Last news in Fakti

3 Август, 2023 22:40 1 465 1

Исторически мир! В Колумбия влезе в сила споразумение между властите и последната бунтовническа групировка

  • колумбия-
  • фарк-
  • густаво петро-
  • венецуела-
  • армия за национално освобождение

През 2016 г. колумбийското правителство сключи мирно споразумение с групировката ФАРК, сложило край на 50-годишен конфликт, струвал живота на около 260 000 души

Исторически мир! В Колумбия влезе в сила споразумение между властите и последната бунтовническа групировка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шестмесечно примирие между Колумбия и Армията за национално освобождение (ЕЛН) влиза в сила официално от днес като част от процес за постигане на траен мир между правителството и последната останала бунтовническа групировка в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Спирането на огъня, което беше обявено на 9 юни след преговори в кубинската столица Хавана, беше посрещнато със скептицизъм от някои колумбийци, които не вярват, че мирният процес може да сложи окончателен край на въоръжената борба на партизаните от ЕЛН срещу властите, която датира от 60-те години, нито да доведе до спиране на участието на около 5000 останали членове на групировката в наркотрафика. Ръководството на ЕЛН отрича да се занимава с наркотърговия.

Споразумението за примирие предвижда и да бъде съставен широко представителен национален комитет, който да обсъди трайното уреждане на конфликта.

Според условията на примирието се прекратяват всякакви нападения между партизаните и полицията и армията на територията на цяла Колумбия, а при напредък в мирните преговори срокът му може да бъде продължен през януари.

Миналия месец на партизаните бяха обвинени в убийството на трима служители на колумбийските органи на реда на границата с Венецуела, в отвличането на жена сержант от армията и двете ѝ малки деца и в извършването на няколко бомбени атентата.

ООН обяви, че ще разположи контингент от 68 наблюдатели, които да следят за спазването на примирието.

Колумбийският президент Густаво Петро, който встъпи в длъжност миналата година като първият в историята ляв лидер на Колумбия, даде нов импулс на усилията за постигане на мир и сключи споразумението за примирие с партизанския командир Антонио Гарсия на преговори през юни в кубинската столица.

Петро обяви, че иска да „умиротвори напълно“ Колумбия, което означава прекратяване на дейността на всички останали бунтовнически групи и наркобанди. Той се усъмни дали висшето ръководство на ЕЛН разполага с пълен контрол над по-младото поколение командири, които според него се интересуват повече от търговията с наркотици, отколкото от преследването на политически цели.

Часове преди то да влезе в сила, подкрепата си за примирието обявиха две фракции на ЕЛН - „Национален градски военен фронт“ и „Северен военен фронт“ - които казаха, че ще се подчинят на заповедта на върховния си командир Гарсия.

Лидерът на ЕЛН предупреди, че групировката си запазва правото да отговори, ако бъде нападната.

ЕЛН е основана през 60-те години от профсъюзни ръководители, студенти и свещеници, вдъхновени от Кубинската революция. Тя е известна с това, че с нея колумбийските правителства много трудно преговарят.

През 2016 г. колумбийското правителство сключи мирно споразумение с групировката ФАРК, сложило край на 50-годишен конфликт, струвал живота на около 260 000 души.

Но насилието продължи в някои изолирани селски райони на Колумбия, където действат ЕЛН, недоволни от мира групи от ФАРК и наркобанди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    2 4 Отговор
    Марксистките движения из цяла Латинска Америка са спонсорирани и създадени от КПСС с активното съдействие на БКП! Дейността им се заключава в дестабилизация на правителствата и произвеждане и износ на наркотици!