Last news in Fakti

26 Септември, 2022 22:45 1 154 4

Пробив! Колумбия и Венецуела отново отвориха общата си граница след години на дипломатическа безизходица

  • венецуела-
  • колумбия-
  • фарк-
  • граница

Границата беше затворена за първи път през 2015 г. поради увеличаването на контрабандата на евтини стоки от Венецуела в Колумбия и съобщенията за боеве между венецуелски войници и колумбийски контрабандисти

Пробив! Колумбия и Венецуела отново отвориха общата си граница след години на дипломатическа безизходица  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колумбия и Венецуела днес отново отвориха общата си граница, след като възстановиха обтегнатите си от години дипломатически отношения, предаде ДПА.

"Това е исторически ден за страната, за региона и за Америка като цяло", заяви колумбийският президент Густаво Петро.

Първият товарен камион премина през моста "Симон Боливар" от Колумбия и влезе в съседната държава за първи път от седем години. Предстои да бъдат възобновени и пътническите полети.

Откакто на 19 юни Петро стана първият ляв президент в най-новата история на Колумбия, двете южноамерикански държави започнаха постепенно да се сближават и неотдавна те възобновиха дипломатическите си отношения.

Границата беше затворена за първи път през 2015 г. поради увеличаването на контрабандата на евтини стоки от Венецуела в Колумбия и съобщенията за боеве между венецуелски войници и колумбийски контрабандисти.

След това през 2019 г. напрежението между тях отново ескалира, когато колумбийското правителство, с помощта на САЩ, се опита да достави камиони с помощи на венецуелската опозиция, оглавявана от Хуан Гуайдо. Тогава границата беше затворена за една година.

От години насам Венецуела страда от тежка политическа и икономическа криза. Повече от шест милиона венецуелци са напуснали страната, като в момента два милиона от тях живеят в Колумбия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хехехе

    1 0 Отговор
    тия па .. това официално ли е?
    щото джунглата на границата вече е утъпкана от преминаващите камиони с кока

    Коментиран от #4

  • 3 Укра

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОКИ":

    Благодаря, че питаш ватенко. Най-просто да ти обясня. Редовната армия на рашкостан в Украйна завърши своя път и затова сега ще дойдат 300 000 нови попълнения. Този път предвидливо им дават и черен пакет за по-лесно да ги събират от бойното поле )))))) ХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХ
  • 4 уайтнойз

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "хехехе":

    зеленски помощите му минават точно от там...