Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 11:50 823 12

Италия отново не приема мигранти в пристанищата си

  • италия-
  • матео салвини-
  • джорджия мелони-
  • антиимигрантска политика

Новият министър на вътрешните работи на страната Матео Пиантедоси подготвя забрана хуманитарните кораби да акостират на италианските пристанища

Италия отново не приема мигранти в пристанищата си - 1
Снимка: Shutterstock

Хуманитарни групи, които се грижат за близо 1000 спасени мигранти на три кораба в централната част на Средиземно море, бият тревога за влошаващите се условия на тях, но новото крайнодясно правителство на Италия не отговаря на исканията да им разреши да акостират, втвърдявайки позицията си срещу спасителните кораби, предава Associated press.

Новият министър на вътрешните работи на страната Матео Пиантедоси подготвя забрана хуманитарните кораби да акостират на италианските пристанища, като същевременно призова страните, под чиито знамена плават спасителните кораби, да облекчат бремето на Италия, като приемат спасените мигранти.

Ходовете напомнят позицията, заета от лидера на партията "Лига" Матео Салвини, сега вицепремиер, който разпореди хуманитарни кораби да не получават достъп до пристанищата в Италия, когато беше вътрешен министър в периода 2018-19 г.

Засега Италия, заедно с Малта, запазват мълчание в отговор на исканията за безопасно пристанище от трите кораба: Geo Barents, управляван от "Лекари без граници", който има 572 души на борда; Ocean Viking на SOS Mediteranee с 234 души на борда и Humanity 1 на SOS Humanity със 179. Всички са били спасени след 22 октомври.

Докато Италия де факто блокира от хуманитарните кораби да слязат на брега 1000 души, данните на вътрешното министерство показват, че италианските власти са довели 6383 други до бреговете на страната през последната седмица.

Пристигащите мигранти по море в Италия са се увеличили тази година до 85 991, в сравнение с 53 825 през същия период на миналата година. Броят все още е доста под пиковите числа през 2014-2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми правилно

    11 0 Отговор
    а тук ги пускаме да дирибействат тия животни
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо не ги

    14 0 Отговор
    пращат на фронта в Украйна
  • 4 ха ха

    6 0 Отговор
    Абе, Джонсън не опита ли да ги праща в Руанда? Давос набързо го подмени и работата утихна май...
  • 5 Италия да се стяга

    1 1 Отговор
    За множество иранци
  • 6 Какво означава ХУМАНИТАРНИ КОРАБИ

    14 0 Отговор
    Това са НПО-та, които транспортират нелегални мигранти към пристанищата на Италия! Може ли да си представите слой ги финансира и с каква цел? Кой ги разрешава тия престъпни схеми??
  • 7 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Само да не ги прехвърлят към Франция,абе Путин и Зелински нали набират войници ?Защо не им пуснат оферта ,тъкмо някой лев изкарат кой оцелее ?
  • 8 стоян

    7 0 Отговор
    Браво за италианката Мелони и нейната партия дясна лига - интересно е тия кораби кой ги субсидира да плуват там с месеци и да събират талибани - кой им плаща гориво заплати - Много е вероятно самите талибани да си плащат на корабите за ЗАКОНЕН превоз до Европа

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Много точна мисъл ,чудно ми защо не затворят границите ?В Италия за техните не могат да помогнат да се справят с инфлацията,няма пари за ремонт на инфраструктурата и паметниците,музеи ,мухъл и мизерия ,мигранти приемат и всички европейски държави ?
  • 10 Йохо

    4 0 Отговор
    Потопете корабите.Това е решението
  • 11 Одит

    3 0 Отговор
    Кой субсидира тези кораби? Защо не акустират обратно в Африка? Соросията бие по Европа!
  • 12 коко

    0 0 Отговор
    Карайте ги в Америка!
Новини по държави: