Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 11:53 872 3

Великолепен завършек на лятото за авиокомпаниите

  • канада-
  • въздушен транспорт-
  • асоциация-
  • полети-
  • авиокомпании

Това съобщи в комюнике Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA)

Великолепен завършек на лятото за авиокомпаниите - 1
Източник: БГНЕС

Лятото, което е пиков сезон за въздушните превози, е завършило по "великолепен начин" тази година, като растежът на търсенето е позволил през август да се възстанови близо три четвърти от трафика на пътници спрямо същия месец на миналата година. Това съобщи в комюнике Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Франс прес.

Световният трафик, изразен в приходи от пътникокилометри (RPK – един от референтните индекси за сектора), е достигнал през август 73,7 на сто от месечното равнище преди кризата, уточни асоциацията на авиокомпаниите, предаде БТА.

Налице е лек спад спрямо юли, когато секторът е възстановил 74,6 на сто от приходите от пътникокилометри отпреди три години, преди пандемията от КОВИД-19 да опустоши сектора.

На годишна основа трафикът е скочил с 67,7 на сто, изрази задоволството си МАВТ, за която "пиковият летен сезон на пътуванията е завършил великолепно в Северното полукълбо".

Тази положителна динамика се дължи в най-голяма степен на мащабното възстановяване на международните полети, като приходите от пътникокилометри са се увеличили със 115,6 на сто на годишна основа, за да достигнат 67,4 на сто от равнището през 2019 г.

Този индекс все още е по-нисък заради ограниченията в Азия, най-вече в Китай, наложени, за да се спре нарастването на броя на заразените от КОВИД-19. "Вдигането или смекчаването на ограниченията за пътувания за някои ключови дестинации в Азия, сред които и Япония, със сигурност ще ускорят възстановяването в Азия", заяви генералният директор на МАВТ Уили Уолш, цитиран в комюникето.

Вътрешните връзки са достигнали през август 85,4 на сто от приходите от пътникокилометри от 2019 г. Възстановили се най-бързо след вдигането на здравните ограничения, те са регистрирали растеж от само 26,5 на сто на годишна основа.

"Като се има предвид икономическата несигурност, търсенето на въздушен транспорт е отчело добър растеж", обобщи шефът на МАВТ, която обединява 290 авиокомпании, осъществяващи 83 на сто от световния трафик.

На годишното си общо събрание през юни МАВТ прогнозира, че средно авиокомпаниите в световен план отново ще генерират печалба през 2023 г., а през 2024 г. ще се върнат към равнището на пътникопотока отпреди кризата. Заради пандемията те са загубили 60 на сто от клиентите си през 2020 г., а през 2021 г. са възстановили един от двама пътници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карлуково

    0 0 Отговор
    Последно десет, щото СЗО отваря ковид сезона!
  • 2 ...

    3 0 Отговор
    Па аз все си мислих че западния свят брои центовете, студува и гладува, па те се скъсали от курорти.
  • 3 русофил

    1 0 Отговор
    Най висока цена , за най късо разстояние за самолетен билет,световен рекорд от как авиацията съществува е платена от руснак, сумата е 15 000 долара,а разстоянието е Москва - Анталия. ...след като Путин обяви мобилизация
Новини по държави: