Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 08:50 2 467 28

Напрежението се покачва! Косовски сърби подадоха оставки от постове в бившата сръбска провинция

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич

Европейският съюз заяви на Косово и Сърбия, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в блока

Напрежението се покачва! Косовски сърби подадоха оставки от постове в бившата сръбска провинция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха днес оставки от постовете си в знак на протест срещу уволнението на полицейски служител, който не е спазил решението на правителството в Прищина за регистрационните номера на автомобилите, предаде Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица властите в Прищина уволниха висш сръбски полицейски служител в Северно Косово, където живеят повечето етнически сърби, който отказа да спази решението за смяна на регистрационните табели на автомобилите в Косово с такива, издавани от косовските власти. Промяната разпали чувствителния въпрос за суверенитета на Косово, особено сред сръбското малцинство, което в по-голямата си част все още иска Косово да е част от Сърбия, а не независима държава, отбелязва АП.

Самата Сърбия така и не е признала независимостта на Косово, обявена през 2008 г.

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите в Прищина ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата, а през други три месеца - до 21 април, ще могат да шофират само със заменени временни местни номера.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в управлението, полицията и съдебната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те подадоха оставки, а висши полицейски служители символично свалиха униформите си след среща днес. Ефектът от масовата оставка е неясен, посочва АП.

След среща на косовски сръбски политически представители в северната част на Косово, министърът на общностите и връщането Горан Ракич заяви, че подава оставка от поста в правителството в Прищина, допълва агенция Ройтерс.

Ракич заяви пред журналисти, че колегите му, представители на 50-хилядното сръбско малцинство в северната част на страната, също са подали оставка от постовете си в общинските администрации и съдилищата, полицията, както и в парламента и правителството в Прищина.

Ракич заяви, че те няма да обмислят връщане на работните си места, ако Прищина не отмени заповедта да сменят старите си регистрационни табели с косовски държавни номера.

Горан Ракич, който е лидер на партията Сръбска листа, заяви, че те са поискали също създаване на Съюз на сръбските общини, което да даде на районите със сръбско мнозинство по-голяма автономия.

Блерим Вела, началник на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, пък обвини Белград, че се опитва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната. "Сърбия принуждава и подстрекава косовските сърби да се откажат от работата си в косовските институции", написа Вела в Туитър, съобщава Ройтерс.

Премиерът на Косово Албин Курти призова етническите сърби да не бойкотират местните институции, "да не стават жертва на политически манипулации и геополитически игри". Курти заяви, че сръбският президент Александър Вучич лъже американските и европейските пратеници и ''често се среща и координира действията си с руския посланик в Белград'', предаде Асошиейтед прес.

В Белград Вучич присъства на правителствено заседание, срещна се с патриарха на Сръбската православна църква Порфирий, както и с посланиците на Русия и Китай, за да обсъдят ситуацията в Косово. Вучич разговаря по телефона и с посланика на САЩ в Белград, информира АП. Той заяви, че Сърбия е твърдо решена да защитава своите жизненоважни национални интереси.

Това лято между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказ да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на автомобилите. Косовските сърби в северната част на страната блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха с оръжие във въздуха, припомня АП.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина реши да отложи за 1 ноември и решението да задължи автомобилите, притежаващи стари или сръбски регистрационни номера, да ги заменят с косовски. Това означаваше също, че влизащите от Сърбия превозни средства трябва да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, влизащи от Косово, отбелязва АП.

Европейският съюз заяви на Косово и Сърбия, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в блока. Брюксел и Вашингтон наскоро увеличиха усилията си за посредничество, опасявайки се, че несигурността във връзка с войната в Украйна и близките връзки на Сърбия с Русия могат да влошат отношенията между Сърбия и Косово.

Независимостта на Косово е призната от САЩ и повечето страни от ЕС, докато Сърбия разчита на подкрепата на Москва и Китай в стремежа си да запази бившата си провинция. Белград загуби контрола си над Косово през 1999 г., след като НАТО бомбардира страната, за да спре бруталните репресии срещу етническите албански сепаратисти, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрад към нпо

    32 9 Отговор
    Режимът на Ротшилдите на запад какво иска от Сърбия?

    Коментиран от #2

  • 2 Цецо

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "Демокрад към нпо":

    Искат сърбите да се махнат от Косово. Ротшилдите признаха Косово за независимо, а това е международен закон.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Име

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    А те що не се махат
  • 4 Зервак кусур

    14 27 Отговор
    Сръбски номера нямат край.... Никакви ЕС, никакво НАТО за тях!

    Коментиран от #27

  • 5 РЕАЛИСТ

    33 8 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    Да се махат сърбите от изконна сръбска територия ли? И българите ли ще ги карат да се махат от Кърджалийско, като го обявят за турско. Исторически сърбите са дали подслон в Косово на няколко хиляди албанци, те се размножили бързо до няколко милиона и хоп, това е наша територия. Сега като си подариш оръжието на Украйна и Македония може вече да превземе София.

    Коментиран от #7, #9, #20

  • 6 Сульо Пулев

    19 22 Отговор
    Най-великия сръбски предсказател навремето е казал:" Накрая всичките сърби ще се съберат под сянката на една круша." Чакам го с нетърпение. сръбия е държавата, която винаги и създавала проблеми на Балканите. Велико - сръбския шовинизъм и комунистическите им ръководители, с подкрепата на русия, от години водят агресивна политика с цел да посръбчат всички на Балканите. Пример: посръбчването на българите в македонско. При разпада на Югославия сръбите започнаха 3 войни срещу републиките, които искаха независимост от сръбия, стотици хиляди бяха убити, сега пак търсят повод за конфликт и убийства. Аман от велико-сръбския шовинизъм.

    Коментиран от #11

  • 7 Ами така е със сърбите....

    15 21 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Взеха ни западните покрайнини,постоянно ни създават проблеми с Македония,нападат ни в гръб.....Един ден всичко се връща...така е в живота и в историята на наглите племена...Макетата да се учат от историята на Сърбия!

    Коментиран от #13

  • 8 Ясен

    20 8 Отговор
    Ясно, америте отварят втори фронт в Европа, мерзляците!
  • 9 РЕАЛИСТ

    23 12 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Сърбите не са ти взели Западните покрайнини. Дадоха им ги твоите приятели англосаксонците, заедно с французите след Първата Световна. Така дадоха и Гръцка Македония, та нашите бягаха с каруците, вместо да стоят и сега да си имаме още българско население там. Сърбите не да ни врагове. Просто българите винаги влизат в грешния съюз и после стигат до Национални катастрофи.

    Коментиран от #21, #22

  • 10 Чичо Дончо каза

    20 8 Отговор
    Сърбите хванаха косоварите на тясно.Скоро ще вкарат военни части в сръбските общини.Ако НАТО се намеси ,Република Сръбска напуска Дейтънското споразумение.

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въпросче

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ами така е със сърбите....":

    Англосаксонските победители ( в Ньойския договор ) разделиха Западните покрайнини и в други (сега натовски ! ) югославски републики . От тях що не си искаш частите ?

    Коментиран от #24

  • 14 Тракия

    10 9 Отговор
    За историческите ни врагове
    (янки и турци) най-големия ужас е разбирателство между българи и сърби .

    Само гледайте колко платени , колко нещо ще изсипят под статията !

    Коментиран от #17

  • 15 Тъй,тъй

    13 11 Отговор
    Само дето Косово никога не е била сръбска провинция. Това е автономна област в бивша Югославия. Която, безумният апетит на фашагата Милошевич пожела да я прилапа в Сърбия.

    Коментиран от #16

  • 16 Путлер и Милошевич

    8 10 Отговор

    До коментар #15 от "Тъй,тъй":

    май са от едно котило. И джуджето ще посети Хага. Не на официално посещение, разбира се.
  • 17 АРИЕЦ

    9 13 Отговор

    До коментар #14 от "Тракия":

    Исторически враг номер едно за България са русофилтаците слуги на пРосия,съвсем скоро ще се приключи с тях за винаги,процесът е необратим!!

    Коментиран от #18

  • 18 Зеленски

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "АРИЕЦ":

    Ще разреши много проблеми създадени от проруснаците
  • 19 ХАРИ

    8 4 Отговор
    БАЙДАН ЩЕ ЗАПАЛИ И БАЛКАНИТЕ
  • 20 ХАРИ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    БРАВО ТОЧНО ТАКА Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А французите?Клемансо?

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Въпросче":

    Даже Лойд Джордж е далеч по-благосклонен към победените.А Уилсън още повече Но...командва Клемансо.И така Румъния и Сърбия получават за сметка на България и Унгария чужди земи,население чуждо,промишленост у т.н.Така,че най-главен виновник е Франция .
  • 25 политнекоректен

    6 1 Отговор
    не разбирам защо празноглави хора тука, като русофили и сърбомани ни обясняват как сърбите са наши съюзници и как не те ни взели Западните покрайнини, а МРЪСНИТЕ Англосакси и Франсетата били виновни, че им ги дали, а най-сме виновни ние, защото не сме застанали на "правилната страна" във войната! Трябва да си достатъчно глупав, т.е. да си сърбоман и русофил за твърдиш това, тъй като явно "правилната страна" на която е трябвало според тях да застанем е страната на МРЪСНИТЕ АНГЛОСАКСИ И ФРАНСЕТА! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Такъв руско-сръбски дебилитет може да има у нас! Ха-ха-ха-ха-ха!
  • 26 Байчо ти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо Дончо каза":

    Скоро не сме ги бомбили!:)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Язека

    1 0 Отговор
    Интересно, тия там на какъв език се псуват? Това е съществена част от фолклора. Тракийският език е в основата. Съвременните нации са неотдавнашна измишльотина с цел да се насъскват обикновените хора да се бият!