Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 17:40 1 672 9

Сърбия може да национализира петролната си индустрия, заради санкциите срещу руски предприятия

  • сърбия-
  • газпром-
  • газ-
  • александър вучич

Руската държавна компания "Газпром" притежава контролния дял от 56,15% в сръбската Nafta Industrija Srbije

Сърбия може да национализира петролната си индустрия, заради санкциите срещу руски предприятия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред "Файненшъл таймс", че Сърбия ще обмисли национализиране на петролната си индустрия, ако е необходимо, за да облекчи тежестта на санкциите срещу руски предприятия в страната, предаде БНР.

Руската държавна компания "Газпром" притежава контролния дял от 56,15% в сръбската Nafta Industrija Srbije (NIS) – тя сега се намира под санкции, които ще ѝ попречат да получава руски петролни доставки след 5 декември, когато влезе в сила забраната на Европейския съюз за морски превози на руски петрол.

Сръбската компания NIS, занимаваща се със съхранение на газ и рафиниране на петрол, получава суровина чрез доставки с танкери от хърватския остров Крък, след като той бъде прекаран по Адриатическия тръбопровод JANAF.

Влизащата в сила на 5 декември забрана на ЕС ще попречи на рафинериите на NIS да получават руски суров петрол. Досега NIS получаваше някои алтернативни доставки от Ирак и други страни.

В интервю за "Файненшъл таймс" в неделя Вучич каза, че Белград обмисля "всички възможности", включително поемането на NIS под държавно управление.

"Ако има други санкции срещу предприятия, собственост на Русия, това ще бъде огромен проблем за нас. Ще трябва да действаме така или иначе... трябва да осигурим достатъчно петрол и газ за нашите граждани. Ако никой не иска да работи с NIS, тогава ще трябва действаме." - посочи сръбският президент пред финансовото издание.

Засега няма взето решение. Вучич отбеляза, че в момента не е необходима национализация, въпреки че тази опция остава на масата.

По-рано имаше дискусии за потенциала на правителството на Сърбия и унгарската енергийна компания MOL да придобият руските дялове в NIS, но тези разговори не бележат напредък.

Белград, ключов съюзник на Русия, също така преговаря с Унгария за изграждане на междусистемен тръбопровод, който да продължи да доставя на Сърбия руски суров петрол на фона на санкциите на ЕС.

Интервюто на сръбския президент за "Файненшъл таймс" идва дни, след като Германия предупреди страната да не задълбочава връзките си с Москва, заявявайки, че подобни ходове могат да застрашат кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз.

Неназован германски правителствен източник каза на 1-ви ноември пред онлайн изданието Euractiv, че "отношенията със Сърбия са сложни – има както светлина, така и сенки, а отношенията на Сърбия с Русия със сигурност са част от сенките". Германският източник също така каза, че Белград трябва да реши дали е на страната на Москва или на страната на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата няма грам мозък!

    7 6 Отговор
    Хариза на Путин 3 милиарда за сръбската тръба!
    Ако беше Ердоган щеше да изтъргува тръбата и сърбите щяха да ни върнат Западните покрайнини!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Как да няма мозък?

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тиквата няма грам мозък!":

    3милиарда на Путин и сърбетата, но и 1 милиард в джоба. Всичко това наши народни пари.
  • 4 илич

    2 0 Отговор
    Крайно време е
  • 5 7 ноември

    5 2 Отговор
    Честит празник!
  • 6 Рошко

    11 0 Отговор
    Да избере страна, а сега де две държави воюват заради трета (фащ) четвъртата поставя условия на петата да избере сатана. Тва как може да се разбра в днешно време ако не като изнудване
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бамбука

    3 2 Отговор
    Ако ние национализираме петролната индустрия, само след няколко месеца ще има нови избори с една държавна партия, другите ще паднат в канала, политиката ще стане неизгоден бизнес, после ще дойде някой си Иванчо, ще предложи Работническо-селска приватизация и .......после нещата ще си дойдат отново на "правилното" място - 400 партии с хиляди братчеди на кранчето, нови чекмеджета, нови лекета и отново политиката ще стане най-доходоносната професия. Тогава защо да го правим ? Ние сме умни и красиви. Някой да е виждал глупав и грозен политик ?
  • 9 Иван

    1 1 Отговор
    А в България кога?
Новини по държави: