Last news in Fakti

12 Септември, 2022 15:50 1 973 9

След смъртта на Елизабет II кенийците си искат тленните останки на племенен вожд

  • кения-
  • елизабет ii-
  • кенийци

В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките на почитан племенен водач, който се е борил срещу колониалното управление преди повече от век

След смъртта на Елизабет II кенийците си искат тленните останки на племенен вожд - 1
Снимка: Shutterstock

В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките на почитан племенен водач, който се е борил срещу колониалното управление преди повече от век. Койталел арап Самоей води в продължение на повече от десет години, от 1895 г., яростна съпротива срещу изграждането на "Лунатик експрес", железопътна линия, свързваща Момбаса, кенийско пристанище в Индийския океан, с езерото Виктория, в Уганда, през Нанди, в Рифтовата долина, припомня le monde.

Хиляди хора, които се присъединиха към съпротивата срещу този проект, бяха убити при потушаването на движението. Според кенийските историци колониалните власти са примамили Самоей на среща през октомври 1905 г., уж за преговори за примирие, а всъщност за да застрелят него и няколко от бойците му. Самоей, духовният водач на народа Нанди, е обезглавен и главата му е отнесена в Англия като военен трофей, според старейшините на общността на Нанди.

След смъртта на кралица Елизабет II, която беше на посещение в Кения през 1952 г., когато стана монарх, се надигнаха гласове, призоваващи Обединеното кралство да се справи с жестокостите, извършени от колониалния режим.Хората от Нанди настояват за връщането на главата на Самоей в земята на неговите предци, за да му предложат подходящо погребение, призив, широко разпространен и споделен в социалните мрежи в Кения. През 2006 г. лични вещи, принадлежали на племенния вожд, бастун и пръчка, вече бяха върнати в Кения.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А сега

    9 0 Отговор
    къде я държат?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    33 4 Отговор
    Англия- 400 години убийства, грабежи, поробване! Толкова много човешки съдби е съсипала по света тази държава. Толкова майки е разплаквала в тия години. Толкова дечица са умрели от недояждане и болести заради Старата Госпожа.
    На тия ли искате да приличаме? Те ли са ни целта към която се стремим? Това ли е нашият ориентир?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    продажниците трябва да вземат предвид и помощта и сътрудничеството на кръглите глави с турците по време на издевателствата им в източна Европа и най вече в България !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сега да

    2 0 Отговор
    вземат главата на бабата
  • 9 йхйгкк

    0 0 Отговор
    кхклхуйл