Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Октомври, 2022 17:40 6 634 65

Не можем да предложим на Путин изход, който да хареса

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • санкции-
  • кремъл

Всяка отстъпка от страна на НАТО би означавала възнаграждаване, а не възпиране

Не можем да предложим на Путин изход, който да хареса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Автор: Андреас Клут/ Bloomberg TV Bulgaria

Размишлявайки на глас по време на събиране на средства онзи ден, президентът на САЩ Джо Байдън изрази това, което вълнува много хора: "Опитваме се да разберем каква е изходната точка на Путин? Къде, къде ще излезе той? Къде ще намери изход?"

Още новини от Украйна

Този въпрос за руския президент Владимир Путин отеква в залите на властта в Западния алианс - а всъщност и в целия свят. Дори Пекин и Ню Делхи не искат Кремъл да започне ядрена война срещу Украйна. В края на краищата дори така нареченият "ограничен" първи удар на Путин може, както предупреди Байдън, да излезе извън контрол и да ескалира до Армагедон.

Последният път, когато светът сериозно обмисляше този най-мрачен от всички сценарии, беше Кубинската ракетна криза, точно преди шест десетилетия. Тогава лидерите на Вашингтон и Москва все пак намериха изход под формата на тайно споразумение, за което се разбра едва много по-късно. Тази криза обаче е различна. Като начало Байдън и Путин - за разлика от Джон Ф. Кенеди и Никита Хрушчов - изглежда не разговарят. Предположението, което мотивира западното търсене на изход, е, че Путин вече не може да деескалира сам - като се изтегли от Украйна или дори признае поражението си - защото ще загуби властта, а може би и живота си. Ето защо той се нуждае от помощта на Запада, от своеобразна вратичка към друг разказ, в който би могъл да обяви победа пред родната си руска публика и да оцелее политически.

Някои експерти, като Тимъти Снайдър от Йейлския университет, смятат, че тази мания на Запада да осигурява на Путин изходни точки е "дълбоко перверзна". Путин "не се нуждае от нашата помощ в реалния свят, за да създава успокояващи измислици за руснаците. Той прави това от 20 години без наша помощ" - като контролира руските медии и създава виртуална реалност, в която винаги има път за бягство. Винаги, когато нещата не вървят по неговия сценарий, той просто обявява победа и сменя темата. А руснаците се преструват, че му вярват.

Контрааргументът е, че Путин може би е загубил контрол над създадената от него виртуална реалност. Армията му е била разгромена твърде неловко на твърде много украински бойни полета, за да могат пропагандните му измислици да останат правдоподобни. В резултат на това той е подложен на натиск не толкова от руските умерени или "гълъби", колкото от още по-радикални "ястреби". Притиснат в ъгъла, повече у дома, отколкото в чужбина, Путин изглежда не вижда други възможности освен ескалация. Той мобилизира стотици хиляди хора. Безразсъдно анексира още четири украински региона, след което разпъва ядрения си чадър над тях. Бомбардира украински цивилни граждани. Той засилва саботажите и хибридната война в страните от НАТО. Страхът е, че пътят, по който е поел, в крайна сметка ще го доведе до ядрени оръжия, освен ако не му дадем тази отбивка.

Това разсъждение обаче подчертава друга разлика между войната в Украйна и Кубинската ракетна криза. През 1962 г. единствените антагонисти, които имаха значение, бяха двете големи ядрени сили, а отклонението се състоеше в тайна отстъпка на едната към другата. В замяна на изтеглянето на съветските ядрени оръжия от Куба, САЩ също щяха да изтеглят своите бойни глави от Турция. Днес, напротив, всички възможни пътища за отстъпление включват неща, които не са за отстъпване от страна на Америка.

Воденият от САЩ Запад би трябвало да предложи на Путин нещо, за което той настояваше в многобройните си тиради през последната година. Най-очевидно това ще бъде Крим или други украински територии, които той е завзел. Но само Киев може да сключва такива сделки. А след героичната си съпротива и поредицата си от победи на бойното поле той, разбираемо, не е в никакво настроение да го прави. Западът едва ли може да подтикне Киев - например чрез ограничаване на доставките на оръжие - към компромис, който би бил равносилен на капитулация. Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон не са обект на търговия от страна на Байдън.

Всяко подобно "отстъпление" би било равносилно на предоставяне на фактическа победа на Путин и създаване на катастрофален прецедент. Защитавайки себе си, Украйна се бори и за принципите на суверенитет, легитимност, самоопределение и демокрация, които са в основата на западния и международния ред. Ако Западът се откаже от тези принципи, той възнаграждава агресията и по-специално ядрения шантаж. Путин ще започне да планира следващата си инвазия, както и диктаторите на други места.

По същата логика изходът, който Байдън търси, не може да бъде под формата на обещание от страна на НАТО да се свие или ограничи. Путин иска алиансът да изтегли силите си от страни, които са били в Съветския съюз или Варшавския договор. Но именно тези съюзници - особено Естония, Латвия, Литва и Полша - се чувстват най-застрашени от Путин. Те настояват за повече и по-силни укрепления по източния си фронт. По същите причини финландците и шведите искат да се присъединят към алианса.

Всяка отстъпка от страна на НАТО в този контекст отново би означавала възнаграждаване, а не възпиране на агресията на Путин. Още по-лошо, това би поставило под съмнение предпоставката на НАТО - член 5 - че нападението срещу един е нападение срещу всички и че алиансът ще защитава всеки квадратен сантиметър от своята територия.

Има ли други пътища, които Западът би могъл да осигури? Трудно е да се видят такива. Отпадането на санкциите, въведени от 24 февруари насам, няма да впечатли Путин или неговата вътрешна целева аудитория. Дори "финландизацията" на Украйна няма да проработи - Западът все още ще трябва да въоръжава страната, в случай че Путин атакува отново след две години, и затова руснаците няма да повярват, че Украйна всъщност е неутрална.

Депресиращият извод е, че може би нямаме изходна точка, която да предложим. Нито Байдън, нито който и да било на Запад носи вина за това. По-скоро то е последица от многобройните катастрофални погрешни изчисления на Путин. Той изгаря корабите си един по един, забравяйки, че не е Ернан Кортес, а украинците не са ацтеки. Винаги е добре да продължаваме да търсим изходни пътеки, в случай че сме пропуснали някоя. Но реалността е такава, че се връщаме в най-мрачните сценарии на Студената война, разиграваме дилеми от теорията на игрите ( като "дилемата за затворника и пилето") и сигнализираме за заплахи за взаимно гарантирано унищожение. Това е ЛУДОСТ. Това е наследството на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    45 55 Отговор
    На небето е Бог
    А на Земята е Русия!

    Коментиран от #43

  • 3 ТаУмВзе

    46 39 Отговор
    И бай деменция е в Торбата! Седа злеленски и подписва Капитулация. Друго няма как да стане. Z
  • 4 Путин

    44 34 Отговор
    Заделил съм една бомба за Лондон и една за Брюксел, всички останали са за САЩ.
    За Украйна няма атомна бомба, нека завиждат ха ха!
  • 5 Автор: Андреас Клут

    47 36 Отговор
    НАТО не може да направи нищо срещу Руската армия.А са се намесили ,следва унищожение
    Ферщейн?Анадънму?Поняли?

    Коментиран от #20

  • 6 Райнхард

    42 36 Отговор
    Ние немците ги нападнахме с 3,200 000 души обучени до съвършенство и технологично оборудвани с оръжия невиждани до тогава и пак загубихме,че Украйна и НАТО ли ?!? Чичо като разправяше за руснаците винаги завършваше с фразата-не се е родил този,който ще ги победи.

    Коментиран от #27, #28, #64

  • 7 ГОЛЯМ СМЯХ

    47 26 Отговор
    НАТО е отбранителен" съюз който досега не е осъществил нито една отбранителна операция. Единствено агресии- Ирак, Сърбия, Либия, Афганистан. Всяка държава опитваща се да води самостоятелна политика може да стане слерваща жертва. Обединението срещу Нато е въпрос на оцеляване.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Мда

    32 24 Отговор
    Дано обкръжението му спре този психопат, преди да е станало късно!
  • 9 Истина

    39 30 Отговор
    Путин е като Бат Бойко.Вече пречи на всички и на свои и на чужди.Изхода е ясен.
  • 10 Боклук

    37 38 Отговор
    Тоя смешник плаши могъщата Русия с член 5?
    Такъв член ще ви забие Русия,че ще лазите в краката на Путин за милост
  • 11 ТоИес

    30 20 Отговор

    До коментар #7 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    То и ЕС беше икономически съюз, пък се оказа в един момент, че ти коват нашите закони и те ни казват как да живеем.... честита независимост.
  • 12 Кресна

    27 28 Отговор
    Вие от Сащ и запада не мислете съдбата на Путин .Мислете за вашата ,защото няма нормален човек на света да мисли ,че Русия ще загуби тази война .Знаете го и вие много добре ,но скоро ще ги разберете що начин който няма въобще да ви хареса и то е по две причини .1 .Русия печели тази война дори да я ескалирате и влезне и Полша и източна Европа в тази война ,което е и целта на САЩ ,но едва тогава ще си дадете сметка колко "слаба" армията на Русия .2 .Мислете къде ще се скриете от собсъве лв си народ ,защото дори поляците няма да участват в игрите на правителството си и да умират за вас ,което е и вашата цел ,да не говорим за народа на Германия или Франция .Макрон преди 1 дек само ви каза ,Франция няма да участва във война с Русия дори същата да използва ядрено оръжие в Украйна .Макрон е всякакъв но едва ли е толкова глупав да вкара народа си в голяма война ,ще бъде разкъсан от собствения си народ ,а там знаем как се оправят с тях,нали?

    Коментиран от #24

  • 13 КОНТРАТА

    35 26 Отговор
    НАТО загуби в Окрайна от Руската армия, стига сте си харчили парите за гола пропаганда соросоиди събирайте пари за скъп петрол!

    Коментиран от #17, #21

  • 14 НАТО

    31 15 Отговор

    До коментар #7 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Изтрепа 500 000 Либийци през 2011 .Тогава САЩ обяви убитите като косвени жертви на войната.
    А Либия никога не е била във война с НАТО.
  • 15 Няма изход за путин, има прецеденти -

    24 23 Отговор
    Кадафи, Садам и т.н.
  • 16 Путинофил

    30 16 Отговор
    Защо в България има толкова много путинофили?
    Защото 33 годишният преход тръгна в грешна посока и още не е свършил!
    Има много недоволни!
    Ако могат ще издерат очите на незаконно забогателите!

    Коментиран от #37, #60

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Терминатор 🇺🇦

    26 28 Отговор
    Путлер незабавно трябва да бъде ликвидиран физически

    Коментиран от #25, #33

  • 19 АРИЕЦ

    27 18 Отговор
    Само пълен разпад на кочината пРосия и бесилка за двата хобита и коня !!!
  • 20 😆....

    25 19 Отговор

    До коментар #5 от "Автор: Андреас Клут":

    Егати и руската армия 😆
  • 21 😂......

    28 20 Отговор

    До коментар #13 от "КОНТРАТА":

    НАТО още не са влезли, ако влязат непобедимата руска армия ще я гази валяк...или това което останало от нея.

    Коментиран от #42

  • 22 Пучо Капучо

    19 16 Отговор
    Авторът специално, нищо не може да предложи, предвид че е дойчовец. Какво може да предложи Германия...най-много някое Алуди, Мерцедес, Строше или БМВ, а може и Адибас. Друго? Краваририте, освен една печатница, друго немат - ресурси нямат, а и са фалирали отвсякъде. Въпросът е, а умрелите западняци какво могат да предложат на Путин като изход, кой да му хареса? Ще ги видим тази зима западните отворяги...фалити, студ, фалити...

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 😆....

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Кресна":

    Ти да не пишеш научнофантастичен роман ????
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Готвача на Сталин

    20 12 Отговор
    Мъката е за бедняците във окопите..кремълските терористи напълно са си заслужили това което ще им се случи много скоро
  • 27 Добре че бяха американците

    23 16 Отговор

    До коментар #6 от "Райнхард":

    Руснаците даже не си платиха Лендлиза. Американците им го опростиха. още през 70-те. А сега мразят Америка. Руска шизофрения!
  • 28 Чичо

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Райнхард":

    ти е умник, като мужик
  • 29 Българин

    20 17 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #32, #59

  • 30 Някой да коментира

    15 11 Отговор
    ,онзи ден слушам по една американска телевизия какъв депутат от демократична партия да изрича следните думи : Войната в Украйна би струва само едни 90 милиарди и нито една загуба на американски войник ,умират други за нашето благо и за нашето спасение ,Сащ отдавна не е имала такава печеливша карта .Подчинихме напълно Европа ,погубихме една държава като Украйна която над половината е руснаци
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ??????

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Терминатор 🇺🇦":

    И ти също,но само че по-бързо.
  • 34 Плашимир

    10 10 Отговор
    По скоро ви е срам да предложите нещо което Путин ще хареса.
  • 35 Хитър Петър

    11 12 Отговор

    До коментар #22 от "Пучо Капучо":

    Хайахахахах запада фалирал и имат една печатница? Така ли? Явно си на силни лекарства но или не си ги взел или си с двойна доза! По олигофренско нещо не съм чел скоро!
  • 36 Абе

    11 14 Отговор
    Не знам кой ги пише тия глупости, ама руснаците казват: Показахме за една седмица какво можем и върнахме Украйна в началото на 21 век. Помислете си дали искате да ви върнем в 19 век.
  • 37 Наблюдател

    17 8 Отговор

    До коментар #16 от "Путинофил":

    Той тръгна точно по руски сценарий прехода
    И силовите групировки и раздадените куфарчета ,и "Назначавам ви за милионери "

    дойдоха точно от .Русия
  • 38 Турчин

    16 8 Отговор
    Путин беше взел Крим. Трябваше да се откаже от други неща но сгреши. САЩ/НАТО също не са цвете за мирисане. Сега Русия ще загуби и Крим. Руската мечка трябва да се прибере в бърлогата си и да не безпокои съседите си в гората. И тази войнствена реторика на НАТО да спре. Но с тази операция в Украйна Русия се показа като слаба и Драконът на Изток ще се почувства по силен което не е добре за Сибир. След време НАТО ще се изправи срещу Китай. Заради Сибир.

    Коментиран от #62

  • 39 Краварски

    7 9 Отговор
    Мозъци. Тези мислят изобщо по много различен начин... И какво Путин? Той не е сам там и сам да определя всичко???
  • 40 Даааам…

    14 12 Отговор
    Аааа, грешите. Следващият последен случай на ядрена ескалация след кубинската криза беше в Югославия когато бомби с уж обеднен уран летяха в съседна страна. Този е по-последен от последния. Поправете ме ако греша.
  • 41 В спора всички козове и включително

    12 11 Отговор
    В морален аспект са в ръката на Путин така че, той решава дали Европа ще я има или не, а тези пинчер тръгнали да лаят

    Коментиран от #51

  • 42 КОНТРАТА

    15 14 Отговор

    До коментар #21 от "😂......":

    НАТО никога няма да влезе в Окрайна защото е абс смех и го знаят. НАТО няма налягане за един Иран какво остава за Руската армия. Руснаците със 100 000 души освободиха 20% и запазиха цивилните и унищожиха 700 000 бандери. В Окрайна вече няма мъже.
  • 43 Хахахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    А в главата ти е мрак!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Леличката

    13 6 Отговор
    Той па умрял да ви пита. Аконебеше сигурен в успеха,той изобщо не би почнал СВО.

    Коментиран от #48

  • 47 Изход

    4 5 Отговор
    Обявява, че е постигнал целите си, оттеглят мобилизантите, плащат за разрушенията и това е. Избягалите руски се връщат в Русия. Руските вярват на всичко и най-вече ще са радостни, че няма мобилизация.
  • 48 Слагай си очилата

    6 8 Отговор

    До коментар #46 от "Леличката":

    Не си гледала руска телевизия скоро. Правят заупокойна молитва на сво. А така се радваха преди 8 месеца.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Краварски

    6 3 Отговор
    Мозъци. Тези мислят изобщо по много различен начин... И какво Путин? Той не е сам там и сам да определя всичко???
  • 51 Прочети си го

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "В спора всички козове и включително":

    И се виж що за крепостник си.
  • 52 Васил

    6 10 Отговор
    Никакви отстъпки за изверга Путлер два метра под земята му е мястото.

    Коментиран от #57

  • 53 За да спрат бомбардировките в Украйна

    10 4 Отговор
    А също и да не се разраснат и извън Украйна, трябва Одеса и Харков да се върнат в родината си Русия
  • 54 Света всеки ден и час показва че е с

    10 4 Отговор
    Путин, но Робите на САЩ всеки ден лаят по Путин
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Диоген

    10 1 Отговор
    Всяка отстъпка от страна на НАТО би означавала възнаграждаване, а не възпиране
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ЛИЦЕМЕРНО е да се ТВЪРДИ това, след като "НАТО не участвува" в украинския конфликт !
  • 57 случаен

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Васил":

    кога погребе всичкото жендърляк под себе си
  • 58 ле ле

    5 4 Отговор
    Само един въпрос..не ли лудост да вкараш украйна в НАТО ..сега вече знаете отговора на Путин..а тази мантра с ядрен удар в украйна и отгвора на нато..една димка..нищо няма да направи нато заради една загубена кауза..и всички го знаят..
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ле ле

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Путинофил":

    защо в украйна има толкова много бандеровци..нещо тръгнало в грешна посока..затова днеска се води битка за да се върнат братски народ на правилните релси..
  • 61 Вирус

    3 4 Отговор
    Целта е да се набута полша прибалтика и ние да се бием за евроатлантическите ценности хахаха
  • 62 дРАКОНЪТ -

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Турчин":

    и мЕЧКАТА играят заедно . И в момента играят заедно. И занапред. Тоест Турция ням ашанс да захапе кокъл от Ръсия И запда ще си има работа с Русия -Китай
  • 63 Да,да

    1 0 Отговор
    Руските мекерета пишат на "руските "лаптопи,гледат на "руски "телевизор ,говорят по "руски"телефони, пред домът си имат "руски" автомобил и т.н.
  • 64 Ф16

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Райнхард":

    Стига лъга,а прочети малко история СССР никога нямаше да спечели ВСВ ако небеше помоща от Запад и кръвта на поробените народи вътре в самата Русия.
  • 65 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Нали искаше Украйна да не е в НАТО - да му обещаят, че няма да е в НАТО и да се завира обратно в бърлогата си. А Украйна да обяви неутралност, но тъй като договорът от 1994г, с който Украйна предава ядрените си оръжия на Москва, срещу гарантиране от Русия на териториалната и цялост беше нарушен от Русия и повече не е валиден, то Украйна да си върне статута на ядрена държава и да се запаси с ядрено оръжие. По-сигурна гаранция от това няма да има за териториалната си цялост.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания