Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 15:15 4 320 14

Израел е разделен на две. Сблъсъкът е неизбежен.

  • бенямин нетаняху-
  • нетаняху-
  • израел-
  • палестина-
  • ерусалим-
  • иран-
  • хамас

Кой Израел ще надвие: либералният или затвореният?

Израел е разделен на две. Сблъсъкът е неизбежен. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В бъдеще не е изключено в Израел да се стигне до сблъсък на два лагера; в една и съща държава да има две общества: едно либерално и едно националистическо. Едно - отворено и толерантно, и друго, което не иска да приеме никоя друга идентичност освен еврейската. Тази тенденция си пролича още по време на предизборната борба, а неокончателните резултати от изборите само потвърждават задълбочаващото се отчуждение между двата блока в еврейското общество.

Задълбочаване на разцеплението

"Социологическите проучвания показват, че поне десет процента от израелците са гласували за партия, която иска да покаже среден пръст на 20 процента от нашите съграждани, израелските араби" - с тези думи Гил Трой, коментатор на вестник "Джерузалем Пост", описва това, пред което е изправена страната: по-нататъшно задълбочаване на разцеплението в тази и без това разделена страна. Защото определяната от политическите наблюдатели като дясноекстремистка и религиозно-ционистка партия на Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир най-вероятно ще продължи твърдия си курс, с който после ще трябва да се съобразява и бъдещият премиер Бенямин Нетаняху.

Външнополитическо напрежение

Вътрешнополитическото разделение се задълбочава в момент, в който Израел и във външнополитически план се намира в напрегната и обезпокоителна ситуация. Отношенията поне с част от съседните страни изглежда остават сложни. Подписаните преди две години споразумения с някои държави – ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко – донесоха известно политическо успокоение и могат да допринесат за постепенната нормализация на външнополитическите отношения. Иран обаче продължава да говори за унищожаването на Израел, инвестирайки огромни военни средства в тази своя закана. Възприеманата често като „маша“ на Иран либийска групировка Хизбула също представлява сериозна заплаха с разположените от нея огромен брой ракети по северната граница на Израел.

Изместване на политическата линия?

Освен това непредвидими остават ислямистката организация Хамас и в още по-голяма степен - "Палестинският ислямски джихад" (ПИД) в ивицата Газа. Бъдещият диалог между едно насочващо се силно надясно израелско правителство и палестинците, независимо дали радикални или умерени, би бил много по-сложен. Твърдото ядро на радикалните заселници само ще засили настояванията си за разширяване на израелските селища. Може да се предположи, че Смотрич и Бен-Гвир ще се възползват от тези призиви. А могат да бъдат възкресени и настояванията за анексия на окупираните палестински земи. Политологът Нир Зилбер допуска, че двамата могат да изместят политическата линия към нов радикализъм. И да гледат на Израел не само като на еврейска, а и като на религиозна държава. Всичко това ще постави еврейското общество пред опасно изпитание.

Цената ще платят умерените сили

Бенямин Нетаняху, срещу когото в момента се водят множество съдебни дела, засега като че ли не се впечатлява особено от тази тенденция. Но ако отново стане премиер, постът ще го предпази от съдебно преследване. В името на тази цел съюзът с ултрадесните изобщо не изглежда невъзможен. А цената ще бъде платена от умерените сили – от израелска и от палестинска страна, както и от еврейското общество като цяло, чието разделение се задълбочава все повече.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Израел е купен от ционистите с златните зъбки на концлагеристите бре! И още нещо, Много по важно. Вечна служба на ФАЩ. Аре са малко История да е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хаим

    6 0 Отговор
    Очаквано : трябва и тях да ги разтърсят.няма милост за никого
  • 4 Хммм

    15 0 Отговор
    И пак лъжете. Едното било либерално отворено, а другото не искало да приеме друга идентичност. Не е така. Другото е да запази своята идентичност! Народите трябва са запазят своята идентичност.Бит,култура. Разтвореното, либералното е да унищожи идентичността на народите,бита, културата им. Да сме без род и родина.

    Коментиран от #8

  • 5 Партията на Бог

    10 2 Отговор
    Либийска не е а си е Ливанска групировка

    Коментиран от #12

  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 3 Отговор
    Явно в целия свят държавите са силно разделени.

    У нас в България сме разделени на "тиквеници" и "нетиквеници", От друга страна сме разделени на "копейкаджии" и "центаджии" и едните и другите проституират мног евтино. За жълти стотинки се продава "българския елит" разделен поравно на брюкселджии и московци. А пък и често си сменят "симпатиите" според това откъде духа вятъра.

    Ако "веките сили" оставят България сама да се оправя, ще е мног по добре. нито петрола, нито газа, нито грантовете са безпалтни. Всичко си има цена, те не ни я казват, ниие не питаме. Докато не дойде врем да плащаме, тогава яко ревеме.
  • 7 Госあ

    8 3 Отговор
    Много ще се радвам на гражданска война в израел.
  • 8 Знайко

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Еврейн не е националност, а религия като исляма.

    Четете Библията, араби и еври са една националност, имат един баща Авраам и различни майки. Сара е майката на евреите, а прогонената робиня Агар на арабите(агаряните). Родовите вражди са най-тежки.
  • 9 муцунка

    0 1 Отговор
    То и в нашия парламент има доста Смотрич-и. Доказват го до сега.
  • 10 Пако

    7 2 Отговор
    ДА СЕ ИЗБИЯТ ПОМЕЖДУ СИ,ПО ДОБРЕ ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ.
  • 11 Рошко

    3 1 Отговор
    Няма израел има Палестина
  • 12 Името на

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Партията на Бог":

    Партията се превежда като вОйни на аллах (хизб аллах), а не партия на бога. Бог е само един, няма аллаховци и тем подобни.
  • 13 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    и с Украйна е така в една и съща държава да има две общества: едно от православни русини и едно националистическо от католически поляци. Едно - отворено и толерантно, и друго, което иска да седне на трона в Кремъл както по времето на менте-Дмитрий първи, втори и сега трети.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.