Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2022 11:25 1 522 8

Руски граждански самолети превозват мобилизирани до затворени летища

  • мобилизация-
  • руски самолети-
  • крим-
  • симферопол-
  • руска авиация-
  • южна русия-
  • ростов-на-дон

Самолети на руски авиокомпании продължават да летят до летища в южните градове на страната, които са затворени за полети заради войната в Украйна

Руски граждански самолети превозват мобилизирани до затворени летища - 1
Снимка: Shutterstock

Самолети на руски авиокомпании продължават да летят до летища в южните градове на страната, които са затворени за полети заради войната в Украйна. Регионалните медии пишат за транспортиране на мобилизирани със самолети, а експерти предупреждават, че подобни полети могат да бъдат опасни, анализира Руската служба на Би Би Си

На 7 октомври Федералната агенция за въздушен транспорт отново удължи ограниченията за полети до руските летища в Южна и Централна Русия - сега до 16 октомври. Тази забрана е в сила от началото на войната в Украйна и редовно се удължава - тя е свързана преди всичко с безопасността на полетите.

Още новини от Украйна

"На руските авиокомпании се препоръчва да организират превоз на пътници по алтернативни маршрути", препоръчва Агенцията.

Забраната донесе много проблеми през лятото на бизнеса в южните райони. Например, анексираният от Русия Крим не беше достъпен по въздух, което беше удар за туристическата индустрия, която остава източник на доходи за много кримчани.

Въпреки това поне от края на септември самолетите на руските граждански авиокомпании - заедно със самолетите на Специалния летателен отряд (СЛО) "Россия" и на Министерството на на отбраната на Русия летят до затвореното летище "Платов" в Ростов на Дон и, вероятно, до Симферопол в Крим.

Съобщения за подобни полети започнаха да се появяват около седмица след обявената в Русия частична мобилизация.

"Русия спря полетите над южните райони и до Крим неслучайно, защото има определени изисквания за безопасност на полетите на гражданската авиация", отбелязва военният наблюдател Юрий Федоров. Ако сравним полетите до Ростов на Дон и Симферопол, последните са по-опасни, добавя експертът.

В средата на август беше съобщено за експлозии на военното летище Белбек, което се намира близо до Севастопол в анексирания Крим. Тогава в една от версиите причината за инцидента беше споменат дрон.

Къде отиват тези самолети?

С помощта на услугата Flightradar Би Би Си откри най-малко пет полета, една от дестинациите на които беше затвореното летище "Платов" в Ростов на Дон. Според уебсайта летището "временно не приема или изпраща самолети до второ нареждане".

Въпреки това полетите до там могат да бъдат намерени в историята на полетите. И така, на 30 септември самолет "Еърбъс" A320 на "Уралски авиолинии" излетя от "Платов" до летище Колцово (Екатеринбург) и обратно. На 3 октомври същият самолет на същата компания излита от "Платов" към Урал - но записаната следа на самолета прекъсва над Свердловска област при подхода към столицата на региона - Екатеринбург.

Фактът, че Flightradar не показва пълния запис на полета на самолета, може да означава, че екипажът на самолета е изключил транспондера. Това не означава, че самолетът лети без навигация: екипажът все още има други инструменти, за да следи полета.

До официално затвореното летище лети и авиокомпанията iFly. Самолетът на тази чартърна компания летя от Волгоград до Ростов на Дон на 2 октомври, а на 10 октомври - от Ростов на Дон до Чита. Тази компания е специализирана в полети до курортни дестинации, например нейните самолети летят до египетските летища Шарм ел-Шейх и Хургада.

Можете да намерите много полети, чиито записи завършват над Волгоградска област - те може да се отправят към Ростов на Дон, но е трудно да се докаже това. По-специално, "Аерофлот" има такива полети.

Трасето на няколко полета на "Ямал", изпълнявани със "Сухой Суперджет" в края на септември и началото на октомври, завършват над Черно море южно от Керч по линията между Туапсе и Ялта.

SOTA писа, че Yamal може да извършва полети до Симферопол в анексирания Крим.

Федералната агенция за въздушен транспорт, летище "Платов", "Аерофлот", "Ямал" и iFly не отговориха на запитването на Би Би Си, "Уралски авиолинии" отказаха коментар. Авиационните канали в "Телеграм" и регионалните медии първи обърнаха внимание на тези полети.

Екатеринбургските медии предполагат, че могат да транспортират мобилизирани. Според източници на екатеринбургския портал Е1 за извозването на мобилизираните от Колцово се използват както военни, така и граждански самолети.

Това се доказва косвено от снимки от страницата на ВКонтакте на един от мобилизираните от Каменск-Уралски (според Е1 името му е Иван Птицин).

На 28 септември той публикува снимки, направени в самолета с други мобилизирани. Снимките показват интериор, подобен на салона на самолет на "Уралски авиолинии". Шест дни по-късно той написа, че се намира в "бившата територия на Украйна".

Едно от видеата с конфликт между мобилизирани показва и вътрешността на самолета - в случая на авиокомпания "Якутия". Би Би Си не успя да намери полети от тази авиокомпания до затворени летища. Няколко полета са практически невидими в услугите за проследяване - с изключение на малък участък от маршрута.

Такива полети са обичайна практика, отбелязва Павел Лузин, гост-сътрудник на, Fletcher School (САЩ).

"Трябва бързо да прехвърлите няколко десетки хиляди хора на фронта. Няма достатъчно военнотранпортни самолети за това, разбира се. Отнема много време с влак и хората могат да избягат от влака", експертът казва.

Защо в Ростов?

В Ростовска област има няколко военни учебни центъра, където могат да се обучават мобилизираните, както и учебни центрове, които се използват от частната военна компания "Вагнер", казва военният наблюдател Юрий Фьодоров.

По-специално, мобилизираните от Якутия са били обучавани в Ростовска област, съобщава каналът в "Телеграм" Yakutia.Opershtab, цитирайки член на регионалната обществена камара.

Освен това летището на Ростов на Дон може да бъде точката на прехвърляне към Луганска област - там пристигат мобилизираните, съобщиха официално от руското министерство на отбраната.

Както отбелязва Юрий Федоров, такива самолети могат да превозват както мобилизирани, така и военни товари.

От Ростов на Дон през пробития коридор Донецк-Мелитопол и по-нататък до Нова Каховка се снабдява по-специално руската военна групировка в Крим и в окупираните територии на Запорожие и Херсонска област. Друг маршрут е въздушният транспорт, главно през летищата Симферопол и Белбек в Крим.

Дори и това да са товарни полети, най-вероятно самолетите се управляват от цивилни пилоти. Няма преки доказателства за това. Но военните пилоти не могат да управляват граждански самолети (като "Еърбъс" 320) - те нямат необходимите разрешителни и умения, обяснява командирът на "Еърбъс" 320 Андрей Литвинов.

Законни ли са тези полети?

Самолетите, които летят в такива забранени за полети зони, вероятно превозват мобилизирани граждани или летят за нуждите на военните и силови структури, каза адвокат, пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност.

Летищата се затварят, когато има риск от лоши метеорологични условия или инциденти. В такива ситуации гражданските превозвачи не могат да извършват редовни полети там, а обикновените чартърни полети не могат да кацат там.

Условията за използване на летища и самолети за нуждите на армията обаче се създават от закона за мобилизацията - в член 13 за "военнотранспортно задължение". Предполага се, че летища, пристанища, бензиностанции и други организации (например авиокомпании) трябва да осигуряват транспорт за въоръжените сили, както и други военни формирования. Същият член приема, че държавата възстановява загубите от използването на транспорта.

Според закона ФСБ и други органи също имат специални правомощия за използване на транспортни средства.

За такива полети, които все пак по същество чартърни, са необходими отделни одобрения от Федералната агенция за въздушен транспорт, органите за контрол на полетите и други органи на Руската федерация, отбелязва юристът.

Юрий Федоров не е сигурен доколко такива полети са законни. Но те, според него, могат да станат съществуваща практика.

Някои от самолетите, които извършват тези операции, са собственост на чуждестранни лизингодатели съгласно международното право. Така, според уебсайта Airfleets.net, няколко самолета, летели до Ростов на Дон, са били наети до пролетта на тази година и са били вписани в регистрите на Бермудските острови и в Ирландия, след което са получили руски бордови номера - всъщност руските авиокомпании не са ги върнали на собствениците им.

На руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Русия по същество е откраднала милиарди долари под формата на наети самолети, но те ще бъдат иззети, ако напуснат страната. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от многото

    4 7 Отговор
    На запад сте пълен цирк . И в крайна също.

    Коментиран от #6

  • 2 Дън Бай

    3 6 Отговор
    Голяма новина! А американците пътуваха до Ирак и Афганистан с влак по БДЖ, за по-безопасно.

    Коментиран от #7

  • 3 зор

    6 5 Отговор
    Пътуват самолети до фронта защото трябва бързо да се достави свежо месо че украинците всеки ден могилизират по 300-400 и поне 1000 сакати

    Коментиран от #8

  • 4 Хорейшио

    2 2 Отговор
    HIMARS се появиха на източните граници на Русия, Москва протестира пред Япония


    Втриса ги вече от тия HIMARS .
    Паааамперсиииии за джуджанка .


    Япония е купила хипер звукови ракети.
    Като не връщат Курилите с добро има и тояга .
  • 5 Вагнер възкръснаха ли

    0 1 Отговор
    ЧВК Вагнер са загубили повече от 40 от завербуваните 500 затворници . 40 + са ГРУЗ -200
    Владимир Осечкин


    Общия ГРУЗ-200 е 64 300
  • 6 Каде бе?

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един от многото":

    Там не е запад.Там е русия и резервисти не хочет на вайна.И за тва ги карали в пломбирани самолети-кат дребен рогат добитък.Вперьод резервистав!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "зор":

    Скоро ще спрат изобщо да летят, санкциите удрят и авиацията.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания