Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 13:11 1 418 5

Казахстан иззе скъпоценни камъни за $230 млн. от племенник на Назарбаев

  • казахстан-
  • скъпоценни камъни-
  • племенник-
  • назарбаев-
  • корупция

Антикорупционната агенция на Казахстан обяви днес

Казахстан иззе скъпоценни камъни за $230 млн. от племенник на Назарбаев - 1
Източник: БГНЕС

Антикорупционната агенция на Казахстан обяви днес, че е иззела бижута на стойност 230 милиона американски долара по случай, в който е замесен племенникът на бившия лидер Нурсултан Назарбаев, предаде АФП.

"В резултат на оперативно-издирвателни действия са иззети скъпоценни и полускъпоценни камъни на стойност 230 милиона долара, посочи агенцията в изявление. В него няма детайли за конфискуваните скъпоценности, пише БНР.

Агенцията обаче е потвърдила пред АФП, че камъните са открити в рамките на ново разследване срещу бизнесмена Кайрат Сатибалди, който е племенник на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев (82 г.), управляваше централноазиатската бивша съветска република от нейната независимост през 1991 г. до 2019 г.

Сатибалди бе арестуван през март и обвинен в незаконно присвояване от националния телекомуникационен оператор "Казахтелеком" и "други престъпления, подкопаващи сигурността". През септември той бе осъден на 6 години затвор.

Сатибалди е първият член на семейството на Назарбаев, който е арестуван.

Антикорупционната агенция съобщи още днес, че над $300 милиона, които той инвестирал в чужбина, "скоро ще бъдат върнати в бюджета на Казахстан".

През януари 2021 г. над 230 души бяха убити при бунтове в страната, като причината за безредиците продължава да е обвита в мистерия.

Сегашният президент Касим-Жомарт Токаев смята, че те са били резултат от заговор в чужбина, като "терористи" се опитвали да вземат властта. Той обаче не представи доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Оттогава Токаев, който се бори за преизбиране на изборите на 20 ноември, предприе действия за укрепване на властта си и за отслабване на влиянието своя предшественик Назарбаев.

Столицата Астана, която бе преименувана през 2019 г. в чест на Назарбаев, си върна името през септември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеци

    8 4 Отговор
    Браво! Тази страна леко полеко взе да излиза от руския свят и да се демократизира

    Коментиран от #2

  • 2 Русофоб Антисемит

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пеци":

    Почти всичко в казакстан е китайско...

    Коментиран от #5

  • 3 Геополитик

    2 4 Отговор
    Китайците започнаха да разчистват руските матрьошки.

    Коментиран от #4

  • 4 Номад

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Геополитик":

    Казахстан е суверенна държава!А с Китай граничи! Какво да ти обяснявам,имаш продължението на шия, а не глава!Колко демократична България то се вижда, абсурдна държава!
  • 5 Номад

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофоб Антисемит":

    Преди да пишеш- помисли! Китайски стоки навсякъде по-света и в България също!
    Но Казахстан се развива , а България стои.!