Last news in Fakti

22 Май, 2023 15:09 1 695 10

Рекордна санкция! ЕС глоби Meta с 1,2 млрд. евро

  • мета-
  • фейсбук-
  • марк зукърбърг

Meta е нарушила Общия регламент за защита на данните с прехвърлянето на голям брой лични данни на европейски потребители на Facebook в САЩ, без да ги защити достатъчно от практиките на Вашингтон за наблюдение на данни

Рекордна санкция! ЕС глоби Meta с 1,2 млрд. евро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На американския технологичен гигант Meta беше наложена рекордна глоба в размер на 1,2 милиарда евро за неспазване на правилата за поверителност на ЕС, съобщава "Политико".

Базираната в Ирландия Комисия за защита на личните данни обяви, че Meta е нарушила Общия регламент за защита на данните (GDPR) с прехвърлянето на голям брой лични данни на европейски потребители на Facebook в Съединените щати, без да ги защити достатъчно от практиките на Вашингтон за наблюдение на данни.

Това е най-голямата глоба, наложена съгласно водещия закон за поверителността на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС. Мярката идва в навечерието на петата годишнина от влизането в сила на закона на 25 май.

По-рано Amazon беше глобен със 746 милиона евро от Люксембург, а през последните две години ирландският регулатор наложи четири глоби срещу платформите на Meta - Facebook, Instagram и WhatsApp, на стойност между 405 милиона и 225 милиона евро.

Комисията посочи, че използването от страна на Meta на правен инструмент, известен като стандартни договорни клаузи (SCC) за предаването на лични данни на САЩ, "не адресира рисковете за основните права и свободи" на европейските потребители на Facebook, издигнати с историческо решение на Върховният съд на ЕС.

През 2020 г. Съдът на ЕС отмени споразумението за трансфер на данни между САЩ и ЕС, известно като Privacy Shield, заради опасения във връзка с практиките за наблюдение на разузнавателните служби на САЩ. В същото решение Върховният съд на ЕС също затегна изискванията за използване на стандартните договорни клаузи - друг правен инструмент, широко използван от компаниите за прехвърляне на лични данни към САЩ.

Meta - както и други международни компании - продължиха да разчитат на правния инструмент, тъй като европейските и американските служители искаха да постигнат ново споразумение за трансфер на данни, а американския ттехнологичен гигант му не разполагаше с други правни механизми за прехвърляне на лични данни.

ЕС и САЩ финализират ново споразумение за трансфер на данни. То може да е готово най-рано през юли и най-късно през октомври. Meta има срок до 12 октомври да спре да разчита на стандартните договорни клаузи за своите трансфери.

По-рано американският технологичен гигант предупреди, че ако бъде принуден да спре да използва SCC без подходящо алтернативно споразумение, може да закрие услуги като Facebook и Instagram в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    6 1 Отговор
    Дзуки изяде шпека.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    ухапала ги е бълха
  • 3 Именно

    11 1 Отговор
    Малко им е!
  • 4 Новичок

    7 1 Отговор
    Все едно да глобиш Бойко, с една от пачките.
  • 5 еалиста

    11 0 Отговор
    Оръжие, милиарди, 50 държави агресори помагат на украинските фашисти и с цялата си наглост отричат , че НАТО и Полша не воюват срещу руснаците! Санкциите вече надминаха стотиците, да се говори за правата на човека в Китай е поредната глупост, като сме свидетели на жестокостите във Франция, Италия, Германия, България срещу протестиращите миролюбиви хора и тези които защитават правата си за достоен живот е НАГЛОСТ от страна на западните и наши послушковци журналисти!
  • 6 шааа

    9 0 Отговор
    "По-рано американският технологичен гигант предупреди, че ако бъде принуден да спре да използва SCC без подходящо алтернативно споразумение, може да закрие услуги като Facebook и Instagram в Европа."

    Закривай.
  • 7 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор
    Ей това е глоба, а Путин не е смее да си глоби кукловодите оттатък океана. А Русия някакви смешни глоби слага $10 000, $20 000.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Панчаревската кметица

    4 0 Отговор
    всяка кифла публикува снимка от всяка тоалетна дето се е изхождала
    после друг и бил виновен
  • 10 Сандо

    0 0 Отговор
    Да отива да работи в Русия.Там глобите са такива,че може всеки час да бъдат глобявани,без да ги усетят.
Новини по държави: