Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Октомври, 2022 07:19 1 107 16

МААЕ ще разследва твърденията на Русия за „мръсни бомби“

  • маае-
  • украйна-
  • русия-
  • мръсна бомба-
  • рафаел гроси

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия каза вчера, че ще изпрати инспектори на две места в Украйна

МААЕ ще разследва твърденията на Русия за „мръсни бомби“ - 1
Източник: БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия каза вчера, че ще изпрати инспектори на две места в Украйна, където според твърденията на Русия има дейност, свързана с възможно производство на „мръсни бомби“, и очаква те да направят заключения до няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

Рафаел Гроси каза, че инспекторите от МААЕ ще пътуват тази седмица до два обекта, чиято защита е поета от агенцията по искане на украинското правителство.

В изпратено тази седмица писмо до Съвета за сигурност на ООН руският посланик в ООН твърди, че украинският Институт за ядрени изследвания при украинската академия на науките в Киев и Миннообогатителният завод „Восточний“ „са получили преки заповеди от режима на (президента Володимир) Зеленски да разработят такава мръсна бомба“.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че информацията е от руското министерство на отбраната. Министерството съобщило, че работата по мръсната бомба, която използва експлозиви за разпръскване на радиоактивен материал в опит за всяване на страх, е на „финален етап“.

Гроси каза, че целта на посещението е да се установят възможни необявени ядрени дейности и материали, свързани с разработването на „мръсни бомби“.

Преди месец МААЕ инспектира Института за ядрени изследвания в Киев и „там не бяха открити никакви недекларирани ядрени дейности или материали“, каза Гроси.

Сега инспекторите отново ще посетят обекта, но ще имат друга цел.

Обикновено инспекторите проверяват за наличие на ядрен материал като обогатен уран, плутоний и торий, каза Гроси, но в този случай „се споменават определени изотопи, цезий и стронций. Така че ще вършим различна работа, за да определим дали горивото там е било преработено по някакъв начин, за да бъдат те извлечени“.

Гроси отиде в централата на ООН в Ню Йорк, за да информира членовете на Съвета за сигурност при закрити врата за ядрените проблеми, свързани с Украйна. По-рано МААЕ излезе със съобщение от негово име. Гроси говори пред журналисти след края на срещата.

Посланикът на Русия Небензя каза, че е подчертал пред Гроси, че „трябва да е бдителен“, защото това не са единствените обекти, където може да се произвеждат „мръсни бомби“.

Гроси каза, че остава „изключително загрижен“ за възможността от ядрена авария.

Той съобщи, че през следващите седмици МААЕ ще изпрати допълнителни експерти в други АЕЦ в Украйна – Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, и в Чернобилската.

През миналия уикенд руският военен министър Сергей Шойгу изостри ядрения проблем с необосновани твърдения, че Украйна се готвела да хвърли „мръсна бомба“, в телефонни разговори с колегите си от Великобритания, Франция, Турция и САЩ.

Великобритания, Франция и САЩ веднага отхвърлиха твърдението и го определиха като „очевидно невярно“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    2 25 Отговор
    Защо им се връзват на Рашистите освен заплахи друго не може да им роди главата.

    Коментиран от #2, #8, #9

  • 2 Ван

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Каквото повикало, такова се обадило.
    Няма как Украйна под диктовката на "елита" на Запада да заплашва Русия и накрая Русия да се държи, все едно нищо не е станало.

    Коментиран от #14

  • 3 Ами да!

    18 0 Отговор
    Ще разследват както разследваха предния път обстрелванията на ЗАЕЦ от укрите и нищо не забелязаха...! Удобничко, нали?
  • 4 Сандо

    13 0 Отговор
    Тия толкова са се разбързали,че докато отидат на място,последствията от бомбата ще изчезнат,ако укронацистите имат глупостта да я хвъърлят.Тия игри вече са ни познати от историите с химическото оръжие в Сирия.
  • 5 Защо изобщо ще се

    1 6 Отговор
    Занимават с тези?
  • 6 Видяхме ви и вас от МААЕ...!

    12 0 Отговор
    Колкото казахте истината,че Украйна обстрелва ЗАЕЦ,с цел-провокация...!Толкова ще кажете и тук истината за ,,мръсната бомба" на Украинците...!Но ви разбирам!Какво да правите...така ви е наредено...!
  • 7 Комиците

    11 0 Отговор
    МААЕ уж "не можа да разбере", кой обстрелва запорожката АЕЦ въпреки че отиде там, но сега вече нема лабаво, ще разкрие истината:)):)) По-големи комици и от Зеленски:) Не разбрахте ли че ако искате четивата ви да заблудят поне някой наивник, трябва да триете всички коментари подобни на моя.
  • 8 Не си губи времето от дивана...!

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Ами ставай и отивай на площада пред президентството,да протестираш срещу не желанието на Радев да дава оръжие на Украйна...!
    Така де...-от 5 човека,да станете цели...6...😉😎🤭!
  • 9 Ксаниба

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Само за пари ламтят и от тояга разбират наглите какли, по точно елитите им!!
  • 10 Анонимен

    7 0 Отговор
    Гросси е съгласен, че мястото, където се подготвя мръсната бомба, може да е различно от посетените. Не е отрекъл факта за съществуването й
  • 11 Анонимен

    5 0 Отговор
    В новините по БНТ при споменаването на тази новина, показаха фрагменти от заседанието на ООН. Когато стигна до табелката Украйна рЕзко смениха кадъра, ха ха
  • 12 Олга

    9 0 Отговор
    МААЕ вече много успешно разследва кой стреля по Запорожката АЕЦ.
    А за случая с “мръсната” бомба ще бъде още по-успешно, тъй като всички следи вече са заметени.
  • 13 Факт

    1 8 Отговор
    ..и какво точно ще разследват ..от какъв зор Украйна ще използва мръсна бомба в собсветвнат си държава...такава глупост само един путлер може да изрече...че те ако украинците готвят подобни нещо ще ви я пуснат в Москва бе дядка А не в Украйна...кой луд ще си пуска бомба в собствената къща ...че вие малко бомби ли им изпратихте вече....а бе ти путлер като говориш въобще мислиш ли...???..значи украинците ще готвят бомба за теб..но ще я пускат при тях си...браво много смислено...по голяма тъпотия дали можеш да измислиш..???..
  • 14 Факт

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ван":

    Ей ганьо кога чу и къде видя Украйна да е заплашвала някога русия...че нали твоите руснаци им.отнеха ядрените оръжията бе..и защо за да може сега да си ги мачкат на спокойствие...вие сте чистокръвни убийци бе...с какво може да заплашва Украйна ,русия бе путлер...като и отнехте най важното оръжие,отнехте им Крим..това че искат да избягат от вас комунистическата сган и искат да отидат в НАТО е от зор,защото разбраха какъв "съсед брат" си имат...това че искат да са свободни не значи че ви заплашват...просто вие не искате те да са свободни...ей това ви е проблема...мислите си че Украйна е ваша ..да ама не е...и се радвайте че украинците нямаха това ядрено оръжие което имате и вие защото ако имаха сега войната щеше да се води в русия а не в Украйна...а и след като им отнехте Крим вие какво очаквахте да почнат да ви обичат много ли...не Европа е наредила на Украйна да бяха от вас...а вие самите с отнемането на Крим си направихте така Украйна да иска да се махне от вас ..Вие сте си виновни за всичко стига прехвърляли топката ти на Европа ти на Америка ти на незнам си кой си...само и само да ме си кажете истината ..че вашата диктатура и вашия комунизъм вашата агресия провокира Украйна да иска да бяха от вас...имайте смелостта да си го признаете поне...пък ли каква смелост да очакваш от дърт дядка дето се крие в замъка си ,докато праща децата си да мрат по чужди държави за нищо..Америка поне си срути цели две огромни сгради за да имат повод да отидат в афганис
  • 15 НАЦИСТ И КОМУНИСТ

    5 0 Отговор
    ПРЕД НИЩО НЕ СЕ СПИРАТ - СЪЩОТО Е И САЩ=НАТО=УБИЙЦИ!!!
  • 16 Ком

    1 0 Отговор
    Не е важно какво се разследва, важно е кой го разследва. Русия не може да очаква от американци или евро- идиоти реална оценка на факти и събития.
Новини по държави: