Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 12:37 666 13

Един милиард деца са застрашени от климатичните промени

  • деца-
  • климатични промени-
  • застрашени-
  • храна-
  • лекарства

Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът на живот на непълнолетните по света не се е подобрил през последното десетилетие

Един милиард деца са застрашени от климатичните промени - 1
Източник: Shutterstock

Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът на живот на непълнолетните по света не се е подобрил през последното десетилетие, предаде Франс прес, позовавайки се на доклад на неправителствената организация "КидсРайтс" (KidsRights).

Пандемията от КОВИД-19 също е оказала значително въздействие върху непълнолетните, които са били лишени от храна или лекарства заради сътресения в здравния сектор. Това е довело до смъртта на около 286 000 деца на възраст под пет години, посочва нидерландската организация в годишния си доклад.

Публикуван всяка година, "Индексът КидсРайтс" класира 185 държави според спазването на Международната конвенция за правата на детето, въз основа на данни на ООН.

Исландия, Швеция, Финландия и Нидерландия заемат първите места в класацията за 2022 г., в дъното на която са Централноафриканската република, Сиера Леоне, Афганистан и Чад.

Проучването от 2022 г. е "тревожно за настоящите и бъдещите поколения деца", се посочва в изявлението, направено от Марк Дюлаерт, основател и президент на "КидсРайтс". "Бързо променящият се климат днес застрашава тяхното бъдеще и основните им права", подчертава той.

"През последното десетилетие не се наблюдава значителен напредък в стандарта на живот на децата. Средствата им за препитание освен това бяха сериозно засегнати от пандемията от КОВИД-19", допълва Дюлаерт.

За първи път от две десетилетия броят на работещите деца е нараснал до 160 милиона - увеличение с 8,4 милиона през последните четири години, според "Индекса КидсРайтс", изготвен съвместно с университета "Еразъм" в Ротердам.

Докладът същевременно приветства напредъка, постигнат от някои страни. Ангола е намалила наполовина смъртността при деца под петгодишна възраст. В Бангладеш броят на децата под петгодишна възраст с тегло под нормата е намалял почти наполовина. Също с толкова са намалели и трудовите злополуки при деца в Боливия.

Швейцария, която миналата година беше на второ място, се е "сринала" до 31-о място "поради недостатъчното прилагане на принципа за "най-добрия интерес на детето" при вземането на решения, засягащи подрастващите", отбелязват от "КидсРайтс".

България е класирана на 27-о място.

Сред страните, включени в доклада, са Нигерия на 175-та позиция заради високия брой смъртни случаи при раждане на деца и Черна гора на 49-о място заради ниските нива на ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    5 1 Отговор
    САНКЦИИ СА МУ МАЙКАТА ХАХАХАХХХА
  • 2 Реклама

    11 1 Отговор
    Болни мисли на лапащи нпо-та с постоянни реклами в медиите.
  • 3 Иван

    9 1 Отговор
    "КидсРайтс" кави са тези, никой не ги е чувал.
    През Февруари ще си мечтаем за глобално затопляне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йоги-то

    3 3 Отговор
    Ами да, наблюдавайте природата, защото тя е най великия учител. Докато си играем на дронове и диктатори, почвата умира. Спасете почвата , тя не е ваша, а на вашите деца.
  • 6 Соваж бейби

    3 6 Отговор
    Тази година има необичайно затопляне ,нищо не е нормално.Заради войната която нямат намерение да приключват !Колкото и да съм боса в тази област не съм физик или химик ,стигам до извода .Как е възможно с днешна дата от няколко дни насам да имаме 25/28° градуса тук ,имаше студена вълна за сезона и изведъж майски температури ,някой ходят на плаж ,никога не е било през този сезон и лятото 40/50° и + градуси ....?Ако нямаше войни щях да вярвам в климатичните промени ,но като чета рекламата на оръжия които се тестват в Украйна и обучението на украинците със неспиращите самолети в Европа мисля че човеците сме си виновни!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ти си

    8 1 Отговор
    Всичко е от лакомия ,от алчност на ненаситните концерни !
    Ненамесвайте климата и природата тук .. ....
  • 9 Ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Оффффф , кажи направо че Путин е виновен за това ....

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    Виновни са всички болни мозъци ,политиците не ме вълнуват !Путин сам на своя глава не може да пуска бомби и да избива ,за целта са нужни две страни.Ти сам ще започнеш ли да стреляш срещу духове ,не нали освен ако не си добре с главата ,някой виждат нереални врегове ми това е болест .

    Коментиран от #11

  • 11 Ти си

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Офффффф , ходи на лекар да се прегледашили по-добре в твоя случай ходи на баячка ... ...

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    А добре ще и кажа хаххх ,дай ми едно име на нормален политик,без Орбан човека е загрижен за народа си ?А като намисаш Путин вклучи и комика,памперса ,момчето което харесва баби .... кой е по-по нормален?В интерес на истината политиката в днешно време ме отвръщава ,не съм за никой само за нормалните хора без власт на които никой не им иска мнение ,не ги чува и благодарение на тези хора Света е лудница на открито ,защото психото няма власт да прибере за лечение тези които трябва .Аз съм неутрална позиния .

    Коментиран от #13

  • 13 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Ти не само и кажи ама я помоли да те свърже с някой екзорсист щом слагаш Орбан в групата на нормалните ......
Новини по държави: