Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 12:50 1 133 9

Канада се опълчи срещу китайските компании

  • канада-
  • китай-
  • компании-
  • инвестиции-
  • национална сигурност

Ройтерс: Канада нарича китайските инвестиции заплаха за националната сигурност

Канада се опълчи срещу китайските компании - 1
Снимка: Shutterstock

Канадското правителство нареди на три китайски компании да се откажат от инвестициите си в канадски ключови минерални компании от съображения за национална сигурност, научи Ройтерс.

Канада се опълчи срещу Sinomine, Chengze Lithium International и Zangge Mining Investment. Първите две компании бяха помолени да продадат дяловете си, а последната трябваше да напусне страната.

„Въпреки, че Канада продължава да приветства преките чуждестранни инвестиции, ние ще действаме решително, когато инвестициите заплашват нашата национална сигурност и нашите ключови вериги за доставки на минерали и други полезни изкопаеми както в страната, така и в чужбина“, цитира причините за това решение министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан.

Федералното правителство възнамерява да работи с канадския бизнес за привличане на преки чуждестранни инвестиции „от партньори, които споделят нашите интереси и ценности“, добави той. Канада има големи находища на важни и търсени минерали като никел и кобалт.

По-рано беше съобщено, че през първите девет месеца на годината бюджетният дефицит на Китай е достигнал рекордните 7,16 трилиона юана, което в долари е почти 980 милиарда.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХА

    16 5 Отговор
    Заглавието е некоректно. Не се се е опълчила Канада, нейното марионетно правителство се е опълчило. Гражданите на Канада се опълчиха срещу безумните ковид мерки, а тези дни и срещу безконтролното харчене на пари за украинските фашисти. Но за последното нито дума.
  • 2 Адам Хилтън

    14 4 Отговор
    Тогава да спрат да търгуват и със САЩ, чиито най-голям търговски партньор е Китай.

    Коментиран от #4

  • 3 Урюрвкос

    13 3 Отговор
    аз пък прочетох че Българското правителство нареди на три канадски компании да се откажат от инвестициите си в компании по добив на минерали и други полезни изкопаеми в страната, от съображения за национална сигурност.
  • 4 Не е така

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Едно е да изнасят стока от Китай за Канада, друго е да инвестират в Канада..
    Примерно.... Едно е България да изнася българска стока в чужбина, друго е инвестиция, като инвеститора да речем Дънди Прешъс. Или американската фирма държаща Мариците... Също е инвестиция. При инвестициите къде отива печалбата? За САЩ... Китай изнася стока от Китай за САЩ. Не са търговски партньори с САЩ. А САЩ им е пазар, точно както Западняците направиха нас пазар за техните стоки. . На баба Меркел хранителните вериги:))) САЩ купуват стоки от Китай, тъй като САЩ не произвеждат нищо. И копчетата за балтончетата им са от Китай.
  • 5 Симо

    9 2 Отговор
    Капитализмът и неговите правила за "свободна" търговия са най-напредничавия строй, само когато са в полза на капиталистите! В мига, когато палачинката се обърне, свободната търговия .... заплашва националната сигурност.
  • 6 Долу сащ

    10 2 Отговор
    Само да попитам добива на мед и злато от Дънди (канадци) не са ли част от националната ни сигурност или просто не сме разбрали, че колонните нямат думата???? Стига двойни стандарти, вън американските бази, референдум за нато ес и ез!
  • 7 Българин

    7 0 Отговор
    "да се откажат от инвестициите си в канадски ключови минерални компании от съображения за национална сигурност"

    Обаче България по никакъв начин не може да се откаже канадците да им прибират златото или пък медта или оловото и то за без пари - националната сигурност на България кучета я яли.

    Или те канадските минерали са си канадски ама и минералите в колониите също са канадски.
  • 8 Амдертлиев

    8 0 Отговор
    Ами нашата национална сигурност?Що канадски компании добиват злато и други метали и плащат жълти стотинки?Да вземем пример от тях.
  • 9 Ами ние

    2 0 Отговор
    пък да изгоним златодобивната канадска фирма Дънди - тя също е заплаха за наште национални интереси
Новини по държави: