Last news in Fakti

22 Март, 2024 04:38 856 0

В Уганда: Синът на президента оглави армията

  • уганда-
  • президент-
  • генерал мухузи кайнеругаба

Смята се, че генерал Мухузи Кайнеругаба е готвен от баща си за негов наследник на президентския пост

Президентът на Уганда Йовери Мусевени назначи вчера сина си за висш командир на армията, спорен ход в страна, в която мнозина отдавна вярваха, че Мусевени подготвя най-големия си син за президентския пост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Синът на Мусевени, генерал Мухузи Кайнеругаба, наскоро организира митинги из цялата страна в нарушение на закон, забраняващ на действащи армейски офицери да участват в партийна политика. Но Кайнеругаба казва, че неговите дейности – включително неотдавнашното стартиране на активистка група, известна като Патриотичната лига на Уганда, са надпартийни и целят да насърчат патриотизма сред угандийците.

Кайнеругаба беше повишен на новия си пост късно снощи, според военно изявление. Двама от най-близките му съветници получиха министерски постове при промяна на министрите в правителството, също обявена късно снощи. това подхранва спекулациите, че Мусевени подкрепя политическите дейности на Кайнеругаба.

Мусевени, който за първи път пое властта със сила през 1986 г. и е избиран шест пъти, не каза кога ще се пенсионира. Той няма съперници в управляващата партия „Движение за национална съпротива“. Това е причината мнозина да вярват, че военните ще имат думата при избора на негов наследник. Съюзниците на Кайнеругаба са стратегически разположени на командни позиции в службите за сигурност, според наблюдатели.

Следващите президентски избори в Уганда ще се произведат през 2026 г.

Поддръжниците на Кайнеругаба казват, че той предлага на Уганда възможността за мирно прехвърляне на властта в страна, където не е имало такъв преход от получаването на независимост от британското колониално управление през 1962 г. Но лидери на опозицията, критици и други, нетърпеливи за промяна, казват, че възходът на Кайнеругаба води източноафриканската страна към наследственото управление.

Кайнеругаба се присъедини към армията в края на 90-те години на миналия век и издигането му до върха на въоръжените сили беше противоречиво, като критиците нарекоха това „Проект Мухузи“, който да го подготви за президентския пост.

Мусевени и Кайнеругаба отдавна отричат съществуването на подобна схема, но изглежда, че е в ход преход, тъй като 79-годишният Мусевени изкарва последния си мандат без разпознаваем наследник в цивилното правителство.

Напоследък Кайнеругаба беше старши президентски съветник, отговарящ за специалните операции, след като баща му го отстрани от поста командир на пехотата през 2022 г. По това време Кайнеругаба беше отговорен за поредица от обидни туитове, включително един непровокиран, в който той заплашваше да превземе столицата на съседна Кения. Преди това той е служил като командир на елитна група от специални части, защитаващи президентското семейство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: