Last news in Fakti

9 Септември, 2022 07:11 6 606 87

България излезе от групата на най-високо развитите държави

  • българия-
  • излизане-
  • групата-
  • високоразвити страни

Страната ни е единствената от ЕС извън първо ниво в доклада на ООН за човешкото развитие

България излезе от групата на най-високо развитите държави - 1
Снимка: БГНЕС

България вече е единствената страна в Европейския съюз, която не принадлежи на групата на най-високо развитите държави в света. Основната причина за изпадането ни от тази група е неовладяната от няколко правителства смъртност в пандемията от COVID-19. Това показва индексът на човешкото развитие за 2021 г., представен вчера от Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Индексът на човешкото развитие измерва благосъстоянието на различните държави - 191 в момента, по три ключови показателя - очаквана продължителност на живота, образованост на населението и брутен национален продукт. Последният доклад е посветен на несигурността и кризите, обясняват от "Сега".

България е част от общата тенденция на влошаване, която се наблюдава при 90% от страните - почти всички имат връщане назад в една от последните две години, а при над 40% влошаване има и през 2020 г., и през 2021 г. Тя обаче и преди това беше в дъното на групата от най-високо развити държави и понижаването с 4 позиции спрямо 2020 г. я слага под чертата на най-високата категория. Сега сме част от втората група - на високо развитите страни и заемаме 68-о място от 191 държави (и през двете години ПРООН включва еднакъв брой държави в изследването си).

Показателите

От четирите показателя, които формират индекса - очаквана продължителност на живота при раждане, очакван брой години на обучение, сред брой години в обучение и брутен национален продукт на глава от населението, България регистрира влошаване само при първия, а при последния даже има подобрение спрямо 2020 г. При двата показателя за образованост на населението няма промяна спрямо предходната година.

Очакваната продължителност на живота се срина глобално в двете години пандемия, а България заемаше водещо място по смъртност от COVID-19. 37 632 са жертвите на пандемията към момента. Това се отразява и на показателите, които измерват здравния статус на населението. Очакваната продължителност на живота намалява на 71,8 години през 2021 г. от 73,6 години за 2020 г. За сравнение, преди пандемията - 2019 г., този показател е бил 75,1 години.

При образователните показатели очакваният период на обучение е 13,9 години, а действителният - 11,4 години средно, като тук подобрение няма от 2019 г. насам (за 2018 г. очакваните години в обучение са били 14,2, а действителните - 11,3).

Брутният национален продукт на глава от населението се срива през 2020 г. - логично на фона на по-тежките ограничения за бизнеса и дългите локдауни. През 2021 г. има увеличение, което успява да надскочи нивото от 2019 г.

Къде сме ние

Светът скача от криза в криза, в непрекъснато гасене на пожари, без да може да стигне до корените на проблемите, пред които сме изправени, коментират от Програмата за развитие на ООН по повод представянето на доклада. За пръв път откакто се изготвя този индекс - 32 години, глобалното му ниво се влошава в две поредни години. На практика сме се върнали на нивото от 2016 г., заличавайки постигнатия в последните години напредък по ключови показатели за човешкото развитие, отбелязват авторите на доклада.

Дори на този фон обаче нашето изпадане от групата на най-високо развитите не е в рамките на обичайното. Някои сравнения:

- България е единствената държава от ЕС във втората група на индекса - на високо развитите;

- пред нас, с по-висок индекс на развитие, е Албания, която е първата в групата на високо развитите (ние сме втори);

- България изостава дори спрямо балкански държави, които не са в ЕС - Сърбия е в групата на най-високо развитите (63-о място). Румъния е 14 позиции пред нас (53-о място). Турция е още по-напред (48-о място), Черна гора е на 49-а позиция;

- веднага след нас са Гренада, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Сейшелите, Шри Ланка, Босна и Херцеговина.

Топ 10

1. Швейцария (трета през 2020 г.)

2. Норвегия (първа през 2020 г.)

3. Исландия (втора през 2020 г.)

4. Хонконг (същата позиция и през 2020 г.)

5. Австралия (същата позиция през 2020 г.)

6. Дания (същата позиция през 2020 г.)

7. Швеция (девета през 2020 г.)

8. Ирландия (същата позиция през 2020 г.)

9. Германия (седма през 2020 г.)

10. Нидерландия (същата позиция през 2020 г.)

