Last news in Fakti

15 Юли, 2013 13:39 1 336 0

САЩ се надигна срещу оправдателната присъда на Цимерман

  • съд-
  • сащ-
  • расизъм-
  • джордж цимерман-
  • процес
САЩ се надигна срещу оправдателната присъда на Цимерман - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Колко един процес за убийството на цветнокож може да раздели Америка? Това стана ясно веднага след като присъдата на Джордж Цимерман бе произнесена, пише Си Ен Ен.

Хиляди демонстранти в САЩ излязоха по улиците в неделя и рано в понеделник сутрин, за да протестират срещу оправдателната присъда на Джордж Цимерман, който простреля смъртоносно 17-годишния чернокож младеж Трейвън Мартин през 2012 г..

Между 1000 и 2000 души взеха участие в протестната демонстрация в шествие между Юниън скуеър и Таймс скуеър в Ню Йорк.

"Това е демокрацията", скандираха те.

В Бостън около 500 демонстранти проведоха акция в Роксбъри. Митинги се проведоха още в Сан Франциско, Чикаго, Денвър, Балтимор, Детройт, Сакраменто и Сан Диего.

„Чувстваме, че ако не спрем ще изпаднем в беда. Чернокожите ще станат легална цел за стрелба и ние трябва да се противопоставим на полицията”, заявиха демонстранти.

Във Флорида, само на няколко метра от сградата на съда, където журито оправда Цимерман, демонстрантите обещаха, че тяхната борба не е приключила.

"Национален протест трябва да поиска справедливост", протестиращите скандираха във Флорида.

Докато по-голямата част от протестите в страната бяха мирни, в някои части на Лос Анджелис атмосферата бе напрегната. Някои протестиращи хвърляха батерии, камъни и парчета от бетонната настилка към полицията.

"Полицията на Ел Ей се надява на най-доброто и се готви за най-лошото", каза говорителят на полицията в неделя вечер и добави: "Надяваме се, всеки може да упражни правото си на Първа поправка за свобода на словото, а след това ще се уморят и ще се приберат вкъщи."

Много от протестите, включително тези в Ню Йорк и Лос Анджелис, привлякоха демонстранти от различни раси и етноси. Много от тях изразиха убеждението, че смъртта на Мартин е продиктувана от расизъм и че оправдателна присъда Цимерман е несправедлива.

"Само животът на белите е защитена в Америка", скандираше един от протестиращите във Вашингтон.

Други скандираха "Няма справедливост, няма мир" и "Трейвън е бил убит", докато маршируваха.

Някои демонстранти продължиха протестите си в понеделник сутринта като най-малко девет души са били арестувани, казаха от полицията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА