Last news in Fakti

16 Декември, 2022 14:49 1 392 7

Защо има такъв остър недостиг на лекарства в Германия?

  • лекарства-
  • медикаменти-
  • германия-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • антибиотици-
  • европа

Защо се случва това и какво може да помогне сега?

Защо има такъв остър недостиг на лекарства в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Кашлица, хрема, възпалено гърло, грип, коронавирус или други инфекции: изглежда, че всеки в Германия познава някой, който в момента е болен. Или пък самият той е засегнат. Здравноосигурителните дружества регистрират над средния брой отпуски по болест. Вълната от респираторни инфекции при децата натоварва болниците и педиатрите до краен предел - а сега липсват и лекарства.

Какво липсва?

Сиропи за температура, болкоуспокояващи, антибиотици, препарати за онкологични заболявания или дори лекарства против хипертония и диабет: недостигът отдавна засяга не само нишови медикаменти, но и много широкоспектърни лекарства.

Понастоящем Федералният институт за лекарствата и медицинските изделия включва 313 лекарства в списъка си с намалени доставки. Тъй като в него са включени само лекарствата, отпускани по лекарско предписание, а съобщаването за случаи на затруднено снабдяване е доброволно, може да се предположи, че броят им е много по-голям.

Откъде идват затрудненията?

Преди всичко се споменават проблеми с веригата за доставки. Ситуацията обаче е по-сложна: Според много експерти причината се крие в германската практика на снабдяване. Председателят на професионалното сдружение на педиатрите Томас Фишбах смята, че регулирането на фиксираните цени в Германия е довело до преместване на производството в страни с ниско заплащане като Китай и Индия. "Сега там има проблеми по веригата на доставки, което от своя страна води до затруднения в снабдяването”.

Какво представлява политиката за фиксирани цени?

В Германия има фиксирани суми за лекарства, които се заплащат от здравноосигурителните дружества. Ако продажната цена е по-висока, пациентите обикновено трябва сами да доплатят разликата или да вземат еквивалентно по-евтино лекарство. Поради това здравноосигурителните дружества са принудени да купуват лекарства и активни съставки там, където те са най-евтини, което е довело до висока степен на зависимост от доставчици като Китай.

Какво решение може да предложи правителството?

С оглед на проблемите с доставката на сиропи за сваляне на висока температура и други медикаменти за деца педиатрите призоваха германското правителство за незабавни мерки при настоящата вълна от заболявания. "Изпитваме много голямо търсене на лекарства като ибупрофен или парацетамол, тъй като в момента боледуват изключително голям брой деца", казва Фишбах.

Федералното правителство иска да промени закона за обществените поръчки за лекарства. В края на ноември говорител на Министерството на здравеопазването заяви, че целта е да се разширят веригите за доставки, така че да се намали зависимостта от отделни производители. За да се противопостави на това, здравният министър Карл Лаутербах възнамерява да представи проектозакон. "Цената беше най-важна, наличността на лекарствата играеше твърде малка роля. Искаме да променим това”, коментира Лаутербах.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Информацията е от любимия на

    2 13 Отговор
    Путин - "Комсомольская правда"! Вот вам руский палец!

    Коментиран от #5

  • 2 Хммм

    13 0 Отговор
    Преди около година си спомням как в Бундестага депутатите се караха за това:как така Германия е допуснала да бъде зависима от лекарствени медикаменти от Китай, включително и 9 (девет) медикамента, които се считат за животоспасявяащи!
  • 3 оберщурмфюрер шольц

    12 2 Отговор
    Путин е виновен!
  • 4 Бил в Германистан

    12 1 Отговор
    Германия е третия свят.
  • 5 Жеко

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Информацията е от любимия на":

    DW ... не сте добре с главите в нпо-то хах
  • 6 Щукар

    2 0 Отговор
    Аз откъде да знам,защо?
  • 7 БСП за България и Радев

    5 1 Отговор
    А здравеопазването при другарят Живков бе напълно безплатно, защото заради онази мъжка целувка с Брежнев, имахме и нефт и газ безплатно и в неограничени количества. Сега Германия ще страда от икономическата война, а другарят Путин ще ги разгроми без капка снизхождение и милост
Новини по държави: