Last news in Fakti

14 Май, 2023 15:45 3 152 44

Народът срещу Мадуро! Вълна на недоволство срещу "бонусите на мизерията"

  • венецуела-
  • хуан гуайдо-
  • уго чавес-
  • николас мадуро

Чавизмът от години не спомага за увеличаване на доходите, пренебрегвайки ползите от колективното трудово договаряне и изравнявайки заплатите в държавния сектор, в който работят 2 милиона души

Народът срещу Мадуро! Вълна на недоволство срещу "бонусите на мизерията"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет долара са достатъчни, за да се купят две дузини яйца. Те се равняват на 130 боливара, а това е сумата, която режимът на венецуелския президент Николас Мадуро определи за минимална месечна заплата - една от най-ниските в света. Това постановление възпламени гнева на работниците в латиноамериканската страна, които излязоха на улицата, за да протестират въпреки сериозните репресии.

Този 1-ви май венецуелските работници се надяваха, че "работническият" им президент, както Мадуро обича да се нарича, ще увеличи заплатите. Той обаче се задоволи само да подобри бонусите за "икономическата война" и за хранителни стоки - до 70 долара, които получават работещите в администрацията и чавистите с венецуелски документ за самоличност (Carnet de la Patria - въведен от Мадуро през 2017 г. и позволяващ на притежателя си да получава социални помощи и веднъж месечно хранителни стоки на преференциална цена). Мадуро не промени минималната заплата от 5 долара, която получават почти 5 милиона души и не е коригирана от март 2022 г. на фона на скока с 500 на сто на инфлацията, съобщава испанският вестник "А Бе Се".

В последния момент той се смили над пенсионерите и добави бонус от 20 долара за икономическа война.

Протестиращите поискаха достойна заплата и осъдиха живота на прага на бедността със заплата от малко над 5 долара. Сред тях е и професорът по техническо чертане Мигел Мартинес, който твърди, че се задушава от борбата за оцеляване. Той е на 61 години, пенсиониран е след 30 години трудов стаж и е трябвало да тръгне да си търси работа. Понякога му се налага да се качва по покривите на сградите, за да помага на децата си за монтиране на телевизионни антени. "В състояние на депресия съм, не се справям. Децата ми помагат, те напуснаха страната, трябваше да се върнат и също не са в добро положение. Всичко това ме задушава", казва той пред в. "Паис".

Синдикатите осъждат тази дискриминационна политика по отношение на заплатите . Неправителствената организация "Провеа" (Provea - Венецуелска програма за образование - действие в областта на човешките права) осъди репресиите на режима на Мадуро срещу протестиращите за достойни заплати.

"Осъждаме агресията на служители от Боливарската национална полиция срещу синдикатите от Централния университет на Венецуела, протестиращи за достойни заплати и пенсии. Стига злоупотреби, исканията трябва да бъдат чути", обяви "Провеа".

Бонуси на мизерията

Коригирането на бонусите за храна и икономическа война, обявени от Мадуро вместо увеличаване на минималната заплата, бяха осъдени от браншовите организации, синдикатите и адвокатите по трудовo право.

Директорът на Института за висше синдикално обучение (Inaesin) Леон Арисменди твърди, че правителството нарушава конституцията на Венецуелската република от 1999 г., като не увеличава минималната заплата. Икономистът Леонардо Вера нарича дискриминационни тези бонуси, тъй като пенсионерите от системата за социално осигуряване не са възнаградени със "социалистическата кошница", а така нареченият бонус за икономическа война, който ще получат, ще е под 30-те долара на активните служители от държавната администрация.

Според профсъюзите изявленията и действията на Мадуро са подигравка и те готвят нови протестни действия.

Опозиционни политици от "Единна платформа" посетиха каракаския квартал Петаре, най-многолюдният в Латинска Америка, където заявиха, че обявените от Мадуро икономически мерки не са достатъчни, за да покрият никоя от основните нужди на хората "Трябва да правя пируети, за да купя дребни неща, тъй като всичко е твърде скъпо, за да мога да преживявам", твърди жител на Петаре.

Междувременно монсеньор Марио Моронта заявява в църквата, че "не може да се отрича влошаването на качеството на живот на венецуелците. Гладът властва и много семейства не ядат това, което е необходимо, за да се изхранват. Критичната бедност е нараснала и нивата не недохранване са много високи".

Епископът на Мерида напомни, че "здравето се пренебрегва по всякакъв начин - от болничните грижи до достъпа до лекарства".

Според Моронта за Мадуро е "лесно да отрича и да контраатакува с обиди, пренебрежение и заплахи". Той твърди постоянно, че става дума за икономическа война. Истината е, съществува икономическа война, но не срещу правителството или държавните институции, а срещу народа", отбелязва епископът.

Чавизмът е опростил и петролните дългове на съюзническите страни. Режимите на Уго Чавес и наследника му Николас Мадуро предпочитат тези фактури да се уреждат с институционална подкрепа и гласуване в полза на страната в международни организации.

Според Мерседес де Фрейтас от неправителствената организация "Прозрачност Венецуела" правителство е прахосало не по-малко от 70 милиарда долара за подаръци от венецуелски петрол и тези случаи се разследват в 26 страни.

Според "А Бе Се" страните, получили венецуелската "благодарност" са Куба (22,7 милиарда долара), Аржентина (8,56 милиарда долара), Еквадор (5,58 милиарда долара), Бразилия (5,25 милиарда долара), Никарагуа (4,88 милиарда долара), Доминиканска република (2,19 милиарда долара) и други.

След плахо възстановяване и прогнози за подобрение на икономиката миналата година Венецуела отново се доближава до сценарий на хиперинфлация. Икономиката на страната се е свила през първото тримесечие, а потреблението се е понижило значително. Чавизмът от години не спомага за увеличаване на заплатите, пренебрегвайки ползите от колективното трудово договаряне и изравнявайки заплатите в държавния сектор, в който работят 2 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    42 17 Отговор
    На запада пак почна да му се привижда петрол без пари и поредната цветна революция. Ама вече не е този запад, който беше. Вече не го взимат много на сериозно.
  • 2 Българин

    45 16 Отговор
    Режим е форма на управление, характерна за страни изобилстващи на природни ресурси, чийто управление не е под контрола на САЩ и/ или управникът им не е марионетка на САЩ.
  • 3 Пут-ле-раст

    15 24 Отговор
    СОРОС Е ВИНОВЕН. ТОЙ ГИ НАСЪСКВА. Те живеят там много добре, не вярвайте на западната преса. Хау!!! Аз казах.
  • 4 арлингтън

    27 8 Отговор
    В България Пет долара не са достатъчни, за да си купиш две дузини яйца.

    Коментиран от #33

  • 5 мдаа

    24 26 Отговор
    Хората във Венецуела нямат пари и храна... а pусоробите си плямпат опорките... Няма по- жaлко същество от pусороба.

    Коментиран от #14, #19, #21

  • 6 ХАХАХА

    35 13 Отговор
    Ееее в България 10 яйца неукрайнски XXL размер са също приблизително 5 долара така ,че преди да правите такова сравнение малко мислете. Сега ФАЩ а ще налива пари за някоя революциика щото тя Венецуела ако не друго богатства от природни ресурси има,а ФАЩ а всички природни ресурси ги смята за свои. МРАЗЯ ФАЩ а БЕЗПЛАТНО!

    Коментиран от #13

  • 7 трясъ

    7 4 Отговор
    Цветна бременност беше тая реваполюция.
  • 8 шуримури

    3 0 Отговор
    техническо чертане учихме по Машини и Апарати едно време в института
  • 9 влък

    5 0 Отговор
    Цвай дузинен са 24 яйцъ.
  • 10 Мемфис

    18 27 Отговор
    Това което искат нашите мадуристи- КОПЕЙКИНОВЦИ да излезем о ЕС и НАТО предвещава живот подобен на нещастният венецуелски народ, подлъган навремето от руският памперс ЧАВЕС!
    Ей хора, вразумете се до като е време! Тъпият руски планктон го чака съвсем скоро участта на Куба и Венецуела!!!
    Имах позната, която преди 30 години е живяла във Венецуела и ми е разказвала за страхотният богат и безгрижен живот в Каракас. Същото е било и в Куба!
    Вижте до къде ги докараха руснаците, до ПЕТ ДОЛАРА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА!!!! М И С Л Е Т Е!!!
  • 11 Хахахаха

    20 20 Отговор
    Не мога да разбера, защо във Венецуела е такава криза? Те все пак са приятели на Русия, а всички приятели на Русия са добре! Така поне съм чел тук по форума, в коментарите! Хахахаха.

    Коментиран от #17

  • 12 Петрол Мадуров

    21 14 Отговор
    Най-близката до САЩ държава притежаваща тежък петрол(като руския), от който се произвежда дизел е Венецуела. Венецуела е под демократични санкции.
    След фалитът на САЩ другия месец, нещата ще се регулират в целия свят!

    Коментиран от #15

  • 13 Последния Софиянец

    16 18 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Казваш, "МРАЗЯ ФАЩ а Безплатно!"
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение САЩ и колективния Запад, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "САЩ са пред гражданска война", "долара се срива", "Европа ще е на студено и няма да се къпе" и други беди, които наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника
    е разбираема. Но реалността е съвсем различна!

    Коментиран от #29, #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедушка Мудак

    18 9 Отговор

    До коментар #12 от "Петрол Мадуров":

    И дядо ти и баща ти мечтаеха за краха на американският империализъм. Мечтай и ти! Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му!

    Коментиран от #43

  • 16 Редник

    14 4 Отговор
    Порових се в Интернет и установих, че от 2022 мин. раб. заплата е 26 долара. Не че е много, но някой яко лъже. И при нас помня подобни заплати през 90-те.

    Коментиран от #27, #36

  • 17 Карликово те зове

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    май и невдяваш само с четене не става.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Коко

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "мдаа":

    Да си роден глупав е по голямо, но няма как да го разбереш!
  • 20 Спецназ

    19 10 Отговор
    Докато си смятат покупателната възможност в US $, винаги ще са най-бедните, защото това е най- репресираната икономически страна от САЩ. Помним какво ни причиниха същите тия 1997-ма и се спасихме точно след борд към марката и по-късно към еврото, иначе и тука ни направиха 5 доларови.

    САЩ са царе на такива сценарии,

    независимо от цената и производителността на труда.

    Направо са факири, като искат да съсипят и разграбят Държава по мекия начин.

    Коментиран от #32

  • 21 Българин

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "мдаа":

    А знаеш ли защо нямат ве умен? Можеш ли да познаеш кой ги санкционира незаконно и им налага емжарго, обричайки цял народ на глад и мизерия само защото искат да си търгуват ТЕСУРСЪТ НАРЕЧЕН ПЕТРОЛ свободно?
  • 22 Дългият

    16 12 Отговор
    Кажете ми къде прогресира този измислен строй....социалистическо комунистически....къде...

    Коментиран от #35

  • 23 Сър Пичук

    15 10 Отговор
    Копейкин иска да ни изкара от ЕС и да ни направи като Венецуела.
  • 24 Татко Барва

    9 6 Отговор
    Да очакваме ли пак Гуайдо, американският самозванец да изпълзи
  • 25 мдда

    12 5 Отговор
    Нали искахте кукунизъмче... шумкари недни??

    Коментиран от #40

  • 26 Реалист

    9 13 Отговор
    И Северна Корея умират от глад от 30 г според пропаганда, а Северна Корея вече е 40 милиона население

    Коментиран от #28

  • 27 ГРУЮ

    11 9 Отговор

    До коментар #16 от "Редник":

    Никой не лъже. Била е 26 долара сега е 5, хипериинфлация от 500% за 2022 срив на боливара. Добре се развиват под руско влияние. А русогъзоблизците тук много бързо забравиха мизерията у нав в началото на 90-те.
  • 28 ГРУЮ

    14 6 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Добре бе, като лъжете не ви ли минава прес русата главица мисълта че е лесно проверимо. Та не са 40млн. корейците, а 25млн. Туй да лъжеш безсрамно си запазена марка на руслямопитеците.
  • 29 ХАХАХА

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Аз съм на достатъчно години ,за да мога за 34 години да ги намразя безплатно и тази опорка ,че загубеняците мразят ФАЩ се изтърка. И аз и децата ми сме що годе проспериращи, за да ги мразя затова ,че нещо съм загубил материално. Истината е ,че за 34 години превърнаха, те и наколенките български ,много българи в русофили и сега има повече такива отколкото по времето на соца.
  • 30 Как мизерия бе

    7 6 Отговор
    Това е стар руски съюзник член на брикс и какво ли още не, също така една от най богатите на петрол страни и всякакви други ресурси
  • 31 Прокопий

    13 4 Отговор
    Комунизъм в действие - да имаш едни от най-големите петролни запаси и да мизератваш с две дузини яйца на месец!

    Ура, дрОгари, напред към светлото бъдеще!!!

    🤣🤣🤣🤣😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆🤣🤣🤣🤣
  • 32 Манипулация

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Спецназ":

    Манипулации, лъжи, които може би минават при 20-годишните. Галопиращата инфлация, после хиперинфлация, цените растяха с часове, заплатите станаха 5-6 долара, а пенсиите 3$, както сега във Венецуела, стоките изчезнаха и България стигна до национална катастрофа в резултат на управлението на БСП и по-конкретно правителството на Жан Виденов и вицепремиер и икономически министър Румен Гечев. Същият Румен Гечев, който и днес е съветник на Нинова и дава акъл и "експертни" оценки от телевизионните студиа.

    Коментиран от #34

  • 33 Прокопий

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "арлингтън":

    Първо, не е вярно, на промоция са по 0.36 лв. броя, по 1.8 долар = под 5 долара. И второ, вата вмирисана, минималната работна заплата тук не е 5 долара, а около 430 USD. Нефелни pycopoбета и да смятате не умеете! 😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #38

  • 34 За това ,трябва да

    8 7 Отговор

    До коментар #32 от "Манипулация":

    Благодарим на чичо Сам ,а не на Жан Виденов, който не искаше да им играе по свирката и когото свалиха предизвиквайки инфлация и липса на стоки. Знаем номерата на "загрижените " за просперитета на държави мнооого далече от границите им.

    Коментиран от #37

  • 35 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дългият":

    Как къде...в Северна Корея...в Куба...във Венецуела...
  • 36 Койчо от Конаре

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Редник":

    И живеете много добре, нали?
    А бе от къде ви намират такива капацитети.....
  • 37 Манипулация

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "За това ,трябва да":

    Ти от Румен Гечев ли си или Валентин Вацев??! Тогава те разбирам ;) Явно си много компетентен и грамотен икономически, затова обясни ни по какъв точно механизъм САЩ са предизвикали инфлацията тогава и са ни скрили стоките. Но не с общи приказки и клишета.
  • 38 Баро

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Прокопий":

    По 0.36 лв. са яйцата с почти изтекъл срок на годност, но либерастка м ъ р ш а като теб, обича да яде м ъ р ш а !😂😂😂🤑🤑🤑
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Димитър

    6 1 Отговор
    Президента Мадуро е под контрола на Куба и Русия. А двете страни са тоталитарни и източват най богатата на петрол държава Венецуела. Тоталитарните режими са крадливи и не дават отчет пред никого. Точно за това и социалиста комунист Мадуро е изключително некадърен и крадлив,а самия той беше шофьор на Уго Чавес другия комунист диктатор и бивш президент. Но така е навсякъде където управляват комунисти диктатори. Висока престъпност, централна икономика и некадърни и крадливо управление и бедни народи.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тон

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дедушка Мудак":

    Този ден наближава
  • 44 Много хубав

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Димитър":

    Коментар, наистина ми харвса. Обаче най-лошото е, че ЕС управляван от тази ЕК започва удивително много да заприлича именно на тези описани от теб режими