Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 15:35 1 113 7

Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда

  • бракониерство-
  • уганда-
  • слонова кост

Съд в Уганда осъди на доживотен затвор мъж, хванат с близо 10 кг слонова кост, което е най-тежкото наказание в страната за посегателства върху дивата природа

Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Уганда осъди на доживотен затвор мъж, хванат с близо 10 кг слонова кост, което е най-тежкото наказание в страната за посегателства върху дивата природа, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Паскал Ачиба беше осъден от Съда за стандартите, комуналните услуги и дивата природа в страната в четвъртък, след като беше подведен под отговорност за незаконно притежание на защитени видове, се казва в изявление на държавния орган за дивата природа на Уганда (UWA).

Ачиба беше арестуван през януари в предградие на столицата Кампала с две парчета слонова кост с тегло 9,55 кг.

Ръководителят на UWA Сам Мванда нарече присъдата "забележително постижение в борбата срещу незаконната търговия с диви животни".

Бракониерството и незаконната търговия с диви животни са широко разпространени в Уганда, където полицията често изземва слонова кост, рога от носорози, люспи от панголин и други продукти от дивата природа.

Преди това Ачиба е излежал 18 месеца в затвора за притежание на четири парчета слонова кост, и затова сега е получил доживотна присъда, тъй като е "рецидивист", се казва в присъдата, прочетена официално от председателя на съдебния състав.

През юли 2020 г. мъж, който се призна за виновен в убийството на Рафики - обичана в страната 25-годишна мъжка горила, беше осъден на 11 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога ще

    7 0 Отговор
    стигнем Уганда...

    Коментиран от #2

  • 2 тарзан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кога ще":

    ми трябва да развъждаме слонове и горили
  • 3 Госあ

    5 2 Отговор
    Браво на правителството на Уганда, което всячески се опитва да спре мръсните западняци.
  • 4 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор
    Така трябва да се действа в Българив за всички рецидиеисти, като каращите пияни, дрогирани, влизащите в имотите на старите хора и взимаш и пенсиите, изнасилвачи бабичките ...

    Доживотна присъда трябва и за Семерджиев, в този случай голяма вина имат полицаите, които са му "помагаши" да се укрие от заслужени наказания и затвор. Така, че Семерджиев не е просто рецидивист, той е 10 пъти по-лошо от рецидивист.
  • 5 Зевзек

    4 0 Отговор
    Правосъдието и прокуратурата на Уганда е на светлинни години напред спрямо българското правосъдие и каскетатура. България е 10 пъти по-зле от бабановите републики.

    Причините са 3

    АЛЧНОСТ

    СТРАХ

    ШУРОБАДЖАНАЩИНА
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Едно време ги даваха на гладни лъвове,а сега.....хуманност.......
  • 7 САЩ..

    0 0 Отговор
    Браво