Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 11:29 1 009 5

След смъртта на около 100 деца: Индонезия спира продажбата на течни лекарства

  • лекарства-
  • индонезия-
  • течни лекарства-
  • деца-
  • бъбреци

Те са получили увреждане на бъбреците

След смъртта на около 100 деца: Индонезия спира продажбата на течни лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Индонезия временно забрани продажбата на всички течни лекарства без рецепта след смъртта на около 100 деца. Децата, повечето от които са на възраст под пет години, са починали през последните няколко месеца вследствие на увреждане на бъбреците, съобщи министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин.

"По време на разследванията министерството установи, че бебетата, страдащи от остро бъбречно увреждане, са погълнали три опасни химикала - етиленгликол, диетиленгликол и етиленгликол бутил етер", каза Садикин. Трите вещества са примеси от безвреден полиетиленгликол, който се използва в много течни лекарства, за да се осигури по-добра разтворимост на съставките.

Повече от 200 случая на бъбречна недостатъчност

От януари насам в 20 провинции на островната държава са регистрирани над 200 случая на остра бъбречна недостатъчност. Особено от август насам броят им се е увеличил значително. Освен това е възможно да има голям брой нерегистрирани случаи, каза министърът. Родителите, чиито деца спешно се нуждаят от лекарства под формата на сироп, бяха призовани да се обърнат към педиатър.

Смъртни случаи и в Гамбия

Подобни смъртни случаи е имало и в Гамбия: 69 деца вече са починали в резултат на поглъщане на заразени сиропи за кашлица. В предварителния доклад от разследването гамбийската полиция заяви, че смъртта на децата вследствие на остро бъбречно увреждане е свързана със сиропи за кашлица, произведени в Индия и внесени чрез американска компания.

Миналата събота президентът на Гамбия Адама Бароу също така прекрати лиценза на индийския фармацевтичен производител “Maiden Pharmaceuticals Limited”, за когото имаше подозрения. Според СЗО за сиропите за кашлица и простуда, продавани в Гамбия, също има подозрения, че причиняват остра бъбречна недостатъчност. С оглед на събитията в Гамбия Индонезия също започна да разследва дали смъртните случаи на индонезийски деца могат да бъдат свързани с продуктите на въпросната фармацевтична компания. След смъртните случаи в Гамбия Индия вече спря производството в завода на “Maiden Pharmaceuticals”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИстинатА

    7 0 Отговор
    Жалко за бедните дечица. Отнети животи заради милиони печалба и не знам дали е съвпадение, но американска фирма посредник печели от препродажба на опасни лекарства.
  • 2 Безкруполен

    7 0 Отговор
    А защо заглавието не е ..... американска посредническа фирма е с отнет лиценз ще бъде раздледвана за продажба на опасни за здравето лекарства...?

    Коментиран от #3

  • 3 Шшшшт.....

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Безкруполен":

    Тихо....ще ни чуят нашите благодетели и ще пратят мустафата да ни набие канчето.... преди бяхме побратими, сега сме зависими. И така...
  • 4 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Е сега вече се стреснах как се казва този сирип защо няма име само фирмата производител ?Без рецепта давам само pediakid nez-gorge ,като цяло на други държави са забранени лекарствата ама що за ужас ?
  • 5 Американско лекарство

    3 0 Отговор
    Произведено в Индия. Аборигените да мрат. Не им пука. Хайде кажете фирмата, че имам спомен, че Джонсън и Джонсън ги осъдиха венъж