушачите, носещи маска, са двойно по-застрашени от здравословни проблеми

  • тютюнопушене-
  • пушене-
  • цигари-
  • маска-
  • хирургическа маска-
  • предпазна маска-
  • covid-19-
  • риск

По време на пандемията вредният ефект от тютюнопушенето върху организма се е увеличил драстично

Пушачите, носещи маска, са двойно по-застрашени от здравословни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Пушенето на традиционни или нагреваеми тютюневи изделия, съчетано с носенето на хирургическа маска, води до двойно повече издишан въглероден оксид и нарушена функция на кръвоносните съдове в сравнение с периодите, в които човек не носи маска. Тази информация е получена от новопроведено изследване. То е фокусирано върху традиционните запалими цигари и нагреваеми тютюневи изделия.

Според получените от проучването данни, тютюнопушенето е засилило своята опасност и негативно влияние върху човешкия организъм по време на пандемията от COVID-19, заради необходимостта от по-продължително носене на маски.

Нагреваемите тютюневи изделия съдържат тютюн, който е електронно нагрят до по-ниска температура от запалена цигара, като по този начин доставя аерозол за вдишване, съдържащ никотин. В проучването не са включени данни за електронни цигари, наричани още вейпинг устройства, които електронно нагряват течност, съдържаща никотин, за да създадат аерозол, който може да бъде вдишан.

Специалистите установяват, че при пушачите на традиционни цигари нивото на издишаният въглероден окис се е увеличил от 8,00 ppm в началото на деня до 12,15 ppm без маска и 17,45 ppm с маска. При пушачите на нагреваеми тютюневи изделия издишаният въглероден окис се е увеличил от 1,15 ppm до 1,43 ppm без маска и 2,20 ppm с маска. Сред непушачите издишаният въглероден окис не се различава между изходното ниво, периодите без маска и периодите на маска.

Всички съдови маркери сред пушачите са със завишени стойности в периодите, в които носят маска, в сравнение с тези без маска. При непушачите няма разлики в съдовите маркери, пише puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    29 0 Отговор
    Като изключим лекарите, които сменят маската на няколко часа или на всяка операция, за всички останали маската е вредна
  • 2 Адам Хилтън

    20 0 Отговор
    Значи признават че хирургическата маска е почти толкова вредна колкото цигарите? И въпреки това ще ни карат да ги носим Септември пак! При положение че "новият вариант" все бил 10-20-30 пъти по-лесно заразяващ - нали това значи че и маската е 10-20-30 пъти по-безсмислена? Ясно стана че ако има вирус, те са на страната на вируса - искат да си дишаме бактериите ако сме заразени, а ако не сме да си дишаме дъха и да получим друга хронична болест.
  • 3 Aлфа Bълкът

    11 4 Отговор
    Маските са да не заразите другите, а не да се предпазвате. Иначе с маските е гот, по трудно те гепат куките!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Да да

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Маските спират вируса, както оградната мрежа комарите. Това с заразяването вече не върви
  • 5 Хохо секса

    19 0 Отговор
    Извод:
    Маските са опасни за вашето здраве
  • 6 сила

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    ОБИЧАМ ДА ВЛИЗАМ С ЧЕРНА МАСКА В БАНКАТА......винаги ми дават кеша
  • 7 Анонимен

    7 0 Отговор
    А дроги раните застрашени ли са, или пушиш марихуаната и не си застрашен, стига демагогия, пра дедо е пушил, дедо, тате, и аз, и ддт сме яли и Чернобил диша и сега бомби, ракети и всякакви гадост, оставете ни цигарите от цигари пушачите си патим не обществото, но дрогата, алкохола и войната убиват.
  • 8 много сте сплескани бе

    0 0 Отговор
    Пуша по 2-3 кутий на ден и пия като смок, ни маска ни дявол ни ковид, какви глупости ми говорите..аааа