Last news in Fakti

4 Септември, 2022 16:23 2 000 5

Надежда за мир! Враждуващите премиери на Либия са били едновременно в Турция в петък

  • либия-
  • триполи-
  • муамар кадафи-
  • абдул хамид дбейба-
  • фатхи башага

През последните дни въоръжени групировки водят боеве в западните предградия на либийската столица Триполи

Надежда за мир! Враждуващите премиери на Либия са били едновременно в Турция в петък - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двамата враждуващи премиери на Либия, Абдул Хамид Дбейба и Фатхи Башага, са били поканени по едно и също време на посещения в Турция в петък, съобщава днес „Дейли Сабах“.

Възможно е това да е бил опит да бъде организирана среща между двете фракции на фона на подновения конфликт в Либия. В момента в страната има две враждуващи правителства: едното в Триполи начело с Абдул Хамид Дбейба, а другото в Сирт, ръководено от влиятелния бивш вътрешен министър Фатхи Башага.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие премиера на либийското правителство на националното единство Дбейба и разговаря с него при закрити врата в Истанбул.

По същото време обаче се появиха съобщения, че съперникът на Дбейба, бившият вътрешен министър Башага, който ръководи базираното в Сирт правителство, назначено от парламента, също е бил поканен в Турция за разговори. Докато визитата на Дбейба обаче беше оповестена и бяха разпространени снимки от нея, то посещението на Башага не беше съобщено официално. Дипломатически източници, запитани от „Дейли Сабах“, са отказали да потвърдят, че той е бил в Турция.

Въпреки това в събота посолството на САЩ в Либия разпространи изявление на американския посланик в страната, който казва, че на 3 септември е разговарял с Фатхи Башага по телефона „след важните му срещи в Турция“, с което практически потвърди посещението на алтернативния либийски премиер в Турция.

Двете посещения са се осъществили в условията на най-голямата ескалация на вътрешния конфликт в Либия за изминалите две години. През последните дни въоръжени групировки водят боеве в западните предградия на либийската столица Триполи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодор Рузвелт

    0 1 Отговор
    това че западни лидери са наедин форум с рски и китайски лидери незначи непременно надежда за мир а по скоро компромис да седят до бълхи огромни по площ с размер на икономика като на уганда
  • 2 Слънчев вятър

    18 1 Отговор
    Вярвам в способността на Анкара да постави спиците в колелото.
  • 3 Много е ясно

    1 2 Отговор
    Джамията в Триполи е наша. Японския Хотел е наш.
    И летището пристанището и петролните кладенеци са наши.
  • 4 среща с дявола

    1 6 Отговор
    надежда нулева
  • 5 Рошко

    31 1 Отговор
    Мирът в Либия с посредничеството на Турция означава само едно, още едно кранче ще бъде затворено за краварите и запада едните искат мир другите лицемери искат да разделят и владеят, всеки да си прави изводите, ако не беше Турция Ирак сега щеше да е разделен на три части