Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 15:20 3 192 3

Гърция е готова да окаже помощ на Турция

  • турция-
  • въглищна мина-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • реджеп ердоган-
  • експлозия

Броят на загиналите при експлозията достигна 40 души

Гърция е готова да окаже помощ на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази в днес своята тъга във връзка с фаталната експлозия във въглищна мина в Северна Турция, като същевременно предложи помощ на съседната страна, съобщава в. "Катимерини", предаде БТА.

Броят на загиналите при експлозията в държавната мина в град Амасра в черноморския окръг Бартън достигна 40 души днес, а 11 са ранени и хоспитализирани. 15 души все още са под земята. Други 58 души са успели да се измъкнат сами от мината или са били извадени невредими. Състоянието на един от останалите миньори не е ясно, съобщи Ройтерс. "Тъжно е да чуем за ужасната експлозия в мина и загубата на човешки живот в провинция Бартън в Турция. Гърция е готова незабавно да изпрати помощ, за да подпомогне издирването на оцелели", написа Мицотакис в Туитър.

Министърът на външните работи Никос Дендиас заяви в писмо до турския си колега Мевлют Чавушоглу, че е "дълбоко натъжен от трагичната загуба на човешки живот" в мината. "Изказваме съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на ранените", посочи той.

Министърът по въпросите на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис също изрази съболезнованията на Гърция във връзка с трагичния инцидент в Бартън, както и готовността на страната да окаже "цялата възможна помощ на турските власти" в телефонен разговор с турския посланик в Гърция Бурак Йозюгергин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АСДф

    2 6 Отговор
    Копейкин и КИЛНЕТ се разцепиха да ви бутат сайта.
  • 2 Щели да им помагат

    24 5 Отговор
    Те да има как в капка вода ще ги удавят
  • 3 Ехо

    9 1 Отговор
    Кумчо Вълчо - Ветеринарен лекар
Новини по държави: