Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 10:21 714 3

САЩ и Филипините със съвместни военни учения

  • сащ-
  • филипини-
  • учения-
  • военни-
  • кризи

Ученията, които са ежегодни, са едни от най-големите досега между САЩ и Филипините от идването на власт на новия филипински президент Фердинанд Маркос-младши

САЩ и Филипините със съвместни военни учения - 1
Източник: БГНЕС

Над 2500 американски и филипински морски пехотинци участват в съвместни военни учения за по-добра реакция при внезапно възникване на кризи в региона, очертал се като зона на засилено противопоставяне заради териториалните спорове в Южнокитайско море и напрежението около Тайван, предаде Асошиейтед прес.

Ученията, които са ежегодни, са едни от най-големите досега между САЩ и Филипините от идването на власт на новия филипински президент Фердинанд Маркос-младши. Предшественикът му Родридо Дутерте беше изявен критик на политиката на сигурност на Вашингтон и се въздържаше от съвместни учения с американските войски, които биха подразнили Китай, предаде БТА.

САЩ и Филипините са дългогодишни съюзници и имат договор за военна взаимопомощ.

В ученията "Камандаг" (съкращение от "Сътрудничество на морските воини" на езика филипино) участват 1900 американски морски пехотинци и над 600 филипински военнослужещи, също главно морски пехотинци. Според съобщенията на двете страни на тях ще се отработват десантни и специални операции. До 14 октомври ще има и бойни стрелби с участието на американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" и свръхзвукови изтребители.

Ученията се провеждат в западната провинция Палаван, която граничи с Южнокитайско море, и в северната част на страната, до Лусонския проток, разделящ Филипините от Тайван.

Маневрите на Филипините се провеждат едновременно с тези на остров Хокайдо в Япония, между американската морска пехота и японската армия, в които участват около 3000 военнослужещи от двете страни, съобщиха военни представители от САЩ. Двете учения имат за цел да повишат отбранителния капацитет на съюзите на Вашингтон с Манила и Токио, както и оперативната съвместимост между армиите им.

През юли американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Китай да спазва решението на международния арбитражен съд от 2016 г., което обяви за нищожни огромните териториални претенции на Пекин в Южнокитайско море и предупреди, че Вашингтон е длъжен да защитава Филипините съгласно американско-филипинския Договор за взаимна отбрана от 1951 г., в случай че филипински сили, съдове или самолети бъдат нападнати в спорни води. Китай не приема решението на международния съд и отказва да се съобразява с него.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САЩ

    3 0 Отговор
    Новите оръжия на сащ са за китай не за Слаба русия
  • 3 САЩ

    0 2 Отговор
    САЩ и България трябва да подпишат същия договор като Филипините за военно сътрудничество и защита на САЩ на България в случай че български военни се атакуват в спорни води или териториално