Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 11:53 1 320 4

Масови протести в Куба

  • куба-
  • протести-
  • ураган-
  • щети-
  • насилие

Кубинският президент Мигел Диас-Канел предупреди населението, че "контрареволюционно" поведение като блокирането на улици ще бъде наказвано

Масови протести в Куба - 1
Източник: БГНЕС

Жителите на Хавана и други големи градове в Куба продължават да демонстрират срещу властта и действията ѝ за справяне с щетите от преминаването на урагана Иън. Силите за сигурност пребиха и арестуваха част от протестиращите, предаде ДПА.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел предупреди населението, че "контрареволюционно" поведение като блокирането на улици ще бъде наказвано.

Откакто бурята връхлетя най-западната част на острова, жителите на столицата и други градове излизат на протестни шествия по улиците, удрят по тигани и тенджери в знак на протест, препречват улици и искат властите да възстановят елементарни битови услуги като електро- и водоснабдяването. На 27 септември Иън повреди и без това намиращата се в недобро състояние електропреносна мрежа и остави целия остров на тъмно.

Много от демонстрантите протестират и с искане за политически свободи и скандират "Свобода".

В неделя Диас-Канел наруши мълчанието си за положението и нарече протестите "непочтени" и "незаконни" при посещение в западната провинция Пинар дел Рио, където трима души загинаха, а други останаха без дом в резултат на урагана.

"За съжаление, има група хора, които по много вулгарен и бих казал, непочтен начин, без значение на проблемите, които имат, отправят искания от позицията на тотално неразбиране на нещата, предизвиквайки и обиждайки същите тези хора, които са призвани да решат проблемите им", каза президентът.

"Не можем да позволим това. Подобен род демонстрации са незаконни", добави Диас-Канел, след което нарече действията на протестиращите "контрареволюционни" и отправи твърдения, че демонстрантите са финансирани отвън.

Той предупреди, че върху тези, които извършват "вандализъм" като блокират улици и хвърлят камъни, "ще се стовари законът с цялата си строгост".

След като в четвъртък и петък вечерта властите прекъснаха достъпа до интернет, през уикенда започнаха да се появяват кадри със сцени на репресии. Видеозаписите показват как хора, които според очевидци са военнослужещи и цивилни служители на министерството на вътрешните работи, въоръжени с палки, заплашват демонстранти и арестуват част от тях по време на протест в Плая, провинция Хавана.

Независимото кубинско издание "14ymedio" също съобщава, че военнослужещи и цивилни служители на полицията и Държавна сигурност бият и арестуват мирни демонстранти в хаванския квартал "Ел Водадо", които в събота вечерта блокирали основния булевард "Линеа" и скандирали възгласи за свобода.

"Justicia 11J", организация, която следи задържанията на активисти в Куба, заяви, че е потвърдила най-малко 20 ареста при демонстрации в събота вечер в Хавана и Баракоа, град в източната провинция Гуантанамо. Един от задържаните в "Ел Ведадо" е получил медицинска помощ в близка болница, след което е прехвърлен в място за задържане, написа организацията в Туитър.

Вчера американското посолство в Хавана призова кубинските власти "да зачитат правото на кубинския народ да протестира без репресии и арести и да позволят неограничен достъп до интернет".

"Изразяваме солидарност с кубинците, засегнати от урагана Иън и изразяващи позицията си с мирни протести", написа дипломатическата мисия на испански в Туитър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тия нали

    7 0 Отговор
    Са приятели с руснаците?
  • 3 Куба Си ,Орки Но !

    2 1 Отговор
    Глория Естефан.
  • 4 Роза

    3 1 Отговор
    Няма го отдавна Фидел и Куба се променя!