Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 20:52 1 773 6

Meta предупреждава: Кражба на пароли грози един милион потребители на Facebook

  • фейсбук-
  • мета-
  • киберсигурност

Според екипа по сигурността приложенията често изискват от хората да влязат с информацията от профила си във Facebook, за да използват обещаните функции, като при въвеждането им открадват потребителски имена и пароли

Meta предупреждава: Кражба на пароли грози един милион потребители на Facebook - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Meta предупреди един милион потребители на Facebook, че са изложени на привидно безобидни приложения за смартфони, предназначени за кражба на паролите им за социалната мрежа, съобщава "Франс прес".

Досега за тази година Meta е идентифицирала над 400 "злонамерени" приложения, пригодени за смартфони със софтуер на Apple или Android и достъпни в магазините за приложения на Apple и Google.

Директорът на отдела за борба със заплахите Дейвид Агранович обясни, че въпросните приложения са включени в Google Play Store и Apple App Store и са маскирани като редактори на снимки, игри, VPN услуги, бизнес приложения и други помощни програми, за да подлъжат хората да ги изтеглят

Според екипа по сигурността на Meta приложенията често изискват от хората да влязат с информацията от профила си във Facebook, за да използват обещаните функции, като при въвеждането им открадват потребителски имена и пароли.

Агранович посочи, че приложенията се опитват да подмамят хората да въведат информацията си за вход по начин, който позволява на хакерите да получат достъп до профилите им. Той допълни, че един милион потребители ще бъдат уведомени, че може да са изложени на тези приложения, но подчерта, че това не означава, че те са били компрометирани.

Над 40% от изброените приложения на Мета са свързани с начини за редактиране или манипулиране на изображения, а някои от тях са толкова прости на пръв поглед, колкото използването на смартфоните, като фенерчета.

Имаме усещането, че този тип разработчици на злонамерени приложения се опитват да се насочат към множество услуги, отбеляза Агранович и уточни, че създателите на приложения вероятно търсят пароли не само за акаунти във Facebook.

Целта явно е сравнително произволна - да накарат хората да изтеглят приложенията по целия свят в опит да получат достъп до възможно най-много данни за вход, обясни той.

Meta съобщава, че е споделила установеното с Apple и Google, които контролират какво се предлага в съответните им магазини за приложения и предложенията за проверка на всеки от тях.

Google уверява, че повечето от приложенията, за които е предупредила Meta, вече са премахнати от магазина Play чрез нейните собствени системи за проверка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданинът

    0 3 Отговор
    В момента няма фейсбук и ютуб.
  • 2 Хитър Петър

    2 0 Отговор
    И сто чорбаджии не могат взе на босия цървулите.
  • 3 Механик

    5 0 Отговор
    Мен не ме грози кражба на парола. Аз си нямам МЕТА и все някак ще преживея без такава .
  • 4 Чудно!

    3 0 Отговор
    Е, какво предупреждавате? Защитете ги.
  • 5 Клюкарника

    2 0 Отговор
    сега ще стане още по голям клюкарник!
  • 6 Мнение

    2 0 Отговор
    Ееее как сега ще се борят със свръхнаселението?Нали трябваше до 2050-та да въведат в метавселената "мета" деца...ще вземат да ги откраднат хаха.
    По-добре излезте навън,стига с тея компютри и мета измислици,за да решите демографската криза.Пеканов каза,че имало;).Действайте:).