Изводи

Докладът на ПРООН търси обяснение защо не се случват необходимите промени и очертава сред причините несигурността и поляризацията, които се подхранват взаимно и пречат на единните усилия за неутрализиране на кризите. Изследвания например установяват връзка между чувството за несигурност и поляризацията - хората в най-несигурно положение най-често изповядват крайни политически възгледи, посочва докладът.

Авторите препоръчват политики, съсредоточени върху инвестициите - от възобновяеми енергийни източници, до подготовка за пандемии и защита пред обратите на несигурния свят, включително и чрез социална подкрепа. Другият фокус е върху иновациите - не просто технологични и икономически, но и културни. "За да можем да навигираме през тази несигурност, трябва да погледнем отвъд целите за подобряване на благосъстоянието и здравето. Те остават ключови, но трябва да помислим и за планетата и да върнем на хората усещането, че имат контрол над живота си и могат да гледат с надежда към бъдещето", казва водещият автор на доклада Педро Консейсао.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закъснели са

    116 11 Отговор
    Излязохме още 89 година

    Коментиран от #12

  • 2 Добро утро

    105 8 Отговор
    Излезнахме още 10.11.1989, сега го признаха.
  • 3 нали

    29 16 Отговор
    Народа умираше от ковид по времето на Орешарски , а на боко !!!!!
  • 4 Честито

    89 2 Отговор
    на "печелившите"... И какво друго можеше да се очаква от такива държавни "ръководители", които в нормални държави щяха да търкат наровете в затворите... За пишман "бизнесмените" да не говорим...
  • 5 да де

    75 0 Отговор
    То и туземците скоро ще ни задминат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БеГемот

    42 1 Отговор
    А чистото....къпане! ХАХАХ
  • 8 Мишел

    69 7 Отговор
    Както се пееше: "Комунизмът си отива, спете спокойно деца!".
    Ами отиде си!
  • 9 Хумор

    11 30 Отговор
    ХАХАХА Това е вица на сутринта!
  • 10 Евала

    47 7 Отговор
    На промяната, честито на променените.
  • 11 Очаквано

    12 62 Отговор
    България излезе от групата на най-високо развитите държави и скоро тласкана от русофилите и Възродителите отново ще си намери мястото, да е приобщена и под контрола на сибиро-азиатският съюз...!!!

    Коментиран от #48, #54, #55

  • 12 Говорит Москва

    7 43 Отговор

    До коментар #1 от "Закъснели са":

    И лада имаше и Боровец и кебапчета мършави
  • 13 Очаквано

    9 64 Отговор
    Такъв е резултата за наивниците от масираната руска пропаганда срещу ваксините и огромните усилия на копейкиновци. Да се наяваме, че при следващата класация ще са по-малко.

    Коментиран от #58

  • 14 нннн

    70 1 Отговор
    Добрата новина е, че още сме в списъка на държавите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да,бе

    40 4 Отговор
    Видими резултати с гаранция от герб.

    Коментиран от #29

  • 17 един

    8 56 Отговор
    Как може една страна като България да е в клуба на развитите държави,когато е системно и умишлено ограбвана десетки години назад от Русия/преди от СССР/,някой може ли да ми обясни как би станало това?!

    Коментиран от #37, #38, #50

  • 18 кирил

    14 48 Отговор
    Няма как държава като България, която плаща данък русия и е завладяна от руската мафия да е развита. Развита може да е Румъния, там заплатите и пенсиите са двойни. Вече, даже не можем да се сравняваме с Румъния.
  • 19 Селянин

    46 9 Отговор
    Всичко идва от алчният и мързелив маТрял. Почти всеки пие, пуши, яде боклуци, преяжда, не ходи на профилактични прегледи. Като се стигне до лекар, лекарите гледат на пациента като касичка. Не ги интересува да намерят причината за проблема, а лекуват само симптомите. Дойде един по сериозен вирус и народа със съсипаната имунна система и при неадекватната реакция на лекуващите измря. На мен лично ми изписаха 2 антибиотика за първият път като карах короната без да имам кашлица дори. Образованието гледа на учениците като касички. Всички преминават в горен клас, нищо, че не са ги виждали изобщо учителите им в клас. За директора един ученик е 4к на година и по документи всичко е точно и всички минават. Местата в университетите са повече от реалните ученици и всеки завършва, после тези същите управляват, лекуват, строят и така държавата върви надолу по всички показатели.

    Коментиран от #25, #34

  • 20 Ком

    35 4 Отговор
    Така и не излезе пълен и обективен доклад за повишената смъртност у нас. Бяха прикрити у нас с Ковид всички проблеми:
    1.Замърсения въздух.
    2.Тютюнопушенето.
    3.Пестициди и хормони в храната.
    4.Безконтролната употреба на антибиотици и лекарствени препарати.
    5.Вътрешно-болнични инфекции..,
  • 21 Тома

    47 4 Отговор
    Каква развита държава е България като за 33 години само ни крадяха и лъгаха политиците.Сега бате бойко пак води в класацията на изборите след като за 12 години открадна милиарди защото аз съм прост и вие сте прости
  • 22 сопед

    5 47 Отговор

    До коментар #6 от "Бгг":

    България излезе ли от ЕС я чака същият живот, който имаше преди да влезе в ЕС,а именно - висока безработица,глад, мизерия,висока инфлация. Нека си спомним колко струваше един хляб и за колко работеше българина преди да влезе България в ЕС. .. Един хляб струваше 1000 ( хиляда ) лева,а българина работеше цял ден за 2 000 ( две хиляди) лева......

    Коментиран от #46

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЪГУОШ

    23 7 Отговор
    Добре , че все още сме в класацията ли ? Да върнем бат Бойко тогава , та да ни изстреля напред ? Това колко ли още чекмеджета ще ни струва ?
  • 25 Ами ти защо изпи антибиотиците

    17 8 Отговор

    До коментар #19 от "Селянин":

    Като знаеш повече от лекаря как да се лекуваш? И защо изобщо отиде при него?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 юначен страх

    34 3 Отговор
    Дами другаря Тодор Живков ни се смее от гроба си ?
  • 28 Това

    5 7 Отговор
    Ми звучи нещо като тая тъпня,, Яла ма сляз ,че не моа е кача
  • 29 Двуок ЦИКЛОП

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Да,бе":

    Щом ББорисов го е казал - значи има ГАРАНЦИИ ! При неговият необятен ум , интелект и капацитет , няма как иначе ! Нали ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Напредък

    27 2 Отговор
    Готови сме за €врозоната и само Шенген ни липсва !
  • 32 Телевизия Бобов дол

    41 0 Отговор
    Ако нещата продължават така през 2030 ще сме единствената страна от третия свят член на ЕС .

    Коментиран от #52

  • 33 ККК

    31 0 Отговор
    Тук цари абсолютно беззаконие , корупция, шуробаджанащина ,простотия и завист ! На фона на всичко това пак сме много напред, реално сигурно сме някъде след Никарагуа.......
  • 34 един

    7 32 Отговор

    До коментар #19 от "Селянин":

    Всичко което описваш е резултат от постепенната деморализация на българите,причинена от комунистите и комунизма като строй,и всичко това под "вещото" ръководство на Москва!Просто сега берем горчивите плодове на българо-съветската дружба/"Дружба от векове за векове"-какъв лозунг,а/!
  • 35 Ти си

    31 1 Отговор
    Голяма работа , нали има банани ...
  • 36 случаен

    21 3 Отговор
    а бяхме 25место 79г.
  • 37 Отговори си сам

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    При " системно и умишлено ограбвана десетки години назад от Русия/преди от СССР" - в класацията
    При крав арите - зад борда
  • 38 1957

    25 6 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    Когато ви грабиха Русия,вие беше в клуба на развити держави,сега като ви помага ЕС излезли сте от клуба. Как така?

    Коментиран от #41

  • 39 разгеле

    26 2 Отговор
    След 32год усилие най-сетне вече не сме развити.

    Браво!!!!

    А недоразвити!
  • 40 Интересно в тази класация

    8 9 Отговор
    Къде е русия?

    Коментиран от #57, #71

  • 41 един

    6 12 Отговор

    До коментар #38 от "1957":

    Че тя Русия не е спряла да ни граби!Цената на петрола падна под 90$ сорт "Брент",което автоматично означава че руският "Уралс" се търгува на цена около 55$ на барел,е да де,ама на колонките цената на бензина е около 3 лв!Това значи, че Лукойл всеки месец ограбва от българина най-малко 200 млн.лв.,а на година 2,4 млрд.лв!Какво е това,ако не е пладнешки грабеж,под покровителството на комунистите в България?На Нинова мъжа,дали е недоволен?

    Коментиран от #60, #70

  • 42 Безпристрастен

    18 2 Отговор
    Бяхме в топ- листата до 1989 година.Пак от експертни данни на същата ,към 1982 г Народна Република България е на 27 място по " СОЦИАЛЕН ИНТЕГРИТЕТ" в света.Към онзи момент е използвана тази формула.Казано на прост език доходи,здравеопазване,образование,средна продължителност на живота,социална и национална сигурност.Сега сами виждаме,къде сме.От експресен влак,на волска каруца.
  • 43 Мая

    13 1 Отговор
    Виновни сме си само ние- в Европа се намираме географски, иначе в западна Африка.
    Национална катастрофа, този път демографска. Виж предварителните данни от преброяването- 6 500 000 население с 24% възрастни и празни училища...
    По предприемчивото население се премества по-назапад.
  • 44 Що така бе,

    18 7 Отговор
    нали демокрацията ни носеше само просперитет?!Ние,които помним социализма знаем каква беше Държавата тогава-Народна и просперираща,от най развитите.А сега стъргъчкаме дъното,най мизерната нация,това ни направиха"евроатлантиците"продажни!!!
  • 45 Това е ползата от ЕС

    15 4 Отговор
    и нато. И по-зле ще става.
  • 46 1957

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "сопед":

    Сега точно така живеешь.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ей кре тен

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Очаквано":

    България когато беше с"азиатците" беше от най развитите страни икономически,уважавана и просперираща,а сега с краварите,всички виждаме каква я направиха!

    Коментиран от #67

  • 49 Реалист

    15 1 Отговор
    Моля? А тия в ООН знаят ли, че у нас пишеха умрял от ковид дори и блъснатите от автомобил? Доказано! Някой умнокрасив обясни ли на тия в ООН че у нас всеки го пишеха с ковид заради едни пари и едно промотиране на ваксини? Я изпратете на ООН оня прословут случай с момчето блъснат от автомобил, което бе записано като починало от ковид. Моля!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ами

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Телевизия Бобов дол":

    ако ние не излезем, поне да ни изритат от ЕС, все пак ще е напредък.
  • 53 Tутанкамон

    11 1 Отговор
    България винаги е била сред високо развитите в корупцията,там мястото ни е запазено и винаги първо
  • 54 А бе

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Очаквано":

    хайванин, до 1989г. кой я развиваше бе,ФАШ ли ? Хамсалак.
  • 55 Бае Въло

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Очаквано":

    Такова изказване ми мяза на „Кой ми с... в гащите?“.
  • 56 един

    5 9 Отговор

    До коментар #50 от "Да да...":

    Много добре знам България каква беше преди 30 и повече години,с измислена статистика и т.н.!И щото беше "много развита" държава,затова и през 1990 год. фалира и обяви мораториум върху изплащането на външния си дълг!

    Коментиран от #64

  • 57 Ти си

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Интересно в тази класация":

    Колега , гледай си в собствения двор . Какво толкова си се загрижен за Русия ? Малко ли са ни проблемите та си тръгнал да се къхъриш за другите ? Виж къде е Албания и къде сме ние страна членка на ЕС .....
  • 58 ТИР

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Очаквано":

    Резултата е такъв благодарение на разграбването след 1989 год, миграцията на млади Хора от България и затварянето на Болниците , останалите са превърнати в търговски дружества,,, Има населени места с възрастно население които нямат начин за придвижване до лечебно заведение,,,
  • 59 123

    11 3 Отговор
    това си го знаем за 12 години крадене от герб за 12 години си строеха магистрали за да крадат и пълнят чекмеджетата за 12 години 2,5 милиона Българи напуснаха страната заради корупцията и несигурността във всичко за 12 години хората тиквата ги наричаше лош материал за 12 години пенсионерите мизерстваха и как няма да е висока смъртността като хората предпочитаха да ядат по малко и не си копуваха от скэпи по скъпи лекарства за 12 години рухна здравеопазването докторите станаха търговци а не лечители отеваш и първото което ти казват е колко пари са необходими за лечението и ако ги нямаш умираш а когато се появи ковида ни затвориха като овце и ни казаха че яко ще си мре а тиквата и придворните обикаляха с джипката да се уверят че народа кротува и се подчинява ,ЗАТОВА ЩЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ ЗАЩОТО ЗА 12 ГОДИНИ НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ Е ТЕ ЕДНА СВИТА МАФИОТИ ДА ДИКТУВАТ ПОЛОЖЕНИЕТО А МАРОДА ДА СЕ СТРАХУВА
  • 60 Телевизия Бобов дол

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "един":

    Имаме си пиговорка за това "Не е луд тоя който яде баницата а тоя който му я дава ".
  • 61 Дааааааам

    5 5 Отговор
    Така е за жалост. И всичко това благодарение на новите ни "партньори".
  • 62 Соваж бейби

    10 0 Отговор
    Ами да започнем от чалгата ромски ритми ,нездравословен живот,клите втора употреба от Германия,корупция ....
  • 63 Повечето коментиращи дори не са прочели

    4 8 Отговор
    и един ред под заглавието. Излизаме от някакъв си списък, защото сме дръзнал да помислим с главите си и да не си инжектира е течности, от които една камара народ умря! А високата смъртност я знаем всички, че се получи от блокирането (допълнително) на здравната система. Не можеше да отидеш на лекар, и затова лекарите преглежда ха по телефона... Хора, моля ви мислете. Ако имаше обективна класация на интелигентност на нацията, то ние нямаше да сме първи, но щяхме да сме на предни позиции. Не се оставяйте на платени от чужди страни и интереси статии да ви мачкат самочувствието! Живи, здрави и приятен ден!

    Коментиран от #69

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ммм

    5 0 Отговор
    НЕ НИЕ СМЕ НА НАЙ ПОСЛЕДНО МЯСТО ВЪВ ВСИЧКО НО ПО КОРУПЦИЯ ШУРОБАДЖАНАЩИНА КРАДЕНЕ ПРОСТОТИЯ СМЕ ПЪРВИ И САМО НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ ДОПУСНАХМЕ 12 ГОДИНИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ГЕРБАВИТЕ МАФИОТИ КОИТО КОИТО НАПРАВИХА МАФИЯТА ДА СИ ИМА ДЪРЖАВА А ББ ДА Е ПОДЛОГА И ОТ ЕК ДА СА ДОВОЛНИ НА СЛАГАЧЕСТВОТО И ПРОСТОТИЯТА МУ
  • 66 един

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ти си":

    Аз ти говоря за ФАЛИТ,ти ми говориш за статистика на ООН!Официално обявеният ФАЛИТ ли е по-важен,или статистиката на ООН?Кое е вярното/ще се въздържа да ти отвърна на обидата/?
  • 67 Да, ама НЕ

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ей кре тен":

    България до 1989 година толкова "успешно" се развиваше, че три пъти фалира и след 1989 година лъсна истината и бе обявена за най изостаналата, технологично недоразвита по съветско азиатски образец и бедна държава в Европа от всичките източно европейски държави, затова и 2,5 милиона българи веднага след 1989 година побързаха да я напуснат и заминаха при "краварите" в САЩ и в други западни страни...!!!
  • 68 Ти идиот ли си???????????

    0 2 Отговор
    Хахахаха е ние изобщо били ли сме там?
  • 69 Ти идиот ли си???????????

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "Повечето коментиращи дори не са прочели":

    Правиш се на умен,но всъщност си доста глупав. Имам 4 дози и съм си екстра.
  • 70 Още Един

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "един":

    Ами зареждай на Шел, там е по "ефтино" гл... у...ко.
  • 71 Щирлиц

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Интересно в тази класация":

    Продължителността на живота в БГ паднала от 75 г на 71.8 г поради смъртността от Ковид.
    Няма страшно, важно е да сме русофили. В Русия продължителността на живота е 69.4 г. Още малко и ще ги стигнем.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Още по-закъснели сме

    2 1 Отговор
    Излязохме още 1944 година
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Анонимен

    2 0 Отговор
    Ако в България има кадърно управление,с ясна визия за нещата, всичко ще бъде наред и ще се върнем в класацията на най-високо развитите държави.
  • 86 Ами

    2 0 Отговор
    Нормално за това са виновни нашите политици които не милеят за държавата си и народа си така че спрете да плюете другите държави които си гледат собствения интерес.Забелязал съм че нашите политици когато са на власт оглупяват а когато бъдат изритани поумняват ама след дъжд качулка,такова лицемерие и безхаберие не вярвах че може да има,сами виждате какво става след наводнението на р.Стряма кой от нашите управници отиде да даде адекватна помощ с машини и техника на бедстващите хора ама иначе се боричкат за власт.
  • 87 Жив да

    0 0 Отговор
    Не бех чи имало й спански учени педро хосе хе хе хе педро хосе !!!