Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 18:45 1 851 24

Брюксел призова Сърбия и Косово: Въздържайте се от действия, които биха могли да създадат напрежение

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • жозеп борел

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подчерта, че всякакви действия, като палене на коли или сплашваща реторика, които могат да доведат до напрежение, са неприемливи и ще предизвикат съответната реакция

Брюксел призова Сърбия и Косово: Въздържайте се от действия, които биха могли да създадат напрежение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова Сърбия и представителите на косовските сърби да "спазват задълженията си в рамките на диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си". Същевременно Борел призова косовските власти "незабавно да удължат процеса на пререгистрация на превозните средства и да преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на регистрационни табели KM", както и незабавно да предприемат стъпки за създаване на Съюз на общините със сръбско мнозинство, предаде телевизия Ен1.

Смяната на старите сръбски регистрационни табели на автомобилите в Косово отново предизвика напрежение между Белград и Прищина. Мярката влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. Първо ще се отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера, после ще бъдат налагани глоби, а след това ще има преходен период, през който старите номера ще бъдат заменени с временни местни номера.

Тези предвиждания обаче не бяха приети от косовските сърби, които обявиха вчера, че изтеглят всички свои представители от държавните и местните институции в Косово.

Жозеп Борел съобщи в публикация в Туитър в събота вечерта, че е разговарял със сръбския президент Александър Вучич и с косовския премиер Албин Курти и че е призовал двете страни да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да създадат допълнително напрежение, информира сръбската телевизия Ен1.

Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на настоящите спорове и има потенциала да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението на място, предупреди Борел.

Той призова Сърбия и представителите на косовските сърби да спазват задълженията си в рамките на диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си, включително в полицията, съдебната система и местните администрации.

Същевременно ЕС призова косовските власти да спазват без отлагане собствените си задължения. „Това означава незабавно да се удължи процесът на пререгистрация на превозните средства и да се преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на табели с КМ. Въпросът с регистрационните номера може да бъде решен от страните в рамките на диалога“, посочи Борел.

Той призова също Косово да започне процеса на създаване на Съюз на сръбските общини, като отбеляза, че косовският парламент е ратифицирал Брюкселското споразумение, а Конституционният съд на Косово е постановил, че такъв съюз трябва да бъде създаден.

„Това е правно обвързващо задължение за Косово. Продължаващото неизпълнение на това задължение подкопава принципа на правовата държава и вреди на репутацията и доверието в Косово", се казва в позицията на Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подчерта, че "всякакви действия, като палене на коли или сплашваща реторика, които могат да доведат до напрежение, са неприемливи и ще предизвикат съответната реакция на международната общност".

В тясна координация с НАТО/КейФОР и косовската полиция, мисията на ЕС в областта на върховенството на закона (ЕУЛЕКС) е в готовност да осигури стабилност на място в Косово. ЕУЛЕКС и КейФОР ще продължат да оказват подкрепа за поддържане на безопасна и сигурна среда в съответствие със своите мандати, е заявил Борел, цитиран от телевизия Ен1.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами да кажа

    27 2 Отговор
    нато решава не брюксел

    Коментиран от #14

  • 2 ами

    34 4 Отговор
    каква ще е съответната реакция - сащ пак ли ще бомбандират сърбия

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Котка ученият

    19 7 Отговор
    Преведено на български, каубоят опря пистолет в слепоочието на Вучич, му нареди да вдигне ръце и да се обърне с лице към стената.

    Коментиран от #10

  • 5 уaйтнoйз

    18 3 Отговор
    въздържайте се.... оти кака лайен ще ви напсува на литовски и ше видите ко ше стане
  • 6 Путинофил

    5 22 Отговор
    Ватниците пак мътят водата!
  • 7 до 25 януари

    18 3 Отговор
    Турция ще анексира част от България тогава Брюксел и Вашингтон ще замлъкнанат и НАТО ще изчезне

    Коментиран от #22, #24

  • 8 Русенец

    5 3 Отговор
    Думам ти, дъще, сещай се, снахо.
  • 9 K O Й разкъса

    20 3 Отговор
    Югославия и създаде този ПРОБЛЕМ на БАЛКАНИТЕ - К Р А В А Р И Т Е . КОЙ разбуни и доведе до война м/у Русия и Украйна - КРАВАРИТЕ . О вие от Брюксел - подлоги на САЩ задавайте този въпрос ОТВЪД океана . НИЕ не сме МАЛОУМНИ не питайте нас .

    Коментиран от #23

  • 10 ДА ама НЕ

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Котка ученият":

    Вучич не е като нашия Боко с дебелото Д , дето го върти като професионалистка във .............
  • 11 Де ся тръгнали

    8 1 Отговор
    Сърбите 10млн албанското жуже 2млн
  • 12 Котка ученият

    2 10 Отговор
    Сърбия по очевидни причини иска не само да наказва, но и да унижава. Авторитетът и величието на Тито беше злокачествен тумор на Европа. Самата кралица Елизабет се заела с лечението на пациента.

    Коментиран от #13

  • 13 Смех

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Котка ученият":

    Тая дет показвяше нацистки ппздрав ли?
  • 14 факт

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "ами да кажа":

    нали се сещаш че ако го няма това НАТО да въвежда някакъв ред. макар и понякога неправилен.. ..тези там ще се изтрепят,,а има една поговорка когато гори при съседа скоро ще започне да гори и при теб...така че недей много да говориш против НАТО защото както казах то си има и лоши и добри страни.. в нашия случай а и в този в косово и сърбия Нато е необходимо...ако го нямаше това НАТО ние отдавна да сме в положението с което е УКрайна..и съседите ни да са ни погълнали.. и за разлика от украйна ти не си 50 милиона.. а си само 5.. и точно за 5 дена българия няма да я има...така че както казах в нашия случай Нато за нас в 8-ца от тотото...иначе сега в тези времена на териториални мераци..със сигурност нашата територия вече щеше да е чужда..сега дали щеше да е гръцка турска или руска не знам...ама съм сигурен че без НАТО..сега щеше да ни няма като държава..не че има голяма полза от държавата в която живеем де...то държава ли е чудо ли е..но както и да е...

    Коментиран от #18

  • 15 Баце

    13 1 Отговор
    Брюксел, НАТО, САЩ абе другите да не са коцлагеристи та само да мълчат, да слушат и да изпълняват???
    Дааа, прав е Подполковника, на 1000% е прав, така повече няма да я бъде!
  • 16 Гост

    9 0 Отговор
    Само ръчкат.....няма да оставят Балканите да са спокойни....

    Коментиран от #20

  • 17 България

    8 1 Отговор
    трябва да подкрепи Сърбия при война срещу албанците не трябва да повтаряме грешките от миналото

    Коментиран от #19

  • 18 Русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "факт":

    Тъй ли било бе, Душко? А наясно ли си, че докато не беше с НАТО, 45 г беше другар с руснака и се размножи до върховите си 9 млн народ, докато си лягаше с различна рускиня всяка вечер, на морето? А фактът, че откак си с нов господар си се стопил до жалките 6 млн население, от което почти милион вече е неграмотно, и вече не си лягаш с руски и, а българките си лягат с пияни холандци? Но, няма нищо, нали? Важното е, че празнуваш Хелоуин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Зависи. Ако си имат достатъчно вътрешни проблеми няма да им е до нас.
  • 21 ФАКТ

    2 5 Отговор
    ....ЗАЩОТО СИ СКАПАН ПРЕДАТЕЛ.. ТИ НЕ ИСКАШ БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ..ИСКАТЕ ДА СМЕ СИ СКАПАНИ РУСКИ РОБИ...ЖАЛКО ЧЕ ДОРИ И ГЪРЦИТЕ И ТУРЦИТЕ ЗА 700 ГОДИНИ НЕ СА НИ НАВРЕДИЛИ ТОЛКОВА МНОГО КОЛКОТО ВАШАТА РУСКА КОМУНИСТИЧЕСКА СГАН...ЗАЩОТО ВИЕ ИЗЯЖДАТЕ БЪЛГАРИЯ ОТВЪТРЕ ..ПРЕЧИТЕ И СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ЕВРОПА ДА НЕ НИ ПРИЕМА КАТО ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД..НЕ СЛУЧАЙНО ВСИЧКО КОЕТО НИ ДАВАТ СЕ СЛЕДИ ПОД ЛУПА..КЪДЕ ОТИВА..ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ В МОМЕНТА НАС НИ УПРАЛЯВАТ КОМУНЯГИ....И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УСПЕШНО ЗА 7 МЕСЕЦА НИ УНИЩОЖИХТЕ ДЪРЖАВАТА..А НАРОДА СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА Я ХВАНЕ..СКАПАНИ ДО-НИ КОМУНИСТИ ИЗ-ТЕ ВСИЧКИ БОК-ЦИ ,.,.СКАПАНИ ПРЕДАТЕЛИ..ХОДЕТЕ СИ В РУСИЯ И МР-ТЕ ТАМ..
  • 22 ФАКТ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "до 25 януари":

    ..А БЕ ПИЧ АМА НИЕ АКО НЕ СМЕ В НАТО..БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА ДА Е АНЕКСИРАНА ОТ ТУРЦИЯ А И НЕ САМО...НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ И ГЪРЦИТЕ НЯМАТ АПЕТИТ КЪМ НАС..КАКВО МИСЛИШ ЧЕ СПИРАТ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ОТ ИНТЕРЕС КЪМ НАС..КАКВО..ЕДИНСТВЕНО ТОВА ЧЕ НАТО ГО ИМА..ТОВА СПИРА И ТУРЦИЯ ОТДАВНА ДА Е ЗАЛИЧИЛА И ГЪРЦИЯ..И НЯМАШЕ ДА СИ ИГРАЯТ НА ДИАЛОГ..ТАКА ЧЕ АКО ЕДИН СЛЪНЧЕВ ДЕН СМЕ ЖИВИ И НАТО СЕ РАЗПАДНЕ..МОЖЕ ДА СИ СИГУРЕН ЧЕ ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН НИЕ ЩЕ СМЕ АНЕКСИРАНИ...НЕ ЗНАМ ОТ КОГО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЗАЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРШБЖА ДА Е ТУРЦИЯ..АЗ ЛИЧНО СЪМ УСТАНОВИЛ ЧЕ ОТ СЪСЕДИТЕ НИ НАЙ МНОГО НИ МРАЗЯТ РУМЪНЦИТЕ...ТАКА ЧЕ МНОГО Е ВЪЗМОЖНО РУСИЯ НАЙ СЕТНЕ ДА СИ ИЗПЪЛНИ ПЛАНА КОЙТО Е ИМАЛА ПРЕДИ ГОДИДИ...И АКО ГО НЯМА НАТО..БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА МЕЖДУ СЪРБИЯ РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ......ТЪКМО И РУСОФИЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЩАСТЛИВИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Я НЯМА..
  • 23 факт

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "K O Й разкъса":

    ,А БЕ РУСОФИЛСКИ КОМУНИСТ..Я ОБЯСНИ КАК ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ НАКАРАХА СЪРБИТЕ ДА ВОЮВАТ С КОСОВСКИТЕ СЪРБИ..ИЛИ КАК АМЕРИКАНЦИТЕ НАКАРАХА РУСИЯ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА..МОЛЯТИ СЕ ОБЯСНИ КАК СТАВА ТОЗИ ФИЛМ В ТВОИТЕ ОЧИ...В СЪРБИЯ БЕШЕ НАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ НАМЕСИ НАТО ИЛИ КРАВАРИТЕ КАКТО ИСКАЙТЕ ГИ НАРИЧАЙТЕ....ТАМ СЕ ИЗБИВАХА ХОРА..ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ..ДА СИ СТОЯХА НАСТРАНИ И ОНЕЗИ ДА СЕ ИЗБИВАТ..ТАКА ЛИ ГИ ВИЖДАШ ТИ НЕЩАТА....НИКОЙ НЕ КАРА НИЩО ЗА НИКОЙ..ПРОСТО В ВСЯКА ДЪРЖАВА СИ ИМА ХОРА КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО НОРМАЛНИ СВОБОДНИ ХОРА С ПРЕСПЕКТИВИ КАКТО ЖИВЕЯТ В АМЕРИКА..И ХОРА КОИТО ИСКАТ ДА СА ОГРАНИЧЕНИ ЗАВИСИМИ И С РОБСКО МИСЛЕНЕ КАКТО ЖИВЕЯТ В РУСИЯ....НЕ СЛУЧАЙНО НА АМЕРИКА СЕ КАЗВА "СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ".НЕ СЛУЧАЙНО МИЛИОНИ РУСНАЦИ СЕ ИЗНЕСОХА ОТ САМАТА РУСИЯ ОТИВАЙКИ В АМЕРИКА ...ДА СИ ЧУЛ ЕДИН АМЕРИКАНЕЦ ОТИШЪЛ В РУСИЯ..АМИ НЕ НЕ СИ..НЯМА И ДА ЧУЕШ...ЗАЩОТО ХОРАТА КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО РОБИ СА МИЛИОНИ ПЪТИ ПО МАЛКО ОТ ОНЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА СА СВОБОДНИ И ДА ИМАТ РАЗВИТИЕ..НИКОЙ НЕ ИСКА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ДА Е ВИЖДАЛ САМО АВТОМАТИ И РАКЕТИ....СИГУРЕН СЪМ ЧЕ И ТИ НЕ ИСКАВ ТАКОВА НЕЩО..НО СЕГА ГОВОРИШ ТАКА ЗАЩОТО ЗНАЕШ ЧЕ СИ СВОБОДЕН ДА ДАВАШ МНЕНИЕ..БЕЗ НИКОЙ ДА ТЕ ГРЪМНЕ..ИДИ ГОВОРИ ПРОТИВ ПУТИН В РУСИЯ..ДА ТЕ ВИДЯ КОЛКО СМЕЛ ЩЕ СИ..СЕГА СХВАЩАВ ЛИ РАЗЛИКАТА..ДА МОЖЕШ И ДА СИ СВОБОДЕН ДА ИЗКАЖЕШ МНЕНИЕ....И ДА ЗНАЕШ ЧЕ АКО НАПИШЕШ ПОДОБНО НЕЩО УТРЕ ЩЕ СЕ СИ СПОМЕН...И ВЪОБЩЕ ИМАШ ЛИ ДОСТАТЪЧНО МОЗЪК ДА ГО РАЗБЕРЕШ...??,,,В МОМЕНТА ГОВОРИ
  • 24 Гнвжэн

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "до 25 януари":

    Това е чисна пропаганда. На България нищо няма да й се случе ако се отнася човешки и чисто по конституция с човешките права. Другото е руско-сърбска пропаганда.
Новини по държави: