Last news in Fakti

22 Април, 2024 06:33 2 107 22

Коалиция "Европейски фронт" препълни централния площад в Скопие за заключителния си митинг

  • северна македония-
  • избори-
  • президент-
  • буяр османи

Кандидатът за президент Буяр Османи призова гражданите за мобилизация на предстоящия в сряда вот

Коалицията "Европейски фронт", водена от Демократичния съюз за интеграции (ДСИ) препълни централния площад в Скопие за заключителния си митинг от кампанията за президентски избори в неделя вечерта, предаде БТА.

От площад "Македония" кандидатът на коалицията от девет политически партии, на четири етнически общности в страната Буяр Османи призова гражданите за мобилизация на предстоящите в сряда президентски избори, защото според него "има реални шансове кандидат за президент- албанец, да стигне до втори тур на изборите, както и за обединение, "за постигане на целта Северна Македония да стане член на ЕС".

"Преди седем години, почти на днешния ден, на стотини метри от това място, там, в парламента на Северна Македония се случиха най-страшните събития от най-новата история на страната ни. Помните събитията от 27 април, кървавите картини на нашите депутати още са пред нас. Каква беше причината? Че Талат Джафери стана председател на парламента. Какъв беше проблемът? Само че беше албанец и нищо друго. Все още помня снимките на Зиядин Села, който едва не загуби живота си онзи ден", цитират думите на Османи медиите в Северна Македония.

Пред множеството, всеки на своя език, се обърнаха и председателите на Босненския демократичен съюз, на Съюза на ромите, на Демократичния съюз на турците. Пред участниците в митинга, запълнил целия площад и Камен мост по посока на Старата Скопска чаршия, говориха и председателите на другите албански партии в коалицията Мендух Тачи и Зиянит Ходжа, както и Скендер Реджепи, който също влезе в коалицията, и председателят на Алианс за албанците Зиядин Села.

"Пътувах малко повече и нямах търпение да дойда тук при вас, за да кажа няколко думи на Християн Мицкоски (председателят на ВМРО-ДПМНЕ). Християн Мицкоски е израснал с бисквитки, Християн Мицкоски е израснал с кексчета. Аз израснах в каменна кула, три пъти опожарявана от поробителите. Християн, моите хора казват, че крепостта се гради камък по камък, а белята започва от думите. Не започвай с беля и подбирай думите си, още си млад и имаш мляко по устата", цитират медиите в Северна Македония част от казаното от председателя на ДСИ Али Ахмети, който говори последен на митинга, завършил със заря.

В последните дни от предизборната кампания в Северна Македония за президентските избори по-големите партии и коалиции провеждат заключителни митинги. В понеделник, когато е последният ден от кампанията, митинг организира и коалицията "Заслужава си" от албанските опозиционни партии, които обявиха, че не са срещнали разбиране от управата на Скопие в желанието си и техният митинг да се проведе на площад "Македония".

Кампанията за парламентарни избори в страната продължава и във вторник, когато за президентските избори е ден за размисъл. Първият тур от изборите за държавен глава на Северна Македония ще се проведат в сряда, 24 април.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    28 3 Отговор
    Албанците ще ги оправят, ние само трябва да сме атове да си приберем нашата част

    Коментиран от #14

  • 2 Тия май се пънат

    19 3 Отговор
    да "купуват фабрика на 8ми Септември"?

    /финасирано от Америка за С.Македония/
  • 3 Гоцето

    34 1 Отговор
    Като гонят своята кръв - нас - ще се занимават с албанци и турци. Хак им е.
  • 4 именно

    22 2 Отговор
    Абе за македонците , няма османско робство , няма нацистка Германия , има само окупация на българските фашисти ....това им е и цялата история на държавата . Според мен Мицкоски ще спечели изборите и ще изпокъса всички договори ....освен ако Посолството не се намеси с ала бала , за да не допусне сърбите в управлението
  • 5 Кировски

    12 1 Отговор
    Турция срещу Албания. Все си е мюсулманизация на Европа. Къде са С.Македонци в тази работа. И там явно е разрешено партии на верска основа и етноси.
  • 6 ссггтт

    17 0 Отговор
    Македонците са малцинство в собствената си страна, на последното преброяване умишлено излъгаха за броя на албанците в страната, сега на изборите ще излезе всичко.
  • 7 Бацо Гацов

    12 2 Отговор
    Който и да стане, макаците ше гледат ЕС през крив макарон. А не е зле да си приберм паспортите, да им дават пасоши сърбете..
  • 8 Успех

    8 8 Отговор
    на Османи! Достоен е за президент! Пълна интеграция на СМ в ЕС! Ликвидиране на сръбското и путинско влияние!
  • 9 българин 777

    9 2 Отговор
    на кой му пука за тези- ние нас сме оправили
  • 10 Препълнен журналист

    12 3 Отговор
    сорос се постарал тоя път. Евала!

    ""Европейски фронт" препълни централния площад"
  • 11 Перо

    16 0 Отговор
    Цялата им политика за ЕС ще има краен резултат fack top. Македонизмът е обречен и по никакъв начин не могат да заобиколят или прескочат договора с ЕС и да не включат коренното българско население! За жалост ще го разберат по трудния начин! Изборите им са сведени до нивото партизани срещу четници! А единствената опозиция и враг са “българските окупатори”. Още живеят в титово време!
  • 12 тнввв

    11 1 Отговор
    Албанец ще спечели,македонците са наполовина и се мразят един друг .Ще има второ косово

    Коментиран от #16

  • 13 киро

    4 1 Отговор
    ние, с албанците нямаме проблеми. относно македонците, те имат проблеми със себе си. не трябва да им обръщаме внимание
  • 14 пацо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    какво ще прибираш....шантави македонци и да се питаме после, кой ми с.а в гащите. тоя филм вече няколко пъти сме го гледали
  • 15 Мухаа ха!

    5 0 Отговор
    Лаят денонощно срещу братята си по кръв и вяра- българите.Но шиптъра ще им разскаже играта в близките години.Отдавна умни политици им подсказват,че шиптърско е главният им проблем,а не - българите.Над 1/3 от населението е шиптърско,което означава над 1,2 милиона.Прибавете ромите и туците ( действат по модела на нашето депесе) ,ще отвеят всяка друга партия ,или коалиция.В недалечно бъдеще,приграничната част спокойно,през Референдум,ще се включи към шитърите.Затова е развиващия се проблем с косоварите.Нищо чудно,след двадесет години,да се появи една нова албанска суперлига.днешна албания- косово и част от Македония.Благодарение на народа си- същите разделени г,мна като българите.
  • 16 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "тнввв":

    прав си пич в македония ще стане като тука да ни управляват фесовете от забранена от конституцията партия на верска основа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: