Last news in Fakti

14 Септември, 2022 12:05 1 690 6

Основнатe заплахи за човечеството

  • казахстан

Бедността и страхът от климатичните промени

Основнатe заплахи за човечеството - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Международните системи за сигурност се сриват, бедност и страх от климатични промени. Това са най-големите предизвикателства пред човечеството днес, според участниците в VII-мия Конгресът на световните и лидери на световните и традиционни религии, който се провежда в Казахстан.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оцени щетите, които пандемията нанесе на света. „Пандемичната криза засегна в по-голяма степен нововъзникващите икономики, поддържайки бедността и неравенството, увеличавайки световната инфлация. Изправени сме пред недостиг на храна. В същото време геополитическата конфронтация между най-големите световни сили се засилва, което води до повишаване на напрежението в различни части. Предишните международни системи за сигурност се сриват заради „Екстремизмът и тероризмът остават сложни проблеми и заплахи. Енергийната криза също подкопава постиженията във въглеродната неутралност. Не можем да си позволим да игнорираме тези предизвикателства“, каза Касим-Жомарт Токаев.

Президентът на Казахстан подчерта, че природните бедствия, свързани с изменението на климата, са зачестили в света през последните няколко десетилетия. Щетите от тях се оценяват на около 3 трилиона долара. Недоверието, напрежението и конфликтите се върнаха в международните отношения. „За да се преборим с предизвикателствата на нашето време, е необходимо да се върнем към диалога и сътрудничеството“, подчерта президентът.

Токаев акцентира върху факта, че глобалните проблеми не могат да бъдат решени без конструктивен диалог и взаимноизгодно сътрудничество. По думите му Казахстан винаги е подкрепял и насърчавал идеите за мир, глобална сигурност и устойчив прогрес. Тези ценности са особено важни сега, в дигиталната ера. Световните религии остават един от начините за поддържане на мира и просперитета: президентът припомни, че Коранът, Библията, Тората и много други духовни книги винаги са били наситени с идеи за хуманизъм и мир. Сега е особено необходимо да се помни за вечните ценности.

Бедността е основният риск за човечеството

Папа Франциск, който пристигна за първи път в Казахстан на държавно посещение, обърна внимание на проблема с неравенството и бедността. „Време е да оставим разговорите, които отдавна пораждаха недоверие към религията. Религията не е проблем. Тя допринася за хармоничния живот в обществото, имаме нужда от нея, за да утолим жаждата за световен мир. Пандемията демонстрира степента на неравенство на планетата. Най-големият рисков фактор за днес е бедността, която поражда насилие и алчност“, каза Папата.

Той добави, че на съвременния човек му липсва братско отношение към ближния и подчерта, че всеки човек е свещен. „Да инвестираме в образование, а не в оръжия! призова понтифексът.

Страх от климатичните промени

Върховният имам на Ал Азхар – шейх Ахмад ал-Тайеб, обърна внимание на въпроса за изменението на климата в речта си. „Човечеството днес изпитва ужас и страх поради неочаквани промени в природата и климата, които се изразяват в наводнения, горски пожари, заплаха от наводнения на градове и кални потоци, пресъхване на някои реки, смърт на голям брой живи същества, както и политическите действия, които ни сполетяха наскоро, които разтърсиха основите на глобалната икономика“, каза той.

Според върховния имам човек е виновен за тези проблеми. „Тези катастрофи са създадени от човека на цивилизацията заради неговите намерения, угодничество и невнимание към другите“, подчерта духовникът. Ахмад ал-Тайеб призова за укрепване на ценностите на всички религии.

Заплахата от ядрена катастрофа и надеждата във Всевишния

Волоколамският митрополит Антоний отбеляза: "Световната общност преминава през труден период. Има масова заплаха от ядрена катастрофа".

Ицхак Джоузеф, главен сефарадски равин на Израел, смята, че катаклизмите от последните години са укрепили вярата на човечеството, „защото всеки разбра, че той не зависи от нас, всичко зависи от Бог“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МирО

    14 2 Отговор
    Основната заплаха за човечеството е некадърни и де.б.илни управляващи ( като в ЕС, САЩ, ООН ), но ДЯДО ИВАН, ще раздаде справедливост.
  • 3 Пучо Капучо

    16 1 Отговор
    Основната, главната заплаха за човечеството, се нарича...ФАЩ - тия отдавна са фалирали и се чудят как да се измъкнат от блатото, от кредиторите и пр...Поради тази основна причина те създават хаос по света, целящ нов световен ред чунким се измъкнат от бруталните си задължения. Задллжения, каквито ние, обикновените хора не можем да си представим. Тези зад океана знаят, че кредиторите ще ги закрилят до определен момент, за да имат шанс да си възвърнат парите, но веднъж обърнат ли се срещу тях...и край с говедарията. Толкоз.
  • 4 Основната заплаха

    6 1 Отговор
    За света са най-богатите на власт - психопатите...
    Те искат сега да "съкратят" населението на планетата на максимум 500 милиона. Те да останат и още някакви трансхуманни биороботи, да им слугуват безропотно. В момента обаче най-оапсни са про100те на власт. Те прокарват този дебилен план и ще ни закопаят, ако не ги махнем от власт СЕГА ...
  • 5 Отново

    5 1 Отговор
    "Основнатe заплахи за човечеството"!?!
    Ми не! Основните заплахи са неграмотността и невежеството! Ако повече хора си даваха сметка за заобикалящия ги свят и се стремяха да знаят повече (да бъдат грамотни), то и повечето несгоди нямаше да ги има!
  • 6 Грешка!

    2 0 Отговор
    Основната заплаха е сбърканият либерален политико-социален икономически модел, който отваря широко вратите на откровени мошеници за пари и за власт